Meny
Reseinspiration / Resor

4 reseprogram jag drömmer mig bort med

Jag har aldrig varit så mycket för TV-serier och film. Jag har mina favoritfilmer och dem håller jag mig till. Och för något år sedan slog det mig dessutom att de alla har ett gemensamt tema. Nämligen resor. Och då fick det ett helt eget inlägg. Men inspirerad av Maria på mariasmemoarer kom jag att tänka på att det det finns en annan typ av program jag gillar som jag brukar fantasiresa med. Det är de gamla hederliga reseprogrammen. Här kommer 4 reseprogram jag drömmer mig bort med.

Minns ni program som När & Fjärran och Packat & Klart? Härliga gamla linjär-TV-fenomen långt innan YouTube och streamingtjänster. Som jag älskade dessa program. På den tiden var det bara så jag reste. Fun fact är att jag faktiskt under en tid jobbat på tidningen med samma namn som TV-programmet – När & Fjärran.

Idag följer jag mängder av resevloggare med fokus på alltifrån att besöka ett visst antal länder till att flyga de märkligaste flygbolagen och flygplanstyperna. Och program som Packat & Klart har kanske spelat ut sin roll men det finns liknande att inspireras av. Här är 4 reseprogram jag vill tipsa om.

Landgång – SVT

SVT har ett gediget arkiv av program. Så gediget att alla faktiskt inte kan finnas streamingbara samtidigt. Ett av de som inte går att se just nu men som dyker upp då och då är Landgång. Det är Anne Lundberg som far världen runt och lagar mat med eller utan sällskap av kocken Paul Svensson. Av en slump började jag titta på avsnittet där Anne bestiger Kilimanjaro och blev fast. Titta in på svtplay då och då och se. När du minst anar det kommer det tillbaka. Väl värt att titta på.

Fahléns matäventyr – TV4

Det är så nära man kan komma När & Fjärran att kika in på tv4play och titta på Fahlens matäventyr. Tillsammans med härliga kocken Peter Norman åker de världen runt. Hans rapporterar från platserna och Peter letar maten. Fantastiskt härligt radarpar som lockar till skratt.

Gone Camping – Viafree & YouTube

Minns ni Lingo? Biip, boop boop boop boop, boop. Ordleken som sändes i fyran på eftermiddagarna. Programledare för detta var Martin Örnroth och minns jag inte helt fel kunde man sedan hitta honom också i När & Fjärran. Numera hittar man honom i programmet Gone Camping. Med husbilen tar han oss med runt både Sverige och Europa med en härlig röd tråd. Livsnjutning och en liten del äventyr.

Jag minns inte hur jag upptäckte detta programmet heller men jag minns att det första avsnittet jag såg gjorde mig helt fast. Då besökte han nämligen Treriksröset och det är verkligen en av mina absolut drömdestinationer. I senare avsnitt har han även haft programledarkollegor så som Erika Johansson. Och Treriksröset kompletteras med vinresor, storstad och strand. Programmet går nu att se på YouTube.

När & Fjärran – TV4

Och när jag gör lite research för detta inlägget hittar jag nya program av TV-serien När & Fjärran inspelade 2016. Med programledare som Allt ifrån Camilla Läckberg & Simon Sköld till Jenny & Steffo.

Mitt favoritprogram att drömma mig bort till

Det är svårt att utse en favorit av ovanstående men måste jag så blir det Gone Camping. Jag gillar Martins lugna guidning genom alla resmål och hans känsla för detaljer och lugn. Nu väntar jag bara på nästa säsong.

Har du några tips på liknande program? Hit me!

Update! Måste också ge er en bonus. En bonus som min bloggkollega Dryden påminde mig om. En resevloggare som inte är som alla andra resevloggare. Attacheé. Snyggt. Genuint. Varmt. Väl värt en titt.


Följ gärna Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer bilder och tankar. Klicka bara på ikonerna här nedan. Tack för att du läser mina tankar.


Mer att läsa på Lite mera rosa

7 Comments

 • Johan | grattisvarlden.se
  18 april, 2020 at 09:24

  Jag har nog aldrig fastnat för något svenskt reseprogram. Även om Hans Fahlén till och från har lyckats fånga vissa scener. Däremot fick Madventures mig att börja utforska mer udda resmål. Även om min moral sträcker sig lite längre än seriens egna sensmoral; man ska prova allt minst en gång förutom folkdans och incest.

  https://grattisvarlden.se/madventures-tva-finnar-utforskar-det-tabubelagda-jorden-runt/

  Reply
 • Jag gillar också Gone Camping avsnitten, så roliga att kolla på och lagom korta. Tycker det är kul att de även besökte Treriksröset och Karesuando som är där jag är ifrån. Eller ja, min hemby är en och en halv mil söder om Karesuando. Du får säga till ifall ni planerar en resa till Treriksröset och de trakterna. Vem vet, vi kanske också är där uppe då 🙂 Hade faktiskt tänkt att ta med Kenny dit nu under sommaren men lite knepigt när de stängt gränsen till Finland.

  Reply
  • corneliatoneri
   26 april, 2020 at 21:08

   Ja men eller hur. Älskar verkligen Gone Camping.
   Faktum är att vi sitter i detta nu och gör lösa planer för en roadtrip norrut i sommar. Men vi får se hur det blir.
   I så fall skulle vi åka redan i juni. Vi kan inte vara borta mer än typ 11 dagar. Min högsta önskan är ju att ta mig till Treriksröset när jag är där. Men hur troligt är det att det kan bli av redan i juni. Tveksamt. Kanske till och med tveksam om vi rekommenderas resa utom länet i sommar.
   När ska ni uppåt i sommar?

   Reply
   • Åh spännande! När i juni är tanken att ni ska åka? I början, mitten eller slutet av månaden?

    Det är ju ännu ett tag till juni och mycket kan ju hända, men frågan är ju om Finland kommer att öppna gränsen så snart. Och att ta sig till Treriksröset under sommartid utan att åka via Finland är… ganska omöjligt utan att vandra i flera dagar. Så jag skulle nog inte ha för höga förhoppningar om just Treriksröset tyvärr. Men som sagt, mycket kan ju hända tills dess.

    Vi har inte bestämt något datum än, men nån gång i juli. Beror lite på mina bröder och pappa som kanske kommer hit först och så bilar vi upp tillsammans. Eftersom vi bilar upp så tänker vi att vi inte behöver planera så mycket i förväg.

   • corneliatoneri
    29 april, 2020 at 11:10

    Går det i lås som vi tänker nu så åker vi nog dagen innan midsommarafton och är borta en och en halv vecka ungefär. Men jag har förlikat mig med tanken att det inte blir något Treriksröse. Jag får helt enkelt åka tillbaka. JAg har förstått att det är nästintill omöjligt att ta sig fram via Sverige och jag som inte är någon vildmarksmänniska kan nog direkt lägga bort tanken 😀 Men hallå liksom, det finns ju mer saker att se 🙂

 • minlillevan.blogg.se
  16 oktober, 2022 at 02:55

  Väldgt intressant!

  Reply
 • […] efter att världen stängt ner i april 2020 skrev jag inlägget 4 reseprogram jag drömmer mig bort med. Det var ju lite så man fick resa där ett tag. Men även nu när vi kan resa igen så är […]

  Reply

Leave a Reply