Meny
. / Nordamerika / Reseinspiration / Resor / Samla bonuspoäng

I SAS Business Class från Los Angeles

Utöver det faktum att kungen med bara sin blotta närvaro tog över hela upplevelsen fick jag naturligtvis med mig lite intryck från min allra första resa i SAS Business Class mellan Los Angeles och Arlanda. Och just det tänkte jag berätta mer om nu. Och det är nog inte bara kungens fel att jag känner att jag måste göra det igen.

Jag har redan berättat att resan i Business class möjliggjordes av att vi hade samlat Eurobonus-poäng med AMEX. Det innebar att vi inte betalade fullpris för denna resa. Istället gav vi 1226 kronor för hela resan tur och retur Arlanda Los Angeles. Vi åkte i SAS Plus på ditvägen och i SAS Business på hemvägen. Men upplevelsen blev ju inte sämre för det.

Lounge-hopping

I upplevelsen att flyga Business ingår också naturligtvis möjligheten att innan resa uppehålla sig i en eller flera lounger som man ges tillgång till i och med biljetten.

Och det var inte alls länge sedan jag knappt visste vad det var. Jag var befriande okunnig skulle man kunna säga. I samband med våra senaste resor har vi haft kort som gett oss Priority pass och har då besökt exempelvis Pontus in the airs AMEX-lounge på Arlanda. Jag har förvisso ätit den absolut godaste pastan någonsin där. Men i övrigt måste jag säga att jag inte är jätteimponerad. Men för att inte låta allt för bortskämd är det självklart alltid fördelaktigt med kostnadsfri mat och dryck. Framför allt på en flygplats där maten annars tenderar att sno en hel del av reskassan.

United Polaris Lounge LAX

Nu besökte vi två lounger på Los Angeles flygplats. Den ena var Uniteds Polaris lounge. En sprillans ny lounge som öppnade så sent som den 12 januari 2019. Dit har man endast tillträde om man åker Business Class. Från Tom Bradley-terminalen (den terminal där i stort sett alla internationella flyg går från) är det en ganska lång väg till den nya loungen. Men det var absolut värt det. 22 minuter tog det att gå enkel väg och ja, det är så långt bort du kan komma i princip.

I Uniteds Polaris lounge hittar du en väl tilltagen yta med sköna fåtöljer och utsikt över flygplanen på plattan och en av landningsbanorna. Lite längre in i loungen finns restaurang-del där du kan välja lite mer casual style och käka buffé eller beställa från menyn. I loungen finns också en tyst avdelning med möjlighet till en lugn stund och även en dusch.

Star Alliance Gold-lounge LAX

Efter lite lunchbuffé i Polarisloungen traskade vi de 22 minuterna tillbaka till vår terminal och slog oss ner i Star Alliance Gold-loungen. Och ska jag vara helt ärlig (och det brukar jag ju vara) så trivdes jag absolut bättre där än i Polaris-loungen. Självklart kan jag med objektiva ögon se att det är lyxigare i Polaris-loungen men den avslappnade stämningen i Gold-loungen tilltalade mig mer. Också väl tilltagen med gott om plats både inne och ”ute” med utsikt över terminalen. I Gold-loungen finns också en omtalad utomhusterass som dessvärre var stängd just för tillfället.

Buffén i Gold-loungen var något mindre väl tilltagen än i Polaris-loungen men hade definitivt ett bra utbud. Men min favorit var solklart ostbordet. Jag kanske inte är den typiska businessresenären men jag hade nöjt mig bra med ”bara” det.

Det blev nästan lite för mycket service i Polaris-loungen vilket säkert också berodde på att vi var få besökare där utöver att det är mer av deras koncept. Den vanliga Polaris-besökaren förväntar sig kanske mer lyx och upp-passning än vad undertecknad gör.

SAS Business class

En stund senare var det dags att boarda vår Airbus 330 till Stockholm. På grund av gediget snöoväder i Stockholm var flighten ungefär en och en halv timme försenad. Men hur är det man säger, den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Våra platser för dagen var 1 F och 1 H längst fram i planet och det ger snäppet mer privacy såklart.

SAS Business Class-kabin är i mitt tycke mycket snygg. Avskalad och stilren utan för mycket krusiduller som det annars verkar vara lätt att det blir när flygbolagen skall försöka bräcka varandra i lyx.

