Meny
. / Reseberättelser / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

Visingsö – den lilla ön med de stora upplevelserna

Från att bara ha sett Visingsö som en tuva ute i Vättern har vi så besökt ön hela två gånger i år. Då första besöket blev något kallare än vad vi hade hoppats bestämde vi oss helt sonika för att åka tillbaka när det stod sommarmånad i kalendern. Och efter dessa besök skulle jag gärna åka tillbaka till ön på egen hand för det finns mycket historia att upptäcka. Denna gången blev det dock lite annat fokus när vi besökte Visingsö med barn.

Det går alldeles utmärkt att göra en dagsutflykt till Visingsö. För vår del tar det dryga timmen att åka från Linköping till Gränna där färjorna avgår och ön är så pass liten att man lätt tar sig runt på en dag men då får man välja vad man vill hinna se om du frågar mig. Det tycker jag till och med att vi fick göra när vi som vi valde att stanna över en natt.

Åka till Visingsö med färja från Gränna

Visingsö hamn

Färjorna till Visingsö avgår från Gränna hamn. Sommartid trafikeras linjen något oftare än vintertid. Och tidtabell och information om hur du bokar hittar du här. Ska du ha med dig bilen som vi kan jag rekommendera att boka en färja och inte chansa. Det blir lätt fullt. Annars går det alldeles utmärkt att ta med sig egen cykel eller hyra på ön. Exempelvis på Leklandet som ligger precis vid färjeterminalen. Mer info hittar du här.

Bara att åka färja är ett litet äventyr och ännu mer äventyr skulle det bli när jag strax innan vi anlände Visingsö tog fram skattkartor som en överraskning. Jkpg.com har i år anordnat en skattjakt som främst riktar sig till de lite yngre i familjen. Skattkartan går att hämta i färjeterminalen. Men jag ville inte riskera att de var slut där så jag valde att skriva ut en egen och med lite rött paketsnöre blev det riktigt fint.

Skattjakt på Visingsö

Fem platser på södra delen av ön var föremål för besök via skattkartan. Ett par av dem besökte vi på vår förra tur till ön men då utan skattjägarögon. Nytt för sommaren 2022 är att det finns två rundor – mer info om de båda hittar du här. Vårt äventyr utgår från den tidigare skattjakten.

Vilken ordning du tar besöken bestämmer du själv. Personligen planerade jag för att efter sista platsen kunna pausa för lite medhavd lunch i gröngräset vid Visingsborgs slott. Istället började vi med Brahekyrkan.

Brahekyrkan

Även om Visingsö inte är så stort finns det två kyrkor som båda är unika i sitt slag och väl värda ett besök.

Den nyare av de två är Brahekyrkan som ligger helt nära färjelägret. Kyrkan är byggd under tidigt 1600-tal medan vissa delar är bevarade från den tidigare kyrkan som låg på platsen, Ströja kyrka. Brahekyrkan är en av landets mest utsmyckade kyrkor och vid en första anblick är det nästan svårt att ta in. Vissa av takmålningarna i de äldsta delarna är daterade till 1400-tal. Den äldsta detaljen i kyrkan är dopfunten som daterad till 1160-talet.

Utöver ledtråden som går att hitta utanpå kyrkan fick barnen gå på ytterligare en skattjakt inne i kyrkan när de letade kyrkråttor som gömt sig runt om i kyrkan. Ett kul sätt att upptäcka även om mina barn aldrig haft något emot att besöka kyrkor. Skattjakten gav dock undertecknad lite möjlighet att göra en egen upptäcktstur. Men jag är långt ifrån klar.

Kungseken på Visingsö

Nästa stopp blev Kungseken, den allra största eken på hela Visingsö. Och ekar finns det gott om här. Hit kan man inte köra bil hela vägen men i närheten av Visingsö pensionat fanns förutom denna underbara varningsskylt också parkering så att vi kunde traska den sista biten.

Persgården

Ungefär vid denna tiden började det suga lite i magen och det passade fint med en fika. Den passade vi på att inmundiga på härliga Persgården.

Persgården har en egen müslifabrik med anor sedan 1972. Här producerar man även dadlar. På gården finns även utställningar och ett fik samt möjlighet till aktiviteter för stora och små.

Visingsö

Det som jag fastnade mest för var den makalösa utsikten över Vättern. Det är alltid nära till vatten på Visingsö. Men få ställen jag sett är lika vackert.

Här hittade vi såklart också en ledtråd innan vi mumsade på Persgårdens egen morotskaka på hemligt recept.

