Meny
Reseberättelser / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

Att besöka Vasamuseet i Stockholm – en fascinerande glömska som gav en unik inblick i historien

Jag vet inte vad som fascinerar mig mest med att besöka Vasamuseet.
Att det står ett snart 400 år gammalt skepp rakt upp och ner framför ögonen på mig.
Eller att det bärgades 333 år efter att det förliste.
Att det bara hann flyta 1300 meter innan det sjönk.
Eller…
Att det faktiskt låg mitt i centrala Stockholm på endast 17 meters djup och hade glömts bort.

Det finns så mycket att prata om och berätta om när det gäller detta skeppet. Men fakta kvarstår. När skeppet bärgades 1961 var det en historisk skattkista som kom upp till ytan.

Vasamuseet – en 333 år gammal ögonblicksbild

Det är så mycket mer än bara en båt, ett skepp. Vasaskeppet är en ögonblicksbild av livet för snart 400 år sedan konserverad i det ögonblick det sjönk. Det är så unikt att det är svårt att förstå och visas visuellt kanske bäst i en bilden här nedan.

När skeppet togs upp hade det fått ligga helt orört i 333 år. Kistorna som packades av båtens passagerare var inte tänkta att öppnas 333 år senare. Det var tänkt att öppna mycket tidigare än så. Men när vi nu öppnar dem ser vi den packningen som den var då. Som hatten som inte sett dagens ljus sedan den 10 augusti 1628. En hatt och en packning som vi aldrig hade kunnat få uppleva i samma skick om den inte legat där 17 meter under havsytan.

Kan vi skriva in i lagen att det måste besökas?

Idag tycker jag att besök på Vasamuseet borde vara obligatoriskt för våra svenska skolbarn. Jag säger det trots att jag faktiskt 2021 43 år gammal, för första gången själv besöker det. För vi har henne till låns. Hon kommer inte att finnas för alltid. Sakta men säkert kommer hon att förändras. Kanske till och med försvinna på sikt.

Det finns så mycket mer än bara skeppet på Vasamuseet. Även om det såklart är det som är huvudattraktionen och det som bokstavligt talat tar andan ur en när man går in genom slussarna som krävs för att hålla den nödvändigt svala temperaturen runt skeppet.

Historien, färden och detaljerna

Till att börja med berättas såklart historien visuellt. Hur skeppet byggdes och vad som gick så fasansfullt fel. Och hur det kunde se ut på en sådan plats i början av 1600-talet.

Vi får följa med på jungfrufärden, den första som blev den sista. Vilka var med på båten och varför. Hur kan det ha varit där på skeppet? Några av rummen under däck är uppbyggda i verklig storlek och man kan gå in och känna känslan.

I skeppet hittades inte bara saker utan också kvarlevor efter de människor som blev kvar på skeppet och det var inte så fasansfullt många som man skulle kunna tro. Hur makabert man än kan tycka att det är så hittade man ben som satt kvar i stövlar och annat som möjliggjort att vi kan ta del av vilka det var som faktiskt omkom där nere i djupet. Vilka som troligen var släkt med varandra och vilka delar av samhället de troligen kom ifrån.

De dockor som gjorts och finns på museet är overkligt verkliga. Jag bara väntar på att de ska blinka till.

Att besöka Vasamuseet för både vuxna och barn

Berättelsen om skeppet Vasa berättas för både vuxna och barn. Och även för de vuxna kan det var ganska lättsmält att ta en liten titt på historien för de mindre barnen innan man tar del av den lite vuxnare berättelsen.

Det var så nära att inget fanns

Men en av de sakerna som fascinerar mig mest, mer än att det sjönk, är att det faktiskt låg där mitt i Stockholm på bara 17 meters djup, 1300 meter från kajen och hade glömts bort. Och det var ju på vippen att vi inte ens hade något skepp att titta på.

För under århundradena har man stött på vrakdelar och tyckt de var i vägen. Att hitta vrakdelar i vattnet är ju långt ifrån sällsynt och detta var ett i mängden. Man har till och med velat spränga bort det som låg där. Vilken tur att det aldrig blev så.

Det var privatforskaren Anders Franzén som möjliggjorde alltsammans och även hans historia, de avgörande händelserna och det arbete han gjorde innan han till slut hittade skeppet berättas i detalj på museet. Är du intresserad av historien kan du även läsa den på Vasamuseets hemsida här. Det är en riktigt fascinerande historia.

Så. Hur stort är Vasaskeppet?

Jag hade förberett mig på att det skulle vara imponerande, mäktigt och känslosamt att se skeppet framför mig första gången. Som den känslomänniska jag är med stort historieintresse visste jag att det skulle imponera. Jag tog mig en stund för mig själv och bara glodde bokstavligt talat. En av de sakerna jag funderat på var hur stort det egentligen är. Något jag fortfarande har svårt att ta in.

Har du inte besökt Vasamuseet och funderat på hur stort skeppet egentligen är? Ta då en titt på bilden här nedan och jämför med människorna – ser du dem?

Att besöka Vasamuseet – allt du behöver veta inför ditt besök

Vasamuseet ligger på Djurgården i Stockholm precis intill Djurgårdsbron och Nordiska museet. Museet har öppet alla dagar, året runt 11-17. Entré för vuxna kostar 190 kronor. Barn upp till 18 går in gratis vilket jag tycker är fantastiskt. Att besöka Vasamuseet är som sagt verkligen något som borde ingå för alla skolbarn.

Det finns audioguider att ladda ner på plats så glöm inte hörlurarna. Men det går också att titta på en film om Vasaskeppets historia som spelas i en av hörsalarna flera gånger i timmen. Både filmen och audioguiderna finns på flera språk.

I Vasamuseet finns både shop och restaurang och är du ännu mer intresserad så har de även sin egen podd. För arbetet med Vasa pågår ständigt. Arbetet med att hitta nya sätt att konservera och bevara henne för att få ha henne kvar så länge som möjligt.

2 Comments

Leave a Reply