Meny
Personligt / Reseinspiration / Resor

10 geografiska gränser på min bucketlist

Tåget tuffar fram på rälsen. Rutan är till hälften neddragen och ljudet är öronbedövande men nödvändigt för att inte värmen i kupén ska bli outhärdlig. Den lilla flickan lutar sig mot fönstret och stirrar utan att blinka ut genom fönstret. Landskapet hastar förbi utanför och så plötsligt dyker den upp. Gränsen. Leendet sprider sig över ansiktet. Hon missade inte den denna gången heller. Hon är jag.

Ända sedan jag var liten har jag jag fascinerats av gränser. Och då menar jag inte gränser att bryta. Nej geografiska gränser. Som liten flicka åkte jag ofta tåg mellan norra Skåne och Småland. Jag visste exakt var gränsen mellan de båda landskapen låg och gjorde allt som stod i min makt för att inte missa den när den swishade förbi. Fortfarande har jag svårt att inte känna efter lite extra när vi passerar landskapsgränserna när vi åker genom Sverige.

Goda vänner till mig har en stuga som ligger på Ryssberget. En fantastisk liten stuga utan både rinnande vatten och el. Vi har tillbringat en hel del tid på besök i det lilla Lappatorpet som det heter. Vägen dit hittar du knappt om du inte vet att den finns. Och när du är framme parkerar du bilen i Blekinge för att ta den lilla stigen ner mot torpet. En bit in på stigen passerar du en stenmur. Det är gränsen mellan Skåne och Blekinge.

På temat gränser finns det 10 geografiska gränser jag verkligen vill besöka. Håll till godo. Här kommer min topp 10-lista på just geografiska gränser jag verkligen vill besöka.

Treriksröset

Geografiskt den näst närmaste av platserna. Platsen där Finland, Norge och Sverige möts. Sedan jag först hörde om platsen som liten har jag tyckt att den var lite magisk. En plats där du med viss akrobatisk förmåga kan befinna dig i tre länder samtidigt. Treriksröset vill jag verkligen besöka.

Norra Polcirkeln

Även här en plats inom räckhåll. Till och med närmare än Treriksröset. Platsen som är någon typ av gräns för fenomenet midnattssol. Magiskt bara det. Kan man gå på Polcirkeln månne?

Södra Polcirkeln

Det är möjligt att jag behöver ta upp kampen med Renata Chlumska och bli äventyrare för att besöka denna platsen om det ens går men en dröm är det definitivt.

Datumgränsen

Principiellt kan man ju säga att jag efter vår resa jorden runt har passerat datumgränsen. Men för att besöka datumgränsen och på riktigt känna av det har jag en önskan jag skrivit om tidigare. Det är att uppleva nyårsafton två gånger samma år. För att göra det skulle man först fira in det på Nya Zeeland och sedan flyga till Cooköarna för att fira det igen.

Datumgränsen går inte över land utan endast över havet (undantaget Antarktis), normalt mellan länder, och inte genom länder, undantaget är just Cooköarna som tillhör Nya Zeeland men som inte har Nya Zeelands datum. Hela fenomenet datumgränsen känns lite som gränsernas gräns i detta sammanhanget.

Godahoppsudden

Godahoppsudden misstas gärna för att vara Afrikas sydligaste udde och den punkt där Atlanten blir Indiska oceanen. Vill man besöka den plasten får man istället åka 15 mil sydöst om Kapudden och Godahoppsudden till Agulhas som är den sydligaste spetsen på Afrika och där oceanerna sägs mötas.

Att runda Godahoppsudden var dock en viktig milstolpe för forna tiders sjöfarare, udden där man ändrar kurs, och också den mest kända. Därmed seglar den upp på listan över gränser jag vill besöka.

Bermudatriangeln

Detta nära 1 miljon kvadratmeter stora område i den västra delen av Norra Atlanten. Kanske inte en gräns formellt sett men någon typ av plats som enligt tradition innehar mytomspunna förmågor och vars gräns man inte gärna passerade.

Gränsen mellan Nord- och Sydkorea

Här har jag sett otaliga vloggar från personer som besökt platsen och till och med varit i Nordkorea. Och egentligen är jag kluven till om jag verkligen verkligen vill eller om jag bara är mycket nyfiken på hur det är, känns och ser ut. Skulle jag få chansen hade jag nog ändå tackat ja.

Akaba

Akaba är en stad i södra Jordanien som för övrigt är ett land jag gärna skulle besöka. Staden gränsar till Eilat i Israel men hit går också båtar från Taba på Sinaihalvön som är Egypten. Lite av mellan österns treriksröse även om de inte fysiskt går att stå i alla länderna samtidigt.

Lindau

Min bloggkollega Dryden lade för en tid sedan upp en fantastisk bild från staden Lindau i Tyskland. Och ska jag vara helt ärlig så är det den bilden som inspirerade mig till hela detta inlägget. Så tack Daniel.

Från piren som går ut till fyren på denna bild ser man tre länder som möts i denna ändan av Bodensjön. Det är Tyskland, Österrike och Schweiz. Ännu en gräns jag verkligen skulle vilja besöka.

Ekvatorn

Vi avslutar med gränsernas gräns. Ekvatorn! Skulle jag bara få välja en av alla ovanstående gränser att besöka är det den. Att traska några steg på Ekvatorn. Och möjligen skulle just de stegen platsa in även i det jag skrev om här.


