Meny
Förträffliga Östergötland / Resor / Svenska resmål

Godaste våfflan i Östergötland – alla landskapets våffelcafé från A till Ö

Visste du att det sägs att det var en missuppfattning som skapade våffeldagen? Och sällan har väl en missuppfattning blivit så bra som när någon råkade höra våffeldagen istället för vårfrudagen. Men ta det med en nypa salt, ingen kan ju veta säkert. Det vi vet säkert är att jag fått tips på godaste våfflan i Östergötland och här kommer de nu från A till Ö med en blandning av sött och salt.

Varje namn är en länk till det ställets hemsida. Alla ”hitta dit”-länkar öppnas i googlemaps. Och skulle du inte hitta din egen favorit på listan – då har du ett uppdrag. Lämna en kommentar så att vi får lägga till det.

Borghamns strand

Våffla Borghamns strand

Vi startar vid Ombergs norra fot och fantastiska Borghamns strand. Deras specialté är våffla med ramslök och rökt sik från Vättern. Och den smakade gudomligt efter att vi vandrat Marialeden på Omberg.

Såhär hittar du till Borghamns strand

Borkhult-Lapphem

En plats jag upptäckte för en tid sedan när jag skrev om Fem unika boenden i Östergötland är Borkhult-Lapphem. Här kan man boka in sig på ”Göra-ingenting-paketet”. Hur underbart låter inte det ändå. Och nu står det klart att det även serveras våfflor här. Jag är såld. Och om bara några veckor hoppas jag kunna smaka.

Är du också det så hittar du till Borkhult-Lapphem mitt i djupaste Östergötland såhär.

Färgargården

Lite mer centralt i grannstaden Norrköping hittar vi Färgargården där allt såväl våfflor som annan fika görs från grunden på plats.

Till Färgargården hittar du såhär.

Glasbrukets vandrarhem & café

På en liten halvö mitt emellan Göta kanal och Motala ström i Borensberg ligger Glasbrukets vandrarhem & café och här kan du avnjuta vad som blev min favorit förra året – Langosvåffla.

Gör som jag – hitta till Glasbruket

Mallbodens café och vandrarhem

Mallboden ligger idylliskt beläget precis vid Göta kanal i Motala och med de galnaste kreationerna. Inte många mil hemifrån mig och ändå har jag ännu kvar att besöka Mallboden. Hur är det man brukar säga, ibland ser man inte skogen för alla träd.

Ett hett tips är att besöka Mallboden i sommar och du hittar hit såhär.

Skönfärgaregården i Gamla Linköping

I ett hus från 1700-talet i Gamla Linköping hittar vi ännu en våffelstuga. Gamla Linköping är en stadsdel i Linköping tillika ett friluftsmuseum och gården är känd för sina takmålningar från 1720-talet. Huset stod ursprungligen granne med min nuvarande arbetsplats mitt i Linköping men plockades ner 1972 och var färdigmonterat i Gamla Linköping 1978.

Jag kan varmt rekommendera att du passar på att se lite mer av Gamla Linköping när du besöker Skönfärgaregården på denna adressen.

Stebbarps gård på Torpön

Här har vi ett resmål som står på min önskelista för sommaren 2022. Och det är Torpön. En liten ö i sjön Sommen i södra Östergötland. Torpön har sitt eget Naturum och hit tar man sig förslagsvis med vägfärja söder om Boxholm.

På Torpön finns Stebbarps gård och där serveras bland annat matig våffla med handskalade räkor med stenbitsrom.

Vägbeskrivning till Stebbarpsgård hittar du här.

Godaste våfflan i Östergötland – har vi missat det bästa?

Har vi fått med din favorit? Eller har vi glömt det du tycker är godaste våfflan i Östergötland? Kommentera gärna nedan så kompletterar jag listan.

Och blir du så sugen att du måste besöka någon av platserna i listan? Berätta gärna vad du tyckte. Öppettider varierar mycket så passa på att klicka in på respektive våffelcafés egen sida för senaste info.

Vill du läsa hela listan över Sveriges alla landskap och de godaste våfflorna? Då hittar du den här.

6 Comments

Leave a Reply