Meny
Personligt / Vardagsfunderingar

Om dagarna som går som kallas livet

Meningen med livet är livet. Citatet står Ellen Key för. Svensk författare som spenderade sista delen av sitt liv i sitt hus vid foten av Omberg. Det är dagarna som går som kallas livet är ett annat känt ordspråk. Vem som ligger bakom det är jag dock lite osäker på. Jag är dock säker på en sak. Att det är sant och att det i alla fall för mig har blivit tydligare i dessa tider.

Det räcker att blicka tillbaka en lite dryg månad i kalendern för att hitta ett helt annat liv. När jag gick in i mars månad gjorde jag det i lugnet på Husby säteri. Jag har för vana att skriva med blyerts i översiktsplaneringen i min analoga kalender och resultatet av det är att jag nu har kunnat radera alla planer. Bokstavligt talat. Men jag vet att varje helg var fullbokad i hela mars och i stort sett hela april. Och jag gillade det. Också.

Av alla planer blev en verklighet

Av alla dessa planer gjorde vi verklighet av en. Helgen med barnen på Vildmarkshotellet i Kolmården. Och vi fick en sagolikt härlig vistelse där. Istället för allt annat har vi hållit oss inom länet, inom den egna sjukvårdsregionen. Vi har inte alls bara suttit hemma, för barnens skull och för vår skull har vi hittat på saker. Saker som annars inte hade fått ta plats. Som inte är storslagna. Saker som inte kostar en massa pengar. Saker som är underbara att fylla dagarna med. Dagarna som går som kallas livet.

Det finns flera saker som jag hoppas ta med mig ur denna krisen. Jag är ganska säker på att jag aldrig mer kommer att ta för givet att kunna resa igen. Kommer inte börja planera nästa resa under tiden jag är på den nuvarande. Jag ska njuta till fullo av nuet istället för att bara blicka framåt. Och så vill jag bli bättre på att uppskatta livet. Dagarna som går. Som inte innehåller något speciellt eller kanske bara innehåller något lite speciellt. För meningen med livet är ju faktiskt livet.

Gräv där du står

Tre år gick jag på universitet och läste till journalist och av de tre åren finns de några få saker som verkligen etsat sig fast i mitt minne. Det absolut viktigaste är det min lärare i radio, Tomas Jennebo, sa. Gräv där du står.

I det sammanhang han sa det menade han ur ett journalistiskt perspektiv. Att man inte ska tänka för stort. Att man har historierna att berätta närmare än man tror. Man ser bara inte skogen för alla träd som det så vackert brukar heta.

Men det kan också appliceras på resemönstret. Så mycket vackert vi har i vårt närområde som vi inte vet om. Eller som vi kanske vet om men som vi tänker att vi ska se sen. När vi är färdig med resten av världen? Eller när då?

Närområdet kan betyda din stad, eller ditt landskap eller varför inte ditt land? Börja med det allra närmaste. Vad finns det i din stad eller i ditt landskap som du länge velat se som du ännu inte sett?

Sommarens upptäckter

I sommar ska jag vandra längs Göta kanal, gå på guidad visning på Ekenäs slott och Vadstena slott, vandra i Getåravinen och fika på Café Tannefors slussar. Bara ett axplock av allt härligt Östergötland har att bjuda på. Vad har du för planer?


Missa inte nästa inlägg. Följ mig gärna på Instagram eller på Facebook för fler bilder och tankar. Klicka bara på ikonerna här nedan. Tack för att du läser mina tankar.


Mer att läsa på Lite mera rosa

4 Comments

 • Emilie - Travels by Knutte
  7 maj, 2020 at 09:27

  Åh måste också uppleva mer av Östergötland. Besökte Varamostranden för något år sen och jag blev så förvånad över hur fint det var. 🙂 Jag har paddlat i Gryts skärgård och jag hoppas på att besöka St Annas skärgård i år. 🙂
  Tannefors slussar är supermysigt, jag bor i närheten men har ändå bara ätit där en gång(!!!!!). Gillar du skaldjur så rekommenderar jag att besöka när de har skaldjurskväll.
  Jag bor ännu närmare Åbacka café och det är tydligen för nära för där har jag inte varit än…
  Jättekul med din serie om Östergötland! 🙂 Bra med tips. Jag tycker personligen Östergötland varit lite svår att greppa, men här finns ju hur mycket som helst. 🙂

  Reply
  • corneliatoneri
   9 maj, 2020 at 16:25

   Jag tog dig på orden när det gäller det där med att greppa Östergötland. Det är precis så jag har känt också. Och kanske är det inte så konstigt med tanke på hur stort det är.
   Jag tänkte skriva ett litet inlägg om just inläggsserien och då inleder jag med just det du skriver. Att det är svårt att greppa.
   Tannefors slussar blir det definitivt i år. Åbacka också. Har varit där när min dotter var ganska liten. Supergoda våfflor hade de då 🙂

   Reply
 • FREEDOMtravel
  8 maj, 2020 at 11:51

  Trevliga planer! Vi vågar inte planera än eftersom det verkar lite oklart ännu om man får resa i landet i sommar. Så fort vi vet att det funkar börjar vi planera 🙂

  Reply
  • corneliatoneri
   9 maj, 2020 at 16:21

   Vi har lite försiktiga planer om resor inom landet men de är verkligen så preliminära de bara går. Tack och lov har Östergötland så mycket att bjuda på att jag nog skulle kunna fylla hela sommaren med bara det. Tänk när vi kan börja planera igen. Vad härligt.

   Reply

Leave a Reply