Meny
. / Förträffliga Östergötland / Resor / Svenska resmål

Förträffliga Östergötland – en inläggsserie om mitt hemlandskap

Det var inte kärlek vid första ögonkastet, snarare tvärtom. Jag pratar om relationen mellan mig och mitt nuvarande hemlandskap Östergötland. Som född i Småland, uppväxt i Skåne och Blekinge och med en kärlek till havet fick jag en tuff start i förhållandet till det nya hemlandskap. Men när jag nu snart 17 år senare är tillbaka i Östergötland ser jag det på ett annat sätt. Och när min kollega i branschen Lina Skandevall för ett tag sedan medverkade i P4 Radio Östergötland och uttalade sig om hur livet förändrats som resejournalist pratade hon om Östergötlands förträfflighet. Det gav mig idén om denna inläggsserie. Och den är ju faktiskt egentligen redan är påbörjad med alla inlägg och alla texter om mitt nya hemlandskap – förträffliga Östergötland.

Jag har haft lite svårt att greppa Östergötland som landskap. Geografiskt är det inte speciellt stort. Ändå känns det som att det ligger mitt i och gränsar till i sig så olika delar av Sverige. I de allra sydligaste delarna med gräns mot Småland kan det till och med vara svårt att urskilja på dialekten om man befinner sig i Småland eller Östergötland. Vid de nordligaste delarna är vi nästan upp i huvudstaden. I väster en skarp gräns med Omberg och Vättern. Och i öster skärgården och det havsnära kustlandskapet som det är lätt att glömma bort att Östergötland har.

Förträffliga Östergötland nu och då

Från den djupa Kolmårdsskogen till de vida slätterna. Från Norrköpings industrilandskap med sin nutidshistoria, till Gustav Vasa och Heliga Birgitta med renässansslott och klosterordnar i Vadstena och en helt annan historia. Till Östergötland som det är idag. Med ett högteknologiskt universitet i Linköping och svenska mästarna i fotboll 2015 i Norrköping. Historien är vackert bevarad i det förträffliga Östergötland av idag.

En hyllning till Östergötland

Detta är mitt sätt att hylla mitt nya hemlandskap Östergötland. Och du är varmt välkommen att delta. Både genom att läsa mina inlägg men även bidra med dina bästa tips. Tagga dina bästa bilder från Östergötland med #förträffligaöstergötland på Instagram och gå med i gruppen Förträffliga Östergötland på Facebook.

Förutom alla inlägg som redan är publicerade med tips och hyllningar till Östergötland, kan du nu förvänta dig ännu fler inslag av Östergötland här i bloggen. Har du en plats du vill att jag besöker och skriver om? Hör av dig.

Nu sätter vi Östergötland på kartan.

Mera att läsa på Lite mera rosa


Missa inte nästa inlägg. Följ mig gärna på Instagram eller på Facebook för fler bilder och tankar. Klicka bara på ikonerna här nedan. Tack för att du läser mina tankar.

3 Comments

 • Resfredag
  15 juni, 2020 at 23:24

  Vilken bra idé! Ja, Östergötland har verkligen SÅ många härligheter, både vid skärgård, natur, sjöar och städer. (Vår senaste resa till östra delarna av Vättern var makalöst fin.) Du får det bästa av alla världar!

  Reply
  • corneliatoneri
   17 juni, 2020 at 08:41

   Läste ditt reportage. Så fint!
   Har ju själv besökt många av platserna och några återstår.
   Det har tagit ett tag innan jag släppt in Östergötland i mitt hjärta. Men nu har det hänt.

   Reply
 • […] Så sent som oktober 2019 slog hotellet upp dörrarna. Och den 20 maj i år, för mindre än tre månader sedan alltså, var de sista rummen färdigrenoverade. Det märks för det doftar linolja och nytt i både korridoren och rummet. Renoveringen har familjen Pettersson från Vadstena i Östergötland stått för. En riktig hotellfamilj som tidigare startat upp flera hotell runt om i hemlandskapet men som nu testar sina vingar i hufvudstaden. Och det klart att det värmer lite extra i ett hjärta som klappar lite extra för Östergötland. […]

  Reply

Leave a Reply