Meny
Hotelltips / Reseberättelser / Reseinspiration / Resor / Sparesor / Svenska resmål

Selma spa i Sunne – en drömresa som blev verklighet

För att förstå min känsla när vi kör in i Sunne och Selma spa syns för första gången uppe på kulle vid sidan av väg 45, måste vi gå tillbaka till 1991. Jag är tretton år gammal och bor i Hässleholm i Skåne. Jag lever i en ganska liten bubbla där och är totalt världsovan. Men mamma brukar läsa veckotidningar och det är i någon av dem jag ser ett reportage med bilder och text från Selma spa. Där och då föds drömmen om att åka dit och den har följt med mig sedan dess. Drömmen att få besöka Selma spa i Sunne.

Inlägget innehåller affiliatelänk för Strawberry under avsnittet
Fakta om Selma spa”.

Det är inte många mil från Linköping till Sunne, jag har rest längre än så. Men ibland är det bara så att man inte tar sig till de där platserna man drömmer om. Kanske har det inte passat in i schemat, kanske har det funnits ett litet uns av oro att förväntningarna inte skulle uppfyllas. Ni vet de där förväntningarna som legat och grott sedan 1991. Men så som avslutning på vår roadtrip i södra Sverige 2020 bokade Andreas som känner till min dröm, en överraskningsnatt på Selma spa i Sunne. Och med bara några timmar mellan bokning och ankomst fanns det ingen tid över för att fundera på det ena eller det andra. Det var bar å åk.

Selma spa – lite historia

När Selma spa öppnade 1991 var det Sveriges första spa. Jag upprepar mig. Sveriges f ö r s t a spa. Ja ni vet ju lite vad som har hänt på området sedan dess. Det är fortfarande ett av Nordens absolut största spa-anläggningar. Men då ska man inte fokusera på antalet pooler eller hur många olika bastuvarianter det finns. Selma spa är inte ett spa som går att jämföra på det sättet.

En av de nya utomhuspoolerna på Selma spa

Under flera omgångar dessa år har Selma spa byggts om och byggts till. Man säger själv att man utvecklas tillsammans med sina gäster och det tycker jag är enkelt att hålla med om.

Kurorten Selma spa

För Selma spa är inte bara ett spa. Selma spa är en kurort. En plats för välmående och välbefinnande med lika mycket aktiviteter som avslappning.

Ordet kurort har funnits i det svenska språket sedan 1840-talet och är sammansatt av orden kur (”vård, läkarvård, eg.: omsorg”, ursprungligen av latinska ordet cura) och ort (”plats, ställe”).

Kurort är en plats där man behandlar vissa sjukdomar eller för möten, avkoppling och rekreation. En kurort kan ha anslutning till en badplats eller ligga i ett område med bra klimat för sjuk- och hälsovård. Förr ingick ofta brunnsdrickning i en kurortsvistelse.

På 2020-talet innebär det att Selma spa kan erbjuda lite av allt när det gäller hälsa och välmående. Och det vet vi ju är ganska individuellt.

Ta ett väldigt konkret exempel. På kvällen efter ankomst la jag upp en bild på Instagram stories med utsikten från vår balkong. Det jag såg i bilden var utsikten över utomhuspoolerna och den vackra sjön Mellan-Fryken. Min svägerska, grymma Jessica PT och coach i Lofsangruppen kommenterade direkt: ”Vilket roligt utegym”

Samma bild och vi ser två helt olika saker. Och vi kan också uppleva två helt olika saker på Selma spa i Sunne. Jag ska inte sticka under stol med att vi inte var där för utegymmet. Inte denna gången i alla fall.

Men utöver utegym finns ett stort gym inomhus och ett aktivitetschema med flera lärarledda aktiviteter varje dag. Inte heller dessa var vi spekulanter på denna gången.

Selma spa – T H E S P A

Så vi fokuserar väl på det vi var där för. Spa-avdelningen.

Det är en underdrift att säga att det ligger vackert. Jag har själv sett alldeles för lite av de mäktiga och vackra omgivningarna i Värmland och landskapen norr om det.

