Meny
Reseinspiration / Resor

Huvudstäderna jag besökt – och inte

Den belgiska landsbygden passerar förbi utanför tågfönstret och i fjärran ser jag Bryssels skyline bli mindre och mindre. En huvudstad bland alla andra. Som jag inte har besökt. Jag har just landat i mitt nittonde land. Men hur många av dessa länder har jag egentligen besökt huvudstaden i. De flesta tänkte jag och såg skyskraporna i Bryssel försvinna ur sikte. Men vid närmare eftertanke är det inte så många. Detta är listan på huvudstäderna jag besökt och inte och mina tankar kring det.

För att kunna ha besökt en huvudstad förutsätter det att jag har besökt landet i fråga. Det är ju ganska logiskt. Nitton länder har jag på min lista. Men å andra sidan har jag då inte räknat Sverige. Då blir det tjugo länder. Tjugo möjliga huvudstäder alltså. Men det var inte långt ifrån att Stockholm inte var den första huvudstaden jag besökte. Det var nämligen nära att bli Colombo. Men om vi ska ta länderna i ordning och börjar med mitt födelseland då.

Stockholm

Med några månader till godo blev ändå Stockholm den första huvudstaden jag besökte i livet. Jag var inte så berest förrän jag passerade 20-strecket och Stockholm besökte jag första gången 1998 eller möjligen 1999. Det går inte att säga annat än att vår huvudstad står sig bra i konkurrensen. Lite av allt och massor av historia. Men jag är å andra sidan ganska partisk.

Köpenhamn

Trots att Danmark var det första landet jag besökte utanför Sverige besökte jag inte huvudstaden förrän gissningsvis 2002. Efter det har det dock blivit ett antal besök. Närmare kontinenten än så kommer inte Sverige. För mig som bott i Skåne under många år är dock Helsingör mer besökt.

Colombo

Det var alltså på vippen att min första huvudstad att besöka blev Colombo men Stockholm hann före. Sri Lankas huvudstad minns jag lite som i dimma. Dels för att det var min första utlandsresa, dels för att det är dryga tjugo år sedan. Jag minns att det var precis som jag trott. Kor på gatorna. Militärer över allt. Och så mitt första möte med en kackerlacka. På Hilton i Colombo.

Helsingfors

Helsingfors seglar nog upp på tredjeplatsen när det gäller besökta huvudstäder. Denna underbara pärla besökte jag några gånger som hastigast när anställningsbeviset sa Sonera Sverige AB. Men även på kryssning med vänner. Av den resan minns jag det fantastiskt vackra taket på Helsingfors domkyrka men mest bion vi var på under båtresan. Double Jepardy. För övrigt var det under vår kryssning till Helsingfors 2018 som idén till denna bloggen föddes. Om några dagar fyller den ett år.

Berlin

När jag första gången läste om Europas geografi någon gång i början av 80-talet var Tyskland två länder, väst och öst, och hade två huvudstäder. Bonn var huvudstad i Västtyskland och Östberlin i Östtyskland. Jag har inte besökt någon av dem trots att jag besökt Tyskland några gånger under åren. Och trots att jag är ganska intresserad av historia vet jag väldigt lite om hur det kommer sig att det blev Berlin och inte Bonn som blev huvudstad i Tyskland. Kanske något att ta reda på när jag besöker Berlin. Snarast.

Madrid

Den spanska huvudstaden borde väl vara en av de huvudstäder som ligger högst på listan över städer man inte besökt trots att man besökt landet. Hur många har inte varit både på Kanarieöarna, Mallorca och i Barcelona men inte i Madrid? Hand upp. Jag erkänner mig skyldig.

Nicosia

Skämmes på mig men när det kommer till krita fick jag faktiskt googla vad huvudstaden på Cypern heter. Cypern har jag besökt två gånger men aldrig landets huvudstad. Ayia Napa och Larnaca, men icke Nicosia. Någon som varit där?

Valetta

En av mina charterresor i början av 2000-talet gick till Malta. Där landade vi på flygplatsen, bodde i St Julians, åkte till Mdina och planerade en dagsutflykt med båt till Italien och Sicilien men det satte blåsten stopp för. Nej. Här har vi ytterligare en huvudstad jag inte besökt.

Oslo

Norge har jag besökt tre gånger och alla de tre gångerna har jag varit i Oslo. Två gånger har jag anlänt med båt och en gång med tåg. Men aldrig har jag tagit mig utanför huvudstaden. Norge. Det land jag kanske allra helst hade velat se mer av än just huvudstaden. Norge – jag kommer tillbaka.

Aten

Jag nämnde Madrid ovan som het kandidat till topplistan över länder man besökt utan att besöka huvudstaden. Här borde vi ha ytterligare en som kan kvalificera sig. Kanske till och med på en pallplats. Hur många har inte besökt Grekland utan att besöka Aten. Själv har jag varit på Kreta (två gånger) Rhodos (två gånger) och Skiathos men inte i Aten. Ytterligare en stad jag verkligen skulle vilja besöka dock. Vi snackar historia här.

Wien

Som jag älskade Österrike när jag besökte landet 2008. Vi var i Salzburg för att kolla på Sveriges första match i fotbolls-EM. Men i närheten av Wien kom vi aldrig.

Istanbul

Turkiet är nog också ett sådan land som många av oss svenskar varit i utan att besöka huvudstaden. Själv har jag varit i Side och Alanya. Istanbul tror jag med bestämdhet att jag kommer till om inte annat för en mellanlandning.

Paris

Fram till maj 2017 hade jag aldrig varit i Frankrike. Nu har jag varit där tre gånger. Paris två gånger i maj 2017 och på min första soloresa 2018. Men även i Marseille på vår medelhavskryssning i april 2018. Frankrike vill jag gärna upptäcka mer av och Paris kommer jag garanterat tillbaka till.

