Meny
Personligt / Vardagsfunderingar

Självledarskap – 3 böcker som kommer att förändra ditt liv

Ledarskap. Vad tänker du på när jag säger ledarskap? Kanske på chefen, teamledaren, lagledaren eller vår regering. Och det är lätt att det blir så. Jag tänker också så. Men jag har lagt till en aspekt i det hela det senaste året. Nämligen självledarskap. Du är din egen viktigaste ledare. Det är du som avgör vilken riktning ditt liv tar och då är ju det allra viktigaste att du är din egen bästa ledare. Och det behöver inte vara så svårt. På ämnet vill jag tipsa om tre böcker jag läst det senaste halvåret som alla på ett eller annat sätt både hjälpt mig och fastnat i mitt medvetande och gett mig insikter jag använder varje dag.

Lejonagendan av Cecilia Duberg

Köp Lejonagendan här (adlink till Bokus)


När du behärskar konsten att reglera ditt inre tempo blir du en starkare och friskare version av dig själv. Du blir bekväm med att vara lugn och behöver inte stress för att känna dig levande.

Från Lejonagendan

Min första kontakt med Cecilia Duberg sker i de sista skälvande minuterna av livet innan pandemin. När Marie och Carina från nätverket 4good samlar 800 tjejer på Oscars i Stockholm för Sunshinepodden live. Det är februari 2020 och det är inte den kvällen som egentligen får mig att fastna för Cecilia. Det är istället några månader senare och jag har såklart börjat följa henne på Instagram och en dag träffar hennes inlägg rakt i hjärtat.

”Semester är att vila i stunden. Att inte jaga eller optimera nästa. Tips: Ta lite semester varje dag. Resten av livet.”

Nej, det finns ingen hejd på klokskapen hos denna kvinna vilket väl citatet här ovan visar inte minst. Hon är, lever och andas självledarskap.

Lycka till med resten av livet av Isabel Boltenstern

Köp Lycka till med resten av livet (adlink till Bokus)


Lycka är inte att uppnå högt uppsatta mål eller nyårslöften, det är att befria sig själv från kravet att ständigt förbättra sin person.

Från Lycka till med resten av livet

Min första kontakt med Isabel sker en kväll i april 2016 när jag sitter kvar på jobbet och får en länk skickad till mig. Någon som vill mig väl. Någon som tycker att jag ska läsa ett inlägg. Inlägget heter ”Problemet med att gilla sitt jobb för mycket”. Jag läser. Tårarna trillar. Och jag relaterar hårdare än vad jag någonsin gjort tidigare eller för den delen senare heller. I inlägget står det bland annat:

”jag har alltid varit en energisk människa, alltid gillat att ha fullspäckat schema och alltid längtat till den dagen ordning&reda släpper sina nya kalendrar för att man då får nya dagar att planera. jag gillar att ha fullt upp. pluggar jag heltid måste jag ha två deltidsjobb vid sidan av, och om jag jobbar 70 timmar i veckan tänker jag att jag ändå, kanske, om jag bara anstränger mig, kan läsa någon ekonomikurs på distans samtidigt.”

Sedan dess finns hon där i mitt liv Isabel. Ibland med kloka ord på Instagram. Stundtals med tänkvärda videor på Youtube.

Numera även med en bok och en mugg med världens bästa citat som du ser på omslaget till detta inlägg

Isabel kan kosten att berätta om en svår tid och ändå skapa feelgood och en hel massa jävlar-anamma av det.

Jag kan ha fel av Björn Natthiko

Köp Jag kan ha fel här (adlink till Bokus)


Ingen annan behöver ändra sig för att du ska bli vackrare inombords. Var det du vill se mer av i världen.

Från Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk

Jag står på vår toalett och rullar papper från toapappersrullen och fulgråter så att Helena Bergström skulle bli grön av avund. I lurarna har jag Björn Natthikos sommarprat och det är andra gången jag lyssnar på det. Jag trodde att jag skulle kunna värja mig för känslorna som kommer men icke. Berättelsen om när de tar farväl av hans far på en klinik i Schweiz går in i varje fiber i min kropp.

Att mannen som gav upp en lovande karriär som högt uppsatt ekonom i ett globalt bolag för att bli skogsmunk i Thailand har en intressant historia kan man ju hoppa upp och slå sig på. Men att han som dödssjuk i ALS på ett sätt som ingen annan kan säga orden:

”dansa med livet, kontrollera det inte”

och på riktigt ge mig en stor dos livsglädje det är ta mig tusan galet. Björns bok kan inte förklaras, den måste läsas.

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

No Comments

    Leave a Reply