Silvergranen

Mitt i Visingsös stora ekskog hittade vi sedan efter en liten promenad, Silvergranen. Över 39 meter hög är den förevigades bäst med vidvinkel-lins som möjligen sätter proportionerna något ur balans men skapar ett ganska häftigt motiv.

Visingsborgs slott

Vi avslutade sedan med lunch i gröngräset framför Visingsborgs slott som planerat. Här hittade vi den sista ledtråden och när pastasalladen slunkit ner i allas våra magar och vi listat ut ordet begav vi oss mot färjeterminalen för att låsa upp skattkistan.

Visingsö

Ska sanningen fram så är det inte belöningen som är det bästa när man gör denna typen av äventyr. Det är ofta själva äventyret i sig som är behållningen.

Visingsö alpacka

Med skattjakten löst var det sedan dags för Alpackatrekking på Visingsö Alpacka. Och den turen har jag skrivit mer detaljerat om här.

Jag kan verkligen rekommendera ett besöka på alpackagården oavsett om du som vi väljer att boka några djur för en vandring eller om du bara vill beskåda dessa härliga djur.

Incheckning på Wisingsö hotell & konferens

Visingsö

Boendet för natten hade vi bokat på Wisingsö hotell & konferens. Här finns både en hotelldel och en vandrarhemsdel och vi hade valt hotelldelen. Alltid skönt med egen toalett och dusch. Så som jag förstått det så är det också en folkhögskola men det går också att boka konferenser här.

Boendet är enkelt men vårt rum kändes nyrenoverat i alla delar utom badrummet. Men det jag älskade mest med rummet var utsikten.

Visingsö

Rummen ligger i mindre hus med gemensamhetsytor som man delar och även en köksdel. Det är relativt lyhört både från de övriga ytorna på samma plan och även från de gästerna som bor ovanpå. Men så snart mörkret lagt sig hade de flesta kommit till ro precis som vi.

Här finns också stora ytor med flera sittmöjligheter för kvällshäng. Det blev en skön stämning på gården med många sällskap utomhus. Känner man hellre för lite aktivitet finns både fotbollsplan och tennisplaner.

Restaurang Framnäs – Visingsö

Visingsö

På området hittar man också Restaurang Framnäs. En vacker gammal villa från 1892. Här förstår jag det som att man kan boka bord oavsett om man bor på hotellet eller inte.

Vi hade bokat en tvårätters middag för både barn och vuxna och det såg verkligen toppen ut i menyn som går att hitta på hemsidan. Både interiören och exteriören satte stämningen direkt och det smärtar därför att säga att middagen inte alls levde upp till förväntningarna.

Till barnen serverades smördegspuffar med skinkröra och sedan fick man välja mellan panerad fisk med potatisgratäng eller köttbullar och pasta. Då våra hjärtan inte är så förtjusta i gratäng valde de köttbullar.

Smördegsknytena var små smördegsbitar med vad som i alla fall kändes som färdig skinkröra och huvudrätten serverades i en minitallrik som snarast mättar en treåring. Mamma Scans och spagetti. Rakt av. Inget grönt. Jag undrar om den panerade fisken hade varit Findus fiskpinnar. Det får jag aldrig veta.

För oss vuxna serverades Caprese som förrätt med mozzarella och tomat som absolut var god om än lite torftig. Till huvudrätt röding med stompad potatis. Fisken var smaklös och till det fick vi två potatisar. Allt som allt en stor besvikelse. Och eftersom jag verkligen strävar efter att berätta sanningen här så är det det ni får höra.

Däremot måste jag säga att frukosten som serverades morgonen efter var riktigt bra. Men tvårättersmenyn för 250 kronor per vuxen och 125 kronor per barn exklusive dryck. Nej, det rekommenderar jag inte.

Kvällen skulle sedan avslutas med ett litet dopp på Visingsö nordöstra sida på Sandudden. Men barnen somnade som stockar i bilen på väg dit. Vi passade istället på att ta en liten roadtrip för sightseeing på ön. Inget är vackrare än solnedgångarna här.

Åka Remmalag på Visingsö

Den kanske allra vanligaste aktiviteten på Visingsö är att åka Remmalag. Remmalag är en hästdragen åkvagn där man sitter i två längsgående rader med ryggarna mot ett ryggstöd i mitten. På Visingsö har det funnits sedan slutet av 1800-talet och förr fanns det även i Medevi.

