Meny
Förträffliga Östergötland / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål / Östergötland

11 mysiga stopp på vägen mellan Linköping och Brokind

Gräv där du står sa de på journalistutbildningen. Det vill säga – gå inte över ån efter vatten. Jag har rest världen runt, bokstavligt talat. Men jag har också blivit ganska bra på att se det fina i min närhet. Men vad händer om jag gräver precis där jag står. Om jag bara går utanför dörren. Vad hittar jag då? Jo då hittar jag 11 mysiga stopp på vägen mellan Linköping och Brokind. Fina utflykter i närområdet som jag har äran att ha som min bakgård, om man överdriver lite.

Ska du åka söderut från Linköping mot Kisa och Vimmerby, då kan jag varmt rekommendera att inte åka raka vägen ut på väg 23. Ta istället den lilla omvägen via Bestorp och Brokind och stanna till på ett eller flera av följande mysiga stopp på vägen mellan Linköping och Brokind.

Landeryds hembygdspark och…

Sa jag att jag har detta som min bakgård, och att jag överdrev lite. Här överdriver jag knappt. 500 meter hemifrån hittar vi Landeryds hembygdspark med tillhörande vandringsled som du kan hitta mer information om på naturkartan här. Och detta blir vårt första stopp.

Landeryds hembygdspark bjuder på en torpmiljö med blandat av ditflyttade hus från närområdet och längre bort. Det är en levande miljö som sommartid bjuder på både evenemang och tipspromenader. Hit har också våra barn den stora äran att få ta sig för att lära sig mer om hur vi levde förr i tiden. En populär dag då eleverna också uppmuntras att klä sig lite som Emil och Madicken för att komma i rätt stämning. Men området är inte bytt för barnen när de kommer dit. De har troligen varit där ett antal gånger redan för att jaga Pokémon. Här finns både pokestop och gym. Dåtid möter nutid.

Landeryds hembygdsled

Från hembygdsparken utgår också rundslingan Landeryds hembygdsled. Det går att gå en lite kortare variant på 4,2 km eller den lite längre på 6 kilometer. Den var tidigare 6,6 km lång men har nyligen fått en ny sträckning. Anledningen? De har byggt husen vi bor i. Ja ni förstår att jag inte överdriver när jag säger att detta är vår bakgård. Leden passerar flera fornlämningar. Bland annat ett stort gravröse från bronsåldern. Fornlämningarna har fått ge namn till barnens närmaste lekplats som den ligger precis intill. Fornlekparken.

*Tyvärr är Spången just nu stängd för underhåll så leden blir lite annorlunda men lika vacker.

Leden passerar också Spången* över Kinda kanal, Slattefors sluss och Landeryds kyrka och korsar även rakt över Landeryds golfbana vilket blir mitt nästa förslag på stopp.

Du kan läsa mer om Landeryds hembygdspark här. Och såhär hittar du till hembygdsparken. (Kartan öppnas i googlemaps)

Bogestad krog på Landeryds golfbana

Vår kvarterskrog brukar vi lite skämtsamt kalla det. Ett välkommet avbrott i vår hemmajobbarvardag. Bogestad krog, restaurangen på Landeryds golfbana. Här har vi käkat en och annan lunch de senaste månaderna och här hoppas jag att vi käkar en och annan middag under sommaren. Med vacker vy över golfbanan och Landeryds kyrka i horisonten.

Du kan läsa mer om Bogestad krog här och såhär hittar till Bogestad krog. (Kartan öppnas i googlemaps)

Ullabergs och Mossens våtmarker

2020 fick Linköping två nya sjöar när man anlade Ullabergs och Mossens våtmarker i Harvestadskogen. Rakt över Brokindsleden från Landeryds hembygdspark går vägen upp emot Ullaberg. Här hittar du vandringsleder och grillplatser vindskydd och fantastisk möjlighet att spana efter fåglar.

Stafsäters gårdsglass

Några kilometer längre fram på vägen mellan Linköping och Brokind kan du välja mellan att svänga höger eller vänster. Vi börjar med höger och svänger av mot Stafsäters gårdsglass. Men låt dig inte luras av namnet om du skulle ha vägarna förbi en höstdag. Sommarens svalkande glass blir till höstens värmande sopplunch som med fördel kan avslutas med våffla och glass. Allt gjort på råvaror från gården eller trakten runt om.

