10 geografiska gränser på min bucketlist

Tåget tuffar fram på rälsen. Rutan är till hälften neddragen och ljudet är öronbedövande men nödvändigt för att inte värmen i kupén ska bli outhärdlig. Den lilla flickan lutar sig mot fönstret och stirrar utan att blinka ut genom fönstret. Landskapet hastar förbi utanför och så plötsligt dyker den upp. Gränsen. Leendet sprider sig över ansiktet. Hon missade inte den denna gången heller. Hon är jag.

Ända sedan jag var liten har jag jag fascinerats av gränser. Och då menar jag inte gränser att bryta. Nej geografiska gränser. Som liten flicka åkte jag ofta tåg mellan norra Skåne och Småland. Jag visste exakt var gränsen mellan de båda landskapen låg och gjorde allt som stod i min makt för att inte missa den när den swishade förbi. Fortfarande har jag svårt att inte känna efter lite extra när vi passerar landskapsgränserna när vi åker genom Sverige.

Goda vänner till mig har en stuga som ligger på Ryssberget. En fantastisk liten stuga utan både rinnande vatten och el. Vi har tillbringat en hel del tid på besök i det lilla Lappatorpet som det heter. Vägen dit hittar du knappt om du inte vet att den finns. Och när du är framme parkerar du bilen i Blekinge för att ta den lilla stigen ner mot torpet. En bit in på stigen passerar du en stenmur. Det är gränsen mellan Skåne och Blekinge.

På temat gränser finns det 10 geografiska gränser jag verkligen vill besöka. Håll till godo. Här kommer min topp 10-lista på just geografiska gränser jag verkligen vill besöka.

Treriksröset

Geografiskt den näst närmaste av platserna. Platsen där Finland, Norge och Sverige möts. Sedan jag först hörde om platsen som liten har jag tyckt att den var lite magisk. En plats där du med viss akrobatisk förmåga kan befinna dig i tre länder samtidigt. Treriksröset vill jag verkligen besöka.

Norra Polcirkeln

Även här en plats inom räckhåll. Till och med närmare än Treriksröset. Platsen som är någon typ av gräns för fenomenet midnattssol. Magiskt bara det. Kan man gå på Polcirkeln månne?

Södra Polcirkeln

Det är möjligt att jag behöver ta upp kampen med Renata Chlumska och bli äventyrare för att besöka denna platsen om det ens går men en dröm är det definitivt.

Datumgränsen

Principiellt kan man ju säga att jag efter vår resa jorden runt har passerat datumgränsen. Men för att besöka datumgränsen och på riktigt känna av det har jag en önskan jag skrivit om tidigare. Det är att uppleva nyårsafton två gånger samma år. För att göra det skulle man först fira in det på Nya Zeeland och sedan flyga till Cooköarna för att fira det igen.

Datumgränsen går inte över land utan endast över havet (undantaget Antarktis), normalt mellan länder, och inte genom länder, undantaget är just Cooköarna som tillhör Nya Zeeland men som inte har Nya Zeelands datum. Hela fenomenet datumgränsen känns lite som gränsernas gräns i detta sammanhanget.

Godahoppsudden

Godahoppsudden misstas gärna för att vara Afrikas sydligaste udde och den punkt där Atlanten blir Indiska oceanen. Vill man besöka den plasten får man istället åka 15 mil sydöst om Kapudden och Godahoppsudden till Agulhas som är den sydligaste spetsen på Afrika och där oceanerna sägs mötas.

Att runda Godahoppsudden var dock en viktig milstolpe för forna tiders sjöfarare, udden där man ändrar kurs, och också den mest kända. Därmed seglar den upp på listan över gränser jag vill besöka.

Bermudatriangeln

Bild från Pixaby

Detta nära 1 miljon kvadratmeter stora område i den västra delen av Norra Atlanten. Kanske inte en gräns formellt sett men någon typ av plats som enligt tradition innehar mytomspunna förmågor och vars gräns man inte gärna passerade.

Gränsen mellan Nord- och Sydkorea

Här har jag sett otaliga vloggar från personer som besökt platsen och till och med varit i Nordkorea. Och egentligen är jag kluven till om jag verkligen verkligen vill eller om jag bara är mycket nyfiken på hur det är, känns och ser ut. Skulle jag få chansen hade jag nog ändå tackat ja.

Akaba

Akaba är en stad i södra Jordanien som för övrigt är ett land jag gärna skulle besöka. Staden gränsar till Eilat i Israel men hit går också båtar från Taba på Sinaihalvön som är Egypten. Lite av mellan österns treriksröse även om de inte fysiskt går att stå i alla länderna samtidigt.

Lindau

Min bloggkollega Dryden lade för en tid sedan upp den fantastiska bild ni ser här ovan från staden Lindau i Tyskland. Och ska jag vara helt ärlig så är det den bilden som inspirerade mig till hela detta inlägget. Så tack Daniel.

Från piren som går ut till fyren på denna bild ser man tre länder som möts i denna ändan av Bodensjön. Det är Tyskland, Österrike och Schweiz. Ännu en gräns jag verkligen skulle vilja besöka.

Ekvatorn

Vi avslutar med gränsernas gräns. Ekvatorn! Skulle jag bara få välja en av alla ovanstående gränser att besöka är det den. Att traska några steg på Ekvatorn. Och möjligen skulle just de stegen platsa in även i det jag skrev om här.


Det var min lista på 10 geografiska gränser jag verkligen vill besöka. Finns det fler platser av liknande slag du känner till? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan.

Gillar du listor av olika slag lika mycket som jag? Klicka dig vidare hit och läs övriga listor.


Och så till sist, en liten uppmaning att följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer bilder och tankar. Tack för att du vill dela mina tankar med mig.

2 svar till “10 geografiska gränser på min bucketlist“

  1. Treriksröset vore riktigt kul! De andra också förstås. Själv har jag korsat Spanien-Storbritannien i ett enda steg (ja jag snackar Gibraltar såklart). Och så har jag t.ex. besökt en ort i Tyskland (Burghausen) där man ser Österrike på andra sidan floden 🙂

    1. corneliatoneri skriver: Svara

      Gibraltar vill jag ju till också såklart! Det är en cool gränd. Och nu måste jag googla på Burghausen. Tack för tipset 🙏🏻

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.