Efter frukost och utcheckning tog vi oss ner till färjelägret där turerna utgår ifrån. Vi valde Kumlabyturen som tar ungefär en timme. Den turen tar passagerarna genom både lite skog och lite bebyggelse. Den lite mer renodlade skogsturen går bara genom skog och vi var sugen på lite av varje. Och att åka remmalag är verkligen en toppenaktivitet när du besöker Visingsö med barn.

Kumlabyturen tog oss tillbaka nästan till vårt hotell men till den närliggande Kumlaby kyrka. På vägen passerade vi flera platser vi inte sett tidigare och fick guidning av remmalagsföraren.

Vid Kumlaby stannar turen i cirka en kvart. Och en av de mest populära aktiviteterna under stoppet är att besöka tornet på Kumlaby kyrka. Öns äldsta kyrka. Besöket kostar 20 kronor. Men att bara gå in i kyrkan är kostnadsfritt.

Kumlaby kyrka på Visingsö

Kumlaby kyrka byggdes under 1100-talets första hälft medan tornet är något yngre. Tornet hade från början en hög och spetsig spira. Den togs dock av till hälften av Per Brahe d.y.

Han bestämde sig nämligen för att göra om kyrkan till en skola och uppe i tornet var det tänkt att eleverna skulle praktisera sina studier i astronomi. Och tänk att där kan vi som besökare traska upp ännu idag. Det är dock rejält branta trappsteg på vägen upp. I dessa Coronatider är det ett begränsat antal besökare som får vistas där uppe och denna gången hann vi inte upp. Men vi kommer ju tillbaka.

Visingsö

En annan liten anekdot om Kumlaby kyrka handlar om det faktum att det inte finns några fasta bänkar i kyrkan. Anledningen till det är att predikan på 1100-1500-talen hölls på latin. Ett språk som ingen förstod. För att motverka att deltagarna somnade av tristess fick de helt enkelt stå under predikan.

Lunch på restaurang Solbacken

Det började närma sig hemfärd. Men innan det passade vi på att äta lunch på vad som verkar vara Visingsö´s absoluta favoritrestaurang. Den ligger precis i hamnen med makalös utsikt över fastlandet och Vättern.

Här åt vi även förra gången och var mycket nöjda. Nästa gång vi kommer till Visingsö blir det nog här vi äter middag. Ett besök på Solbacken rekommenderas varmt.

Leklandet innan avfärd hemåt

Mycket är anpassat för att besöka Visingsö med barn. Som lite tidsfördriv innan båten avgick hemåt passade vi på att leka av oss lite i Leklandet. Samma plats där man kan hyra cyklar och som också ligger precis vid färjeterminalen. Några av de vanliga attraktionerna är stängda detta året men det finns också flera öppna. Fiskdammen till exempel. Tänk att det alltid är lika spännande.

Allt vi inte hann på Visingsö

Trots en övernattning så finns det så mycket vi inte hann.

Lite mer vandring i den vackra ekskogen står definitivt på min önskelista liksom ett besök på Näs slottsruin. Dit kan man bland annat ta sig med Visingsö-tåget. Ett litet sightseeingtåg som även det utgår precis bredvid färjelägret. Vill man inte bada i Vättern finns det en tempererad bassäng i Kumlaby. Där finns också ett museum. Och så har vi såklart alla fornlämningar runt om på ön. Man skulle kunna stanna var tionde meter om man ville för att titta på nya gravhögar och ruiner. Och det är såklart något som lockar mig.

Oavsett om det blir på egen hand eller med barnen så kommer jag tillbaka. Var så säker. Denna ön är ett riktigt litet paradis.

Har du varit på Visingsö med barn (eller utan) och tycker att jag missat något. Skriv gärna en kommentar så missar jag det inte nästa gång jag är på besök.

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

3 Comments

 • FREEDOMtravel
  4 augusti, 2020 at 20:25

  Inspirerande! Visingsö stod egentligen på min lista, men sedan så ändrade vi rutt (sådant som händer när man reser med husbil) så det får bli vid ett annat tillfälle!

  Reply
 • Cia Hedberg
  15 augusti, 2020 at 10:28

  Mycket trevlig berättelse! Visst finns det mycket mer att ta reda på om Visingsö skriver en öbo sedan mer än 40 år och som älskar sin ö!

  Reply
  • Cornelia
   18 augusti, 2020 at 09:42

   Tack snälla.
   Jag pratade med några bofasta och fick höra härliga berättelser om hur lugnet lägger sig när man kommer över. Jag kan bara ana.
   Jag kommer tillbaka och upptäcker mer.
   Tack för att du läst och tack för din kommentar.

   Reply

Leave a Reply