Du kan läsa mer om vårt höstbesök på Stafsäters här. Jag kan också tipsa om min resebloggarkollega Sannas inlägg som du hittar här.

Här kan du läsa mer om Stafsäters på deras egen hemsida här. Och hitta till Stafsäters gårdsglass såhär. (Kartan öppnas i googlemaps)

Sturefors slott

Efter en god glass vänder du tillbaka och om du så önskar kan du ta ytterligare en avstickare här. Där du nyss svängde höger svänger du istället vänster, eller kör rakt över vägen om du besökt Stafsäters.

Följ skyltarna mot Sturefors sluss så kommer du snart till Sturefors slott. Eller Tureforsa slott som det tidigare ska ha hetat. Den förste ägaren och byggherre till det ursprungliga slottet sägs vara Ture Bielke. Det slottet finns avbildat i Erik Dahlberghs Suecia Antiqua et Hodierna. Av denna tidigare slottsanläggning kvarstår endast delar av norra flygeln. Av Ture Nilsson kvarstod inte heller mycket efter Linköpings blodbad år 1600 då han var en av de som avrättades.

Slottet som vi ser idag är ritat av Nicodemus Tessin d.y. för Carl Piper 1704. Tessin d.y. har även ritat andra kända verk som Stockholm slott och inredningen på Drottningholms slott. För att inte säga både Trefaldighetskyrkan och Fredrikskyrkan i mitt älskade Karlskrona.

Sturefors slott är nu hem för familjen Bielke och du kan inte besöka slottet men du kan vandra runt i parkerna intill och Sturefors naturreservat och få en fin bild över slottet som ligger oerhört vackert intill sjön Ärlången.

Hitta till Sturefors slott gör du såhär. (Kartan öppnas i googlemaps)

Hamra sluss – Kinda kanal

Längs med vägen från Linköping till Brokind flyter Kinda kanal, Göta kanals mindre kända lillasyster. 2021 fyller kanalen 150 år. En av slussarna du passerar på vägen är Hamra sluss, en lite mindre sluss med två slussar och en total fallhöjd om 8,9 meter. Här hittar du också ställplatser för husbilar samt vackra platser att stanna för pickning. Här passerar du också om du vandrar Östgötaleden mellan Bjärka säby och Vidingsjö.

Hitta till Hamra sluss såhär (kartan öppnas i googlemaps). Vill du läsa mer om Kinda kanal kan du klicka dig vidare hit.

Hovetorps sluss – Kinda kanal

Nästa sluss på Kinda kanal och även på vägen mellan Linköping och Brokind är Hovetorps sluss.

Hovetorps slussar ligger inbäddade i eklandskapet och har en total nivåskillnad på 15,8 meter fördelat på 4 bassänger. De nedre slussarna är en trippelsluss. I Hovetorps gästhamn finns även några ställplatser för husbilar. Vill du stanna till lite extra just här erbjuder Outdoortimes Tenti-glamping precis intill slussen. De hyr också ut kajak så att du kan ta en egen tur på kanalen och sjön rängen.

Läs mer: Glamping i Östergötland – 5 tips från lyxcamping till glashus

Hitta till Hovetorps slussar såhär (kartan öppnas i googlemaps)

Bjärka-Säby Fornhem

Några kilometer söderut ligger Fornhemmet, en hembygdsgård och friluftsmuseum med äldre byggnader från Bjärka-Säbys olika gårdar. De flyttades hit under 1920-talet, men var gamla redan då och visar snarare hur det kunde se ut på gårdarna vid mitten av 1800- talet. Fornhemmet sköts av Wist hembygdsförening. Och här kan man gå in i de små gårdarna och studera livet för några hundra år sedan. Men ducka, det är inte direkt högt i tak här.

Runt Fornhem finns också ett vackert eklandskap med ekar från 1600-talet.

Hitta till Fornhem (kartan öppnas i googlemaps) och vill du så kan du läsa mer om Bjärka Säby Fornhem här.