Det var min lista på 10 geografiska gränser jag verkligen vill besöka. Finns det fler platser av liknande slag du känner till? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan.

Gillar du listor av olika slag lika mycket som jag? Klicka dig vidare hit och läs övriga listor.


Och så till sist, en liten uppmaning att följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer bilder och tankar. Tack för att du vill dela mina tankar med mig.

16 Comments

 • Marias Memoarer
  14 juni, 2019 at 12:49

  Treriksröset vore riktigt kul! De andra också förstås. Själv har jag korsat Spanien-Storbritannien i ett enda steg (ja jag snackar Gibraltar såklart). Och så har jag t.ex. besökt en ort i Tyskland (Burghausen) där man ser Österrike på andra sidan floden 🙂

  Reply
  • corneliatoneri
   14 juni, 2019 at 22:06

   Gibraltar vill jag ju till också såklart! Det är en cool gränd. Och nu måste jag googla på Burghausen. Tack för tipset ??

   Reply
 • Anne
  10 juli, 2019 at 08:42

  Det där med gränser, det är ju spännande. När jag var barn åkte jag en gång i veckan till en närliggande by för att ta ridlektioner, och jag och min bästa kompis satt alltid på helspänn vid ortsskylten: ”Halva bilen är i Gimo… NU!”.

  I modern tid har jag sprungit från Europa till Asien (i ett lopp i Istanbul, som startar på asiatiska sidan och tar bron över Bosporen över till Europa).

  Har du någon plan för dessa gränser, vilken ska du besöka först?

  Reply
  • corneliatoneri
   13 juli, 2019 at 11:47

   Ja visst är det häftigt, har fått flera kommentarer från personer som upplevt exakt det där i barndomen.
   Och det där loppet var ju coolt. Det är min nästa grej. Att ta upp löpningen igen och resa med den. Men det kommer.
   Jag har egentligen ingen plan för de där gränserna. Tyvärr. Men om jag får gissa tror jag att Gibraltar kan ligga bra till att bli den jag börjar med.

   Reply
 • Annika Andebark
  10 juli, 2019 at 12:30

  Åh – vår nästa cykelresa är planerad till Bodensjön – Lindau är ett måste! Sedan vill cykelhandlaren cykla Sverige runt – vilket skulle inkludera treriksröset så klart.

  Reply
  • corneliatoneri
   13 juli, 2019 at 11:45

   Vilken resa, att cykla Sverige runt. Jag får gåshud på hela kroppen när jag tänker på en sån sak och då är jag ändå ingen cyklist 😀

   Reply
 • Malin Lundskog
  10 juli, 2019 at 15:48

  Underbar gränssprängning! Känner igen känslan från när jag var lite: min lillebror och jag krigade baksätet på bilen om vem som kom först in i Norge när vi bilade över Svinesundsbron för skidåkning! Var i Gibraltar i somras, ja – det är fortfarande speciellt det där med gränser. Och har gått över görnsen mellan Canada och USA …

  Nu går jag över gränsen med annat, men vill absolut tilll trerikesröset!

  Reply
  • corneliatoneri
   13 juli, 2019 at 11:44

   Ja men visst är det sjukt att gränser kan trigga så mycket. Och jag har fått flera kommentarer just från personer som du och din bror som tävlat om gränser som liten. Vilken häftig känsla att vandra mellan USA och Canada. Och som du skriver. Det finns ju annat än världsliga gränser som också är magiska.

   Reply
 • sandifighter
  10 juli, 2019 at 18:53

  Treriksröset är en av mina stora resemålsdrömmar. Det vore så coolt att åka dit. Någon gång under min livstid ska jag ta mig dit helt enkelt ??

  Reply
  • corneliatoneri
   13 juli, 2019 at 11:43

   Samma här!!!
   Det är nog den allra första av alla gränserna som jag verkligen fastnade för, redan tidigt i skolan!

   Reply
 • https://doroteapettersson.se
  11 juli, 2019 at 14:34

  Jag älskar att höra om människors speciella intressen. Gränser alltså… så spännande. Vilka ställen du vill besöka. Jag vet knappt var gränserna i vårt land går ?

  Reply
  • corneliatoneri
   13 juli, 2019 at 11:42

   Ja vissa av dessa gränser kanske inte är uppnåeliga om jag inte skolar om mig till äventyrare vilket är högst osannolikt. Men just gränser har alltid triggat på något sätt. 🙂

   Reply
 • Malin - Lite Längre
  13 juli, 2019 at 22:12

  Gränser är verkligen spännande! Kände till många av ställena men inte alla.

  Reply
  • corneliatoneri
   21 juli, 2019 at 14:24

   Nej alla de där gränserna är ju inte de mest kända. Men jag har samlat på mig dem genom åren 😉

   Reply
 • Ulrica
  15 juli, 2019 at 17:41

  Men åh så kul att se lite udda resmål på din bucket list, resmål som inte alltför många väljer att presentera så bra! Härliga, jag ser fram emot att se om och när du kommer till dessa platser.

  Reply
  • corneliatoneri
   21 juli, 2019 at 14:19

   Tack! Nu är det väl högst oklart om jag kommer till vissa av dem medan andra är mer möjliga 🙂

   Reply

Leave a Reply