Selma spa ligger på en höjd i utkanten av Sunne med utsikt över sjön Mellan-Fryken (Jajamen, den Fryken. Ni som kan er Sven-Ingvars vet). Det ger en fin inramning både när man njuter av utomhus- och inomhusdelarna av spaet med stora fönsterpartier som vätter ut mot sjön. Fönsterpartier som möter med en vidunderlig utsikt så snart du kommer in i hotellets entré ska tilläggas.

I inomhusdelen av spa:et hittar du en lite större tempererad pool med möjlighet till lite längre simtag. Runt denna finns vilstolar/solsängar uppställda. Här finns också två stycken bubbelpooler och tre olika bastu. EN ångbastu som blev ordentligt varm och två torrbastu med behaglig värme. Den ena upp till 74 grader vilket passade mig perfekt. Och för att tjata om utsikten lite till så är det stora glaspartier i dessa bastu som ger samma fantastiska utsikt som i övriga delar av spaet.

I utomhusdelen av Selma spa finns två utomhuspooler. En lite grundare och en lite djupare. Den senare blev min favorit och är formad lite som en infinity-pool mot sjön. Denna delen är ny för säsongen 2020. Runt poolerna finns stora områden med härliga solsängar något vädret under vår vistelse inte inbjöd till att nyttja. Men en varm sommardag kan jag tänka mig att det blir riktigt härligt semesterhäng här.

Istället fick vi uppleva både lite sol men också störtskurar och åska och det vill jag säga inte heller är fy skam. Att sitta i den uppvärmda poolen med den utsikten (förlåt tjatet) och ovädersmolnen som drar in var riktigt mäktigt.

Maten

På våningen över spa-avdelningen hittar du restaurangen på Selma spa med en inomhusdel och en utomhusdel. Soliga dagar kan du avnjuta maten på den härliga terrassen och annars i den luftiga matsalen.

Lunch

Vid vårt besök njöt vi av både lunch, middag och frukost. Vår tid i spa i dessa tider var 13-17 och vi anlände Sunne strax innan 12 utan bokad lunch. Vi gjorde en chansning på att kunna få en bit mat på Selma och det gick alldeles ypperligt.

Det visade sig vara trerätters lunch med tre olika val för huvudrätten. Toppengott.

Middag

Trots att vi bodde på hotellet var det inte självklart att få plats för middag i dessa tider. Hotellet uppmanar gästerna att boka middag i tid men med tanke på vår spontana bokning kvällen innan var det kört redan från början. Vi hade dock inga problem att få bord. Och skulle det inte ha gått finns det även möjlighet att få en bit mat i bardelen på samma våning som receptionen.

Det skulle visa sig vara samma meny där som i den stora restaurangen med skillnaden att man i huvudrestaurangen även kan välja en trerätters meny. Vi valde mat från á la carte menyn och är mycket nöjda med det valet.

Tommy

Men ingen recension av middagen på Selma spa är komplett om man inte nämner Tommy. Alla kan ju inte nämna honom såklart. Men nu hade vi turen att få Tommy som vår servitör. Och när besöket på Selma spa om något år kommer ha bleknat kommer jag ändå att minnas Tommy.

Jag gick i åttonde klass och året var i runda slängar det där när Selma spa öppnade, när jag satte mina första avtryck i något som kan kallas servering. Då på en liten lunchrestaurang och motell i metropolen Hässleholm. Hundratals, kanske tusentals timmar har sedan spenderats med skjortan välstruken, förklädet knutet och slängen placerade på höften. Servering är inte ett jobb för mig, det är ett kall.

Men allt det där bleknar efter att jag fick stifta bekantskap med Tommy. Jag har aldrig, jag menar aldrig, serverats av en person med en så naturlig plats som här. Det kan inte beskrivas – det måste upplevas.

Med ett lätt och ledigt och humoristiskt sätt att kommunicera med alla gäster (ja jag tjuvlyssnade storögt på konversationen med bordsgrannarna) och med en subtil humor och servicen i varenda gen var Tommy den absolut största behållningen av hela middagen. Och då slog vi ändå på stort med en fin flaska Chablis. Lägg till det den varmaste värmländskan. Ja det är så jag blir tårgögd bara av minnet.