SAS har väl tilltagna säten, gott om avlastningsutrymme, snygga färger, bra avskildhet och den goda smaken att ha en 1-2-1 konfiguration vilket gör att alla säten har direkt access till gångarna.

Första intrycket

Så hur kändes det då att sätta sig där? Lite såhär…

SAS Business Class

Ganska märkligt måste jag säga. Innan ”boarding completed” var jag mest fundersam över om det var okej att jag lastat av täcke och kudde på den lilla platsen under skärmen. Jag råkade trycka till på en knapp som justerade stolen när jag lutade armbågen på bordet. Sedan visste inte hur jag skulle lyckas få tillbaka den till ursprungsläget igen. Mitt i kaoset hade jag glömt att ta ur mina hörlurar ur väskan som nu var förpassad till bagagehyllan. Det har aldrig hänt förr. När det sedan visade sig att det i dessa säten är någon typ av trepunktsbälte då gav jag nästan upp. Kände mig inte alls speciellt hemma utan som en utomjording som nyss landat.

Och så kom bubblet

Det var en befrielse när flygvärdinnorna kom med den välbekanta brickan med champagne och juice och första sippen bubbel var ljuvlig. Och sen kom kungen och ja… det har jag ju redan berättat om.

SAS Business Class

Mitt i allt ståhej glömde jag bort att sippa vidare på bubblet. När flygvärdinnan passerat för femte gången och spanat in mitt ännu inte tomma glas halsade jag resten och lyckades med mycket möda och stort besvär spänna fast bältet. Vi skulle lyfta.

Det var ett inte så stilla Stilla havet vi lyfte över denna gången. Men som vi brukar säga, ovanför molnen skiner alltid solen.

Kapten varnade för turbulenta områden att flyga igenom men det märkte vi mycket lite av.

In flight service

Så snart vi var uppe i luften började serveringen och den startade i vanlig ordning med det jag i Flygvärdinnepodden lärde mig kallades för ”hottisarna”. De varma små handdukarna för att fräscha upp oss. Därefter kom flygvärdinnan med dukar och tog fram bordet för att påbörja dukningen. Någonstans här undrade jag om jag verkligen hade kommit rätt.

Den stora utmaningen var solklart för mig att vänja mig vid de många valen. Man är ju van att bli tilldelad den mat som finns på brickan. Här skulle allt väljas och jag var nära på nervös inför varje gång serveringsvagnen syntes i gluggen. Men kabinchefen för dagen, Petra, som för övrigt också var med på flygningen till Los Angeles och tittade storögt på mig när hon kände igen mig från resan dit, var helt fantastisk och guidade igenom varje steg. Bara det att det fanns en meny att välja ifrån, en riktig. Och det är nog säkert inte vanligt att ha lika tacksamma kunder i Business som den hon hade på 1H just denna dag.

SAS Meny Business Class
SAS tjusiga meny

Före middagen serverades varma nötter och lite dricka. Jag var så imponerad av att nötterna var varma att jag av chocken beställde vitt vin. Min kära flygvärdinna Petra, undrade då lite försynt om det inte skulle vara lite Champagne istället och det klart att det skulle.

Läs också: SAS Business class meny vintern 2019/2020

Middagen är serverad

En stund senare anlände förrätten och här fanns det lite olika att välja mellan såklart, jag valde kalv med en grönsallad. Och denna gången ett glas vitt på riktigt. Mycket gott. Men det absolut sötaste var ändå den lilla oljeflaskan i riktigt glas.

Skönt att ha kungen bredvid också, han är väl om någon proffs på att ha många bestick att välja mellan om man skulle ha dålig koll.

Till huvudrätt valde jag pastan och rött vin, och om jag inte hade varit så mätt efter både loungehopping, nötter och förrätt hade jag slukat den. Nu fick jag inte i mig hela portionen. Kan man fråga om doggybag nästa gång tror ni?

Till dessert en vit chokladkaka. Det fanns inte mycket att tycka illa om kring det.

Amenity kit

Inför resan hade jag som mål att under flygningarna spendera så mycket tid som möjligt med att skriva. Kanske framför allt på hemresan då jag verkligen hade alla möjligheter till en perfekt arbetsplats i det rymliga sätet. Jag kan härmed informera om att jag tryckte på exakt inga tangenter på vägen hem. Den stora anspänningen inför resan och kungens ”apperance” gjorde sig påmind och efter maten valde jag att öppna upp amenity-kitet från Filippa K, bädda upp sängen och slockna!

