Meny
Hotelltips / Resor / Svenska resmål

Var ska champagnen provas om inte på Champagneslottet – Ulfsunda slott

Det finns ett slott som är Champagneslottet nummer ett i Stockholm och det är Ulfsunda slott. Och ja, mer än så hade man nog inte behövt säga för att övertyga mig om att åka dit. Men nu finns det så mycket mer att berätta om så jag tänker att jag gör det. Låt mig berätta om maten, servicen, salarna och inte minst vinkällaren där vi provade Champagnen såklart.

Det var en lördag i februari någonstans mitt emellan vinter och vår och med en isande vind som gick genom ben och märg. GPS:en leder oss först till varumottagningen på slottet innan vi till slut hittar rätt till parkeringen och jag förfryser fingrarna lite när jag självklart ska föreviga slottet i dagsljus de få timmarna som var av den varan i februari. Det var inte utan att det lockade lite extra att checka in på Champagneslott en dag som denna.

Men vi gör väl som vi brukar. Ja ni känner ju mig. Vi kan inte låta bli att prata lite historia.

Ulfsunda slott – eller Ulvsunda slott – historien

Ulfsunda slott är uppfört 1644-1647 men dagens utseende fick det så sent som på 1830-talet. Det är inte mycket som återstår av byggnaden frå mitten av 1600-talet men det finns ett par saker som är värda att notera om du är det minsta historieintresserad. De kassetterade taken i bland annat Rikssalen på översta våningen är mäktiga. Kristinarummet där det sägs att ingen mindre än Drottning Kristina övernattat. Även festsalen två trappor upp ser i stort sett ut som när slottet byggdes. Men en detalj saknas. En sandstensspis som så sent som i början av 1900-talet såldes till Ållonö slott i Östergötland. Spisen som finns i salen nu är en kopia och i Östergötland hittar vi originalet med årtalet 1644 ingraverat. Dock är Ållonö privat så vi får lita på ordet.

Mer att läsa: Om alla slott i Östergötland – 29, 28 eller var det 30

54 unika rum i slottets flyglar

Övernattande gäster gör så i slottets fristående flyglar och här är alla rum helt unikt inredda. Vi blir varmt mottagna och vår receptionist låter uppriktigt upprymd när han berättar att vi ska bo i ”Garbo-rummet”. Vi tar oss ut i den iskalla vinden igen och vidare mot vårt rum som ligger längst bort i ena flygeln. Och visst förstår jag direkt när jag öppnar dörren. Rummet andas Hollywood, överdåd och dekadens, inte bara för porträtten av Garbo och Ingrid Bergman som pryder väggarna.

Rent formellt har rummet namnet Kvinnligt och pryds av en himmelsäng väl värd ett rum med det namnet. Men gör inte misstaget att spana in bilderna på de övriga rummen på hemsidan. Det gjorde jag och det slutade med att jag nu önskar återkomma lika många gånger som slottet har rum. De har sannerligen lyckats med inredningen här.

I slottssalarna på champagneslottet – Ulfsunda slott

Vi hinner precis göra oss hemmastadda och svida om lite lätt innan det är dags att återvända till receptionen där vår sommelier för kvällen strax ska hämta upp oss för champagneprovning. Jag har medvetet sett till att vi har en liten stund över och nu är det dags att upptäcka slottets salar. Det är alltså inte mycket som återstår från tiden när slottet byggdes men det som finns kvar är väl värt att upptäcka. Ett vackert slott som numera används för konferens. Denna lördag tar vi möjligheten att hänga några minuter i en av de magnifika salarna och insupa historiens vingslag.

Champagneprovning i slottets vinkällare

En stund senare beger vi oss ner i receptionen och återigen ut mot flyglarna men nu på motsatta sida slottet och ner till källarvalven för en av de allra bästa vinprovningar jag varit med på någonsin och då har jag faktiskt haft förmånen att vara med på en hel del.

Det slår mig inte förrän provningen är slut men det är inte första gången vi möts jag och mannen med all kunskap om druvor och den ädla konsten att göra vin, som dessutom besitter en makalös förmåga att underhålla sina gäster utan att vara för stram eller korrekt som dessvärre verkar vara kutym i det yrket. Källarvalven fylls av lika delar uppskattande mmm när vi smuttar på bubblorna och skratt när vi lättsamt lär oss historien om och det unika med Champagne av Pelle. Vill du uppleva en liten del av stämningen skulle jag rekommendera dig att titta in på mitt Instagram och under höjdpunkten Ulfsunda slott, en bit in där får du se Pelle in action under provningen.

En liten fågel viskar i mitt öra senare under kvällen att vi hade tur, att han bara extraknäcker här och har bestämt sig för att bli något annat när han blir stor. Det får man ju respektera men jag är glad att jag fick uppleva just denna provningen.

Och vårt tidigare möte då? Det skedde en januaridag 2018 på The Winery hotell.

4-rätters i konstprydda slottssalar

Vi blir lite sena till middagen, ingen vill riktigt avsluta den mycket trevliga provningen men till slut är det ändå dags. Restaurangen hittar vi i slottets huvudbyggnad och den består av flera mindre rum vilket bidrar till att det blir mindre stojigt och mer intimt. Lugnare helt enkelt. På väggarna hänger mängder av konstverk. Just nu av Sanna Ekman.

Kvällens meny ser ut såhär i pappersformat och och på tallrik.

Med inslag av Champagne till frukost

Vi somnar gott i vår himmelsäng med Garbo och Bergman vakande över oss och vaknar till en rasande vacker dag i Bromma. Och morgonpigga som vi är kommer vi först till frukosten. Bubblor har jag druckit till frukosten en gång tidigare men här får jag den ädla varan i syltform istället. Jordgubbs – och champagnesylt är ett måste att testa. Frukosten är välfylld men utvald och rekommenderas varmt. Det enda problemet med frukosten är att i och med att den är avnjuten närmar det sig obönhörligen utcheckning. Men jag hänger inte läpp. Slottet har ju 54 unika rum varav jag har bott i ett och bestämt att jag ska bo i dem alla. Så jag säger ett stort tack och bock Ulfsunda och på återseende 53 gånger.

Ulfsunda slott inför ditt besök

Vill du boka ett eget upplevelsepaket rekommenderar jag varmt att du tittar in på deras hemsida här. Och såhär hittar du hit (länken som öppnar du upp i Googlemaps). Och som på så många av Staycation Stockholms hotell är även din fyrbenta vän välkommen.

2 Comments

Leave a Reply