Washington

På tal om att inte ha varit i ett land och sedan varit där flera gånger. När vi vände blad till november 2017 hade jag aldrig varit i USA. Nu har jag varit där inte mindre än fyra gånger. New York november 2017. Los Angeles november 2018 och februari 2019 och sedan San Francisco maj 2019. USA har jag väldigt dålig koll på. Jag bytte skola i högstadiet. Den skolan jag kom ifrån skulle läsa USA sista terminen i nian. Den skolan jag kom till hade redan läst USA och jag har därmed ingen koll alls. Därmed fick jag googla på vad som är huvudstaden i USA. Jag vet. Galet. Men Washington har jag inte varit i. Än…

Bangkok

Nope. Thailands huvudstad får jag inte heller räkna. Trots att det faktiskt var den tredje huvudstaden jag var i efter Stockholm och Köpenhamn. Hur hänger det ihop? Jo på vår resa till Sri Lanka flög vi från Kastrup och mellanlandade i Bangkok. Men eftersom jag aldrig var inne i Bangkok får jag inte räkna det liksom jag inte länder jag bara landat i. Khao Lak däremot har jag varit i och åker gärna tillbaka.

Dubai

Här har jag förstått det som att Dubai är både ett land och en stad. Det borde i ärlighetens namn betyda att jag varit i huvudstaden. Eller? I Dubai var vi hur som helst i mars 2018.

Rom

En mycket efterlängtad huvudstad att besöka var Rom och där gick jag i land i maj 2018 på vår kryssning i Medelhavet. Att bara ha en dag att upptäcka staden på är dock inte tillräckligt. Så vi säger som vanligt. Jag kommer tillbaka.

Tallinn

Estland blev mitt sjuttonde land att besöka i mars 2019. Och där spenderade vi ett drygt dygn i landets supermysiga huvudstad. Har du inte besökt Tallin? Gör det! Vill du ha alla mina tips på vad man kan göra i staden så klickar du dig vidare hit.

Singapore

Nästa land som också är en stad och som jag därmed borde kunna sätta check på. Singapore besökte vi på vår resa jorden runt på åtta dagar i maj 2019. Två dygn spenderade vi här och det var ju såklart helt magiskt.

Bryssel

Huvudstaden i land nummer tjugo såg jag försvinna i fjärran utan att så mycket som ha satt min fot där. Och ingen skada skedd, inte mig emot. Jag fick en helg i Gent som hade allt jag någonsin önskat och lite till.

Resultatet

Fifty fifty faktiskt. Av de tjugo länder jag hittills räknar att jag besökt har jag varit i tio huvudstäder. Och då räknar jag med Sverige och Stockholm.

Hur ser din fördelning ut? Har du varit i huvudstäderna i länderna du besökt eller blir det oftare andra städer? Själv trodde jag spontant innan jag började räkna efter att jag besökt fler huvudstäder.


Du vet väl om att du kan följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer inspiration. 
Tack för att du vill dela mina tankar med mig.

8 Comments

 • Ann-Louise Paulsson
  15 oktober, 2019 at 19:38

  Vilket kul inlägg! Måste nog göra ett liknande… intressant att fundera på vilka huvudstäder man besökt. Men du måste omedelbart åka tillbaka till Malta och besöka Valletta. Det är i mitt tycke den gulligaste och vackraste huvudstaden av de jag besökt. 🙂

  Reply
  • corneliatoneri
   19 oktober, 2019 at 16:26

   Ja gör gärna det 🙂 Jag var helt övertygad om att jag varit i fler huvudstäder. Jag är ganska besviken över att jag missade Valetta men å andra sidan har jag det kvar och jag tror att jag skulle uppskatta staden mer nu än när jag besökte Malta.

   Reply
 • Linda Vismer, Resa medvetet
  27 oktober, 2019 at 20:52

  Oj, det har jag aldrig räknat faktiskt men skulle gissa att jag har besökt mer än häften av huvudstäderna i de land jag besökt. Spontant och taget ur luften

  Reply
  • corneliatoneri
   27 oktober, 2019 at 21:10

   Nu har ju inte jag så många länder att räkna. Ändå var jag ganska fel på det 🙂 Men det visade sig ju att det inte var lika vanligt som jag trodde. Och så blev jag väldigt sugen på att besöka Athen på kuppen.

   Reply
 • Ann
  19 december, 2019 at 09:08

  Oj vilket kul inlägg, jag tror nog att jag måste börja på något liknande. Supertack för inspirationen! Du är bäst! 😀

  Reply
  • corneliatoneri
   28 december, 2019 at 10:37

   Du anar inte hur glad jag blir av denna kommentar. Så fint att kunna inspirera. Har haft en liten svacka rent skrivmässigt och fick massor av energi. Tusen tusen tack!

   Reply
 • Petra
  23 februari, 2020 at 09:15

  Nicosia klarar du med en dagsutflykt. Att komma in på turkiska sidan gör du enkelt med en promenad!
  Den huvudstad jag spontant tänker att man kan hoppa över är Costa Ricas San José.
  Jag hittade din blogg idag – kommer gärna tillbaka??
  #attresaärattleva
  //Petra i Leksand

  Reply
  • corneliatoneri
   23 februari, 2020 at 10:31

   Hej Petra, va kul att du hittat hit. Du är varmt välkommen tillbaka.
   Cypern är ett resmål jag gärna åker tillbaka till vad det lider så då får Nicosia bli ett av målen.
   Costa Rica är generellt en riktig drömdestination, Förstår att du har varit där 🙂
   Du är varmt välkommen tillbaka hit och tack för att du tog dig tid att skriva en rad.
   Ha en fin söndag //Cornelia

   Reply

Leave a Reply