Meny

Det har väl inte undgått någon att jag fick en överraskningsresa till New York i slutet av november. Och då har det troligen inte heller undgått någon att jag på den resan fick åka Business Class både tur och retur över Atlanten. Utöver att det var världens lyxigaste och att inte kungen störde mig denna gången, så fick jag också möjlighet att prova på SAS Business Class Meny Vintern 2019. Och det tänkte jag berätta mer om nu.

Det är ingen gourmand som kommer att recensera de små rätterna som serverades på 10 000 meter över Atlanten. Nej det är hon som i ett tidigare inlägg skrivit att maten inte är det hon spenderar pengar på när hon reser. Hon som gärna tar en burgare på Mc Donalds i varje stad hon besöker för att ”då vet man vad man får” och det är inte ett stort hål i plånboken.

Men i SAS Business Class ingår det och det tackar som bekant inte en smålänning nej till.

Läs mer: Att samla SAS Eurobonuspoäng – en guide för nybörjare

SAS Business Class Meny Köpenhamn – New York

På ditresan lyfte mitt färdmedel från Kastrup och Köpenhamn, men som jag förstår det kan man förvänta sig liknande meny oavsett vilket skandinaviskt land man lyfter från. Och därmed är det såhär menyn ser ut.

Före avgång bjöds på ett glas champagne eller juice om man så önskade. Champagnen i fråga var Gosset Grande Réserve NV.

Direkt efter start serverade ännu lite mer drickbart och mitt val föll åter på Champagnen, till det lite varma nötter.

Till förrätt

Till förrätt valde jag sedan den omtalade Kalix Löjrommen och blev inte besviken. Crème fraîchen och gräslöken gifte sig något så sagolikt väl med löjromen att jag inte kan förstå att man ens funderar på att väljer något av de andra alternativen. En match made in heaven. Precis som champagnen jag fortsatte med.

Till varmrätt

Till varmrätt valde jag Tortellinin med hopp om att få något liknande som på min tidigare Business Class upplevelse. Den i februari i år från Los Angeles till Arlanda. Men här blev jag besviken. Denna pastarätten kom inte i närheten av den tidigare. Till huvudrätten valde jag ett rött vin Herdade de São Miguel från Portugal.

Till efterrätt

Valet av efterrätt föll brownien med blåbärskräm och till det ett vitt vin Paco & Lola Albariño från Spanien.

Pre-landing

En stund innan vi landade på Newark serverades en smörgås med kyckling curry och majonnäs samt bacon och schalottenlök . Eftersom jag har svårt för frukt i mat pillade jag bort äpplet och fick därmed en riktig toppensmörgås helt i min smak.

I min smak var även pralinerna som serverades till.

Summa summarum SAS Business Class Meny Vintern 2019 CPH-EWR

Det absolut bästa med denna menyn och valen jag gjorde var solklart förrätten med löjrom och smörgåsen innan landning. Klassisk skandinavisk mat i sin bästa form.

Läs mer: Såhär förvandlar jag alla mina vardagsinköp till SAS Eurobonuspoäng

SAS Business Class Meny New York – Arlanda

Hemresan från Newark gick direkt till Arlanda och menyn på flighten som lyfte från Newark 17:50 var följande.

Precis som på ditresan bjöds det på champagne innan take-off. Lite ytterligare champagne och varma nötter fick vi dock vänta en stund på. Vi hade varit i luften en timme innan personalen ens fick röra sig från sina jump-seats tack var ganska oväntad och ordentlig turbulens.

Till förrätt

Inget av förrättsalternativen var självklart för mig och jag väntade ända till jag såg de olika rätterna med blogga ögat på serveringsvagnen innan jag bestämde mig för kalven. Rätten i sig var inget att hänga i julgranen när det gäller smak men den var väldigt vacker att se på.

Till huvudrätt

Inte heller till huvudrätt fanns det någon solklar favorit men till slut föll valet på räkorna. Räkorna smakade helt okej men det som ser ut som potatismos bredvid var totalt smaklöst.

Till dessert

Som avrundning blev det ost, kex och lite färsk frukt. Och sedan längtade jag ganska ordentligt efter att få fälla sätet och sova. Jag längtade så mycket att jag inte ens kom ihåg att föreviga måltiden.

Pre-landing

Inför landning framåt morgonkvisten serverades sedan en ordentlig frukostbricka som jag troligen hade njutit mycket mer av om inte sömnen hade uteblivit och lämnat mig lite som en zombie. Lite yoghurt och ost slank ner men mer än så fick jag inte i mig. Förutom kaffe såklart.

