Meny
Personligt / Reseinspiration / Resor / Vardagsfunderingar

Mina bästa filmer med resetema

Efter fem sömnlösa nätter på soffan när hostan tagit över hela mitt väsen tog jag idag mitt förnuft till fånga och gick i alla fall lite tidigare från jobbet. Något som kännetecknar att jag faktiskt är sjuk är att jag kan tänka mig att lägga ifrån mig mobil och dator och sätta på en film som jag sedan troligen kollar på till slutet. Det händer aldrig annars. Så med det sagt började jag fundera på vilken det skulle bli denna gången.

Jag kan direkt meddela att valet kommer att falla på någon av de filmer jag redan har sett en eller för den delen flera gånger. Och då slog det mig, något som aldrig har slagit mig förr. Att ALLA mina favoritfilmer som jag gärna ser om och om och om igen har ett genomgående tema. De är filmer med resetema. Och här har ni dem. Inte helt utan inbördes ordning utan i alla fall i lite av den ordning jag gillar dem allra mest med favoriten högst upp. Håll till godo och välkomna att drömma er bort.

Eat, pray, love

Året är 2008 eller möjligen 2009. Jag är på väg tillbaka från en tuff tid i livet. På bussen till jobbet läser jag varje morgon en pocket jag ramlat över. Den heter Lyckan, kärleken och meningen med livet. Historien, en sann sådan, fångade mig totalt och när jag slår upp sista sidan i boken med eftertexten tror jag inte mina ögon. Boken ska bli film och i huvudrollen kommer vi få se min absoluta favoritskådespelerska alla kategorier – Julia Roberts. Italien, Indien och Bali blir resmålen och filmen är magiskt. Jag har ingen aning om hur många gånger jag sett den och jag kommer se den igen.

Under Toscanas sol

Beklagar den lite trista kvalitén på klippet ovan. Här har vi en film som på senare tid seglat upp på silverplatsen på listan. I april 2016, tolv år efter att den hade premiär började jag närma mig att snegla på den där väggen efter en lång tid av lite för mycket på jobbet. Jag tog en paus. Landade hemma. Och bestämde mig för att se just denna film. Diane Lane spelar Francis som av olika anledningar hamnar på en bussresa med massor av gaypar i Toscana. Vad kan gå fel?

The Holiday

Favoritfilm sedan länge. Kate Winslet, Cameron Diaz, Jack Black och Jude Law. Engelsk landsbygd möter Kalifornien i ett av de mer lyckade homeswaparna jag vet.

The best exotic Marigold hotel

Ytterligare en film som är relativt ny på listan över mina favoritfilmer är The best exotic Marigold hotel. Den har flera välkända skådisar i roll-listan Fantastiska Judi Dench spelar lite av huvudrollen i det brittiska pensionärsgäng som av olika anledningar beger sig till Indien för att spendera tiden på ålderns höst på The best exotic Marigold hotel på äldre dar. Feelgood med djup. Underbar. Missa inte heller uppföljaren The second best Marigold hotel.

100 steg från Bombay till Paris

Helen Mirren är i alla fall för mig den mest meriterade och kända skådisen i detta underbara drama med starka inslag av komedi regisserad av vår alldeles egen Lasse Hallström. Familjen från Indien som med dunder och brak gör entré på den franska landsbygden mitt över den klassiska Michelin-restaurangen. Ljuvlig film och faktiskt den som fick mig att göra resan till Paris på egen hand i december.

Letters to Juliet

Amanda Seyfried spelar huvudrollen i detta romantiska drama som utspelar sig i hjärtat av Italien. ”Amandas” framtida man spenderar dagarna på vinauktioner. Under tiden hittar hon den ultimata kärlekshistorien som tar henne ut på ett äventyr på Italiens vackra landsvägar och vad som väntar där är en helt fantastisk kärlekshistoria i flera generationer.


Det var mina absoluta feelgoodfavoriter. Filmer med resetema. Vilken är dina bästa filmer med resetema? Tipsa mig gärna så jag får fler klassiker att välja på från sjuksoffan!