SAS Business Class Amenity kit

Sju timmars sömn senare

Jag slocknade till och med innan jag hann fotografera innehållet i den lilla necessären, tur att jag tog med den hem så att jag kan fixa det i efterhand om ni är nyfikna. Än mindre förevigade jag sätet i fullt liggläge.

-Dra ner för fönstren så du inte vaknar av soluppgången över Island tipsade Petra innan jag slöt ögonen och vaknade cirka sju timmar senare.

Det kan vara bland de vackraste ord jag någonsin hört.

Dra ner för fönstren så att du inte vaknar av soluppgången över Island.

Om man förstår vad jag menar förstår man, annars går det nog inte att förklara.

Sju timmar senare vaknade kungen med morgonfrisyr och jag med mascaran en bit ner på kinderna och blev serverade en smarrig frukost som jag inte heller riktigt tog för mig av på grund av de många valen.

SAS Business Class Meny

Men någon typ av äggskapelse, lite grönsaker, varmt bröd, frukt, juice och kaffe slank det ner innan vi lämnade solens strålar ovanför molnen och landade på ett snöigt Arlanda.

Summa summarum SAS Business Class

En lika gedigen recension som den för SAS Plus blev det inte i Business. Av två anledningar. Trötthet och Kungen. Men en liten sammanfattning ska jag ändå ge. De största fördelarna jag såg med Business var solklart dessa:

  • Att kunna sova en hel natt! Åker du ett nattflyg är det ju helt outstanding att faktiskt kunna sova ordentligt på planet.
  • Att ha gott om utrymme att jobba. Åker man ett dagflyg finns det inget som hindrar dig att jobba hur mycket du än vill. Bättre arbetsplats kan du nog inte önska dig.
  • Kvalitén på maten. Som på en bättre restaurang. Och det bidrar ju såklart också till att man landar som en ny människa snarare än som ett vrak.

Ja det var nog faktiskt det.

För precis som i plus är det stora värdet inte att få äta med riktiga bestick och dricka i riktiga glas och bli serverad med en duk på bordet. Fast det klart att det kändes oerhört lyxigt. Jag hoppas att jag aldrig någonsin kommer att bli så bortskämd att jag tar det för givet. Det vill jag vara för evigt tacksam för.

Pris

Även i detta fall vill jag återigen poängtera att vi alltså betalade resan med Eurobonuspoäng och voucher. Hela resan tur och retur i SAS Plus på utresan och SAS Business på hemresan kostade oss 1226 svenska kronor.

Vill du läsa mer om mina tankar kring kreditkort och bonuspoäng kan du klicka dig vidare hit. En bit ner i inlägget kan du läsa mer om mina tankar kring det.

En jämförelse mellan olika biljetter

Men i just detta fall vill jag jämföra priset mellan ordinarie resa och biljetter. Allt för att bedöma om jag utifrån min erfarenhet tycker det är värt att betala de extra kronorna för att åka i Business.

Därför kommer här ett prisexempel taget från verkligheten.
Säg att du åker Arlanda till Los Angeles mellan den 20-25 februari. Priset för en vuxen tur och retur skulle då bli:

I SAS Economy – 7 048 kronor
I SAS Business – 29 582 kronor
Alltså drygt tre gånger så mycket. Business Class skulle kosta dig 22 498 kronor.
Så till den stora frågan då, skulle jag betala det?

SAS Business class – är det värt det?

Om jag hade haft obegränsat med pengar och åkte nattflygning. JA!
Annars är svaret nej.
Så mycket är SAS Business class inte värt. Men om du har möjligheten att komma över en billig biljett eller har tjänat in bonuspoäng då tycker jag du ska ta chansen. Det tänker jag göra – IGEN. För jag måste ju göra det igen så att jag förhoppningsvis kan göra en något mer närvarande review av upplevelsen.


Är du nyfiken på hur du kan betala dina vardagsinköp med AMEX och tjäna bonuspoäng? Vill du också kunna åka tur och retur Los Angeles i SAS Plus och SAS Business class, två personer, för bara 1226 kr. Klicka dig vidare hit och läs mer.

Läs mer på Lite mera rosa

Och så till sist. Du vet väl om att du kan följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer inspiration. 
Tack för att du vill dela mina tankar med mig.

2 Comments

Leave a Reply