Mid-flight

Mellan serveringarna fanns möjligheten att strosa bakåt i planet och besöka den lilla snack-baren. Där fanns allt ifrån små påsar med Gott & Blandat till kakor, dricka både med och utan alkohol samt möjligheten att göra sig en liten kaffe.

Summa summarum SAS Business Class Meny Vintern 2019 EWR-ARN

Ja, jag hör hur det låter här ovan. Vilket gnäll va! Här får man åka i business-class och så gnäller man på smaklös mat och dålig sömn. Missförstå mig rätt. Jag är tacksam från hjärteroten. Men jag tänker inte ljuga för det. Maten på hemvägen var helt enkelt inget att hurra för och det är också det allmänna betyget har jag förstått. Det är alltid lite bättre mat när planet flyger från en hemflygplats.

Ska jag jämföra kommer menyn på hemresan inte i närheten av menyn på ditresan. Löjrom for the win helt enkelt.

Har du också testat men gjort ett annat val? Eller samma val som jag och tycker helt annorlunda. Let me know i en kommentar här nere.


Resan i Business Class tur och retur New York möjliggjordes av att vi samlar SAS Eurobonuspoäng. Vill du veta mer om hur du också, genom att bara göra dina vardagsinköp på ett annat sätt, kan betala 759 kronor för en tur och retur-resa med SAS i Business class till New York – då klickar du dig vidare hit. Och alla inlägg om poäng och att samla Eurobonus har jag samlat här.


Mer att läsa på Lite mera rosa

8 Comments

 • Ann
  15 december, 2019 at 17:50

  Oj vilken rolig läsning! 😀

  Jag har faktiskt aldrig flygit första klass, men jag kan absolut tänka mig att testa det på vår hemresa från USA. Är sätet bättre? Är det enklare att lyckas sova?

  Reply
  • corneliatoneri
   15 december, 2019 at 17:59

   Jag flög Business Class nu och det är faktiskt en kategori lägre än första klass. Första klass är dock inte så vanligt längre men bland annat Lufthansa har det fortfarande kvar. Skillnaden mellan det och Business är dock bara galen lyx vad jag förstår det.
   Sätena i business är helt annorlunda och beroende på vilket bolag du flyger med går de att fälla till totalt liggläge. Det kan man göra på SAS så att sova går utmärkt. Jag har skrivit en recension av SAS Business när vi flög mellan Los Angeles och Arlanda i februari. Men eftersom kungen störde mitt fokus glömde jag då helt att fotografera när sätet var nedfällt. Men det kommer snart en lite mer utförlig recension med bilder på det från min resa till New York. Så länge kanske du hittar lite mer fakta här: https://litemerarosa.com/2019/02/17/sas-business-class-mellan-los-angeles-och-arlanda/ Att flyga Business är helt fantastiskt. Jag kommer aldrig att vänja mig vid hur lyxigt det är.

   Reply
 • FREEDOMtravel
  15 december, 2019 at 19:58

  Oj vilka lyxiga måltider! När vi flög till Egypten åt vi hemgjord macka packad i plastfolie, och drack vatten som jag fyllt i en flaska på Arlanda … 😉

  Reply
  • corneliatoneri
   15 december, 2019 at 20:06

   Ja det är ju verkligen galet lyxigt! Men med tanke på hur mycket det kostar om man inte som jag åkte på poäng så är det ju inte mer än rätt ?
   När vi åkte till Gran Canaria haffade jag med mig en macka från ett fik på Arlanda och några godisbitar. En av mina bättre flygplansmåltider faktiskt ?

   Reply
 • pilla
  15 december, 2019 at 22:31

  SAS mat är verkligen inte min favorit. Brukar ofta ta två förrätter och efterätt när det bjuds på lax. Hoppar alltid andra serveringen (minus frukten). Vinerna tycker jag dock alltid håller bra klass.

  Skulle också hellre ta en burgare eller sushi än massa flummiga rätter.

  Reply
  • corneliatoneri
   28 december, 2019 at 10:48

   Har inte tänkt på att man kan göra så ens. Det ska nog bli min melodi också. Det är svårt att klaga när man får ynnesten att åka business men visst verkar det som att det finns de flygbolag som har en helt annan standard.
   Sushi får the win säger jag 🙂

   Reply
 • Daniel på FlyingDryden
  16 december, 2019 at 08:01

  Aldrig testat SAS business men den där serveringen såg ärligt talat inte jättespännande ut. Ouch. 🙂

  Reply
 • […] Läs också: SAS Business class meny vintern 2019/2020 […]

  Reply

Leave a Reply