Och så till sist. Du vet väl om att du kan följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer inspiration. 
Tack för att du vill dela mina tankar med mig.

17 Comments

 • Ann
  19 februari, 2019 at 15:57

  Åh vad många bra filmer, nu har jag lite nytt att se. Tackar! 🙂

  Reply
  • corneliatoneri
   19 februari, 2019 at 17:26

   Så lite så. Tittade igenom lite igår av bara feelgoodfart ?

   Reply
 • Christine - 29°
  20 februari, 2019 at 01:17

  Vilken lista! Och flera av dem har jag inte sett, så tack för tipset. 🙂

  Reply
  • corneliatoneri
   20 februari, 2019 at 06:40

   Tack ???? Va kul att det var några nya för dig. Flera av dem har ju några år på nacken och kan vara trixiga att hitta. Men när man väl lyckas är det mödan värt! ?
   Önskar dig en härlig filmstund! Hoppas du gillar dem!

   Reply
 • Yvonne Bjerregaard
  20 september, 2019 at 12:32

  Vilka bra filmer. Känner igen några. Marigold Hotel har jag sett och den är bra.

  Reply
  • corneliatoneri
   21 september, 2019 at 19:04

   Ja den är ju underbar, har du sett uppföljaren också?

   Reply
   • Yvonne Bjerregaard
    21 september, 2019 at 19:12

    Visste inte det finns en uppföljare! Vad heter den?

   • corneliatoneri
    22 september, 2019 at 16:31

    Jomenvisst, tror att den både heter Hotel Marigold 2 eller The second best Exotic Marigold hotel. https://en.wikipedia.org/wiki/The_Second_Best_Exotic_Marigold_Hotel
    Lika ljuvlig den 🙂

   • Yvonne Bjerregaard
    22 september, 2019 at 20:42

    Tack ?

 • Charlotte
  20 september, 2019 at 13:19

  Jag har sett två av filmerna. Din favorit och så 100 steg. Härliga filmer båda två. Söker i mitt huvud efter tänkbara resefilmer… Men just nu står det alldeles still. En som handlar om en resa i tid och rum, men som inte kan kategoriseras som resefilm, men som är kanonbra heter Lion. Fantastisk film! https://sv.wikipedia.org/wiki/Lion_(film)

  Reply
  • corneliatoneri
   21 september, 2019 at 19:03

   Lion har jag aldrig hört talas om. Ska läsa på om den. Älskar filmer med feelgood-tema, det behöver inte vara resefilmer. Men märkte att många av de jag gillade faktiskt var det 🙂

   Reply
 • Christine Lehtinen
  21 september, 2019 at 15:58

  Jag älskade 100 steg! Den var fantastisk! Har sett några av dina och funderar över någon annan att tipsa dig om. Notting Hill, love actually, sömnlös i Seattle, sliding doors. Det finns massor?

  Reply
  • corneliatoneri
   21 september, 2019 at 19:02

   100 steg var underbar. Har sett om den också faktiskt. Gillar alla filmerna du nämner. Sliding doors har en speciell plats i mitt hjärta. Så tänkvärd.

   Reply
 • Helena Roth
  22 september, 2019 at 19:58

  Flera som jag inte sett så tack för tips. 100 steg från Bombay… är helt underbar, håller med, vilken skrattbomb alltså!

  Reply
  • corneliatoneri
   22 september, 2019 at 21:00

   Kul, då kanske du hittar någon du gillar. ???

   Reply
 • […] sedan slog det mig dessutom att de alla har ett gemensamt tema. Nämligen resor. Och då fick det ett helt eget inlägg. Men inspirerad av Maria på mariasmemoarer kom jag att tänka på att det det finns en annan typ […]

  Reply
 • […] det någon del av Italien jag drömt om att få besöka så är det Toscana. Under Toscanas sol är en av mina absoluta favoritfilmer och jag har sett den osunt många gånger. Så jag tänkte nog att jag visste vad jag hade att […]

  Reply

Leave a Reply