Gamla och nya slottet i Bjärka-Säby

Nya Slottet i Bjärka-Säby

Det finns ingen hejd på alla mysiga stopp på vägen mellan Linköping och Brokind. Inte långt ifrån Fornhem hittar vi sedan inte mindre än två slott. Den lilla byn Bjärka-Säby har alltså två slott. Nya och gamla slottet.

Trots att utsidan av det nya slottet andas barockstil så ska interiören snarare ha en sen 1700-tals stil. Samtida med slottets uppförande. 1791 startade bygget och var klart strax innan sekelskiftet till 1800. Hundra år senare utfördes en takresning som gav slottet sin nuvarande barockstil. Ytterligare ett sekel senare, 1980, skänkte den dåvarande ägarfamiljen Ekman slottet till Sionförsamligen som fortfarande är slottets ägare. Sommartid finns det café här på slottet.

Gamla Slottet i Bjärka-Säby

På andra sidan vägen hittar vi gamla slottet. Drygt 100 år äldre än det nya. 1632 lät Per Nilsson Natt och Dag starta bygget av sätesgårdsbyggnaden vid Rengens strand som idag kallas Gamla Slottet. Slottet är privatägt men går att hyra för bröllop och fest. Här kan du ha allt från festen till övernattningen. Läs mer på Bjärka-Säby egendoms egen hemsida här.

Såhär hittar du till slotten (kartan öppnas i googlemaps)

Vårdnäs stiftsgård och glamping

Nu närmar du dig Brokind och slutet på utflyktsvägen. Men innan du svänger ut på väg 23 tycker jag att du ska göra ett sista stopp på Vårdnäs stiftsgård. Här söder om Linköping breder ett rasande vackert sjölandskap ut sig. Och just här ligger Vårdnäs stiftsgård. Vårdnäs stiftsgård erbjuder hotell, restaurang, konferens och glamping som jag berättade om i ett tidigare inlägg.

Men jag har också hört mycket gott om deras äventyrspaket för hela familjen. Boka kanot eller kajak, vandra, glampa eller yoga. Mer information hittar du här på Vårdsnäs hemsida.

11 mysiga stopp på vägen mellan Linköping och Brokind – en bonus Naturlogi

Det är i och för sig inte ett stopp på vägen mellan Linköping och Brokind, men det är mysigt och bara en liten avstickare från väg 23 när du har svängt ut på den.

Jag pratar om Naturlogi som jag har berättat om tidigare bland annat i inlägget om Glamping i Östergötland.

En kort avstickare västerut från väg 23 alltså. Och en supermysig bonus.

Du kan läsa mer om Naturlogi här. Såhär hittar du dit (kartan öppnas i googlmaps)

8 Comments

 • Åsa
  27 mars, 2021 at 07:50

  Fina tips!
  Man också rekommendera lunch på Vesterby Golfklubb under säsong. Bästa lunchen i stan i underbar miljö.
  Lunchen på Vårdsnäs är också riktigt bra 🙂

  Reply
  • Cornelia
   27 mars, 2021 at 07:56

   Tack snälla för tips. Det ska både noteras och testas. Jag hoppas besöka Vårdsnäs i veckan som kommer redan faktiskt 🙂

   Reply
 • FREEDOMtravel
  27 mars, 2021 at 10:09

  Vilka fina platser du hittar till! Inspirerande!

  Reply
  • Cornelia
   27 mars, 2021 at 17:52

   Tack snälla. Det var riktigt häftigt att hitta dessa platser precis runt knuten 🙂

   Reply
 • Disa Johansson
  2 april, 2021 at 14:28

  Hej undrar om det finns bilväg hela vägen till Ullaberg -Mossens våtmark?
  Tack för bra utflyktsmål.

  Reply
  • Cornelia
   3 april, 2021 at 17:45

   Hej Disa, tack för din kommentar. Och tack för dina värmande ord.
   Det finns bilväg nästan hela vägen fram. Det är ca 650 meter från parkeringen till början av Ullaberg 🙂

   Reply
 • […] Läs mer: 11 andra mysiga stopp på vägen mellan Linköping och Brokind […]

  Reply
 • […] Vill du har mer inspiration? Varför inte läsa om 11 mysiga stopp mellan Linköping och Brokind? […]

  Reply

Leave a Reply