Tommy fick sig en rejäl dos av tacksamhet innan vi lämnade bordet och jag passade även på att prata med hovmästaren. Han kan inte få nog med hyllningar. Därmed blev det även lite beröm i det efterföljande Instagram-inlägget och med en lite värld var det någon som kände någon som kände Tommy som kunde tagga honom i det. Är inte våra sociala medier fantastiska så säg.

Jag önskar alla att få Tommy som kvällens servitör.

Morgonen efter sov han nog gott medan vi avnjöt frukosten. Men den har jag skrivit mer om här. I inlägget om att äta hotellfrukost i Corona-tider.

Rummen på Selma spa

Visste du att Selma spa är en del av Nordic Choice? Det visste inte jag heller. Men det hade min kära sambo, aka poängnörden, stenkoll på. Och som guldmedlemmar i Nordic Choice har vi möjligheten till en kostnadsfri uppgradering av rumstyp när det går.

Det resulterade i att vi på Selma spa fick bo i en av deras sviter. Och wow! Det var tredje uppgraderingen på vår roadtrip och man kan tro att vi skulle vara svårimponerade vid detta laget, men icke.

Det finns olika typer av sviter på Selma spa. I vårt fall fick vi en etagesvit som passar bäst när man reser utan barn. Här har man sällskapsrum och badrum med stort badkar på nedre våningsplanet och sovrum med balkong en våning upp.

Superlativen räcker inte riktigt till för denna sviten. Inga bilder i världen kan göra den rättvisa.

Omgivningarna

I sann kurortsanda finns flera olika vandringsstigar som börjar vid Selma spa och det går även bra att låna gåstavar i receptionen. Eftersom vi inte tagit med oss några direkt lämpliga skor valde vi istället att ta en promenad mot byn och sjön som jag tjatat hål i huvudet på er om i inlägget.

Du behöver inte gå långt för att komma ner till enastående vyer och vackra bryggor. Ta bron över E45:an och följ skyltarna ner mot Kolsnäs så är du strax nere och kan vandra runt den lilla udden.

Kvar att uppleva

Under vårt dygn var det flera saker vi inte hann uppleva och ta del av. Bland annat någon behandling och vandring. Det ger helt enkelt ett tillfälle att behöva åka tillbaka – och jag är inte nödbedd.

Mina tankar om Selma spa

Så. Uppfyllde Selma spa mina förväntningar? Spontant säger jag ja. På grund av helheten. Selma spa ska du inte åka till om du är ute efter den lyxigaste spaanläggningen. Hit ska du åka för återhämtning.

Återhämtningen får du av helheten här. Förlåt om jag tjatar en sista gång om utsikten. Men den är läkande i sig. Landskapet. Atmosfären på kurorten. Tempot. Känslan. Helheten. Oavsett om du först noterar infinity-poolen eller utegymmet så finns det något som ger dig återhämtning.

Fakta Selma spa

  • Selma spa ligger i Sunne i Värmland. Såhär hittar du hit. Kartan öppnas i googlemaps.
  • Det finns 184 rum varav 12 är enkelrum
  • Hotellet har förutom spa, gym både utom hus och inomhus samt ett aktivitetsprogram med ledda klasser
  • Precis utanför hotellet startar flera olika vandringsleder.
  • Normalt är det 16-årsgräns på Selma spa men under utvalda veckor är det barnveckor. Då är barnen välkomna i spaet tidig förmiddag.
  • Under vår vistelse i juli 2020 pågick Corona-pandemin och spa-avdelningen var anpassad genom att man bokade tid för spa. Tiderna som var bokningsbara var 13.00-17.00 eller 17.30-20.00 (21.00 fredag-lördag) och 08.00-12.30. Under tider när barn är välkomna.
  • Mer info hittar du på Selma spas egen hemsida här. Där hittar du även information om priser. Då det finns många olika typer av paket och boende är det svårt att ange bara ett prisexempel
  • Missa inte att Selma spa är ett Nordic Choice-hotell. Det ger fina medlemserbjudanden men också poäng på din vistelse.
  • Vill du boka rum på Selma spa via Nordic Choice rekommenderar jag dig att klicka dig in på denna länken. Här kan du även boka andra Nordic Choice-hotell i hela Norden.

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

9 Comments

Leave a Reply