Meny
Estland / Europa / Reseberättelser / Resor

24 timmar i Tallinn – en reseguide

Jag ska ärligt säga att jag inte hade några större förväntningar på Tallinn. Det kan till och med vara så att jag tänkte att det nog bara skulle bli ytterligare ett land att bocka av på listan över de jag besökt. Det sjuttonde. Nu vet jag bättre. Har du 24 timmar i Tallinn – detta får du inte missa.

Du hittar mig ganska sällan på en food-tour, ännu mer sällan hittar du mig på ett konstmuseum eller riskerandes mitt liv i någon typ av äventyrsaktivitet på de ställen vi besöker. Men är det något jag verkligen älskar så är det historia. Kyrkor, slott, fornlämningar. Allt som är gammalt. Ju äldre desto bättre.

Ett världsarv sedan 1997

På något sätt hade jag i mitt sökande efter information om Tallinn missat hur mycket av just den varan som finns i staden. Jag hade missat att det till exempel är norra Europas äldsta huvudstad. Däremot hade jag lite koll på att Gamla staden i Tallinn sedan 1997 är ett världsarv på Unescos lista. Och vilket världsarv sen.

Trots en ganska blåsig båttur över Ålands hav och in i Finska viken så var det ett soligt och vackert Tallinn som mötte oss en av mars månads sista dagar och med bara ett dygn för att upptäcka begav vi oss omgående ut på stan. Med guidebok och karta i högsta hugg startade vi vår vandring på den norra sidan av Pikk-katu, gatan som sträcker sig mer eller mindre genom hela den gamla staden och som är så signifikant för Tallinn och dess historia.

Och härifrån kan du lätt hitta allt det du inte får missa när du har 24 timmar i Tallinn.

Pikkukatu, Tallin
Bara en liten del av Pikkkatu som på estniska betyder Långa gatan

Så – du har 24 timmar i Tallinn – detta får du inte missa

Missa inte #1: Gamla staden i Tallinn

Den numera alltså världsarvsmärkta Gamla staden i Tallinn är uppbyggd runt en kulle eller kanske snarare ett berg, Domberget. Om du följer Pikku-katu så kommer du förr eller senare förbi Nikolaikyrkan och kan blicka upp emot berget. Att strosa runt i gamla staden och titta på alla gamla byggnader skulle lätt kunna sysselsätta mig i flera dagar. Gör du som jag och köper en guidebok, eller googlar, kan du dessutom hitta flera intressanta historier bakom de gamla fasaderna och adresserna. Vad sägs exempel om följande?

Tallinn var svenskt åren 1561-1721 men efter det har den ryskan tiden satt stor prägel på staden. I ett av bostadshusen från 1800-talet hade den sovjetiska säkerhetstjänsten KGB sitt högkvarter.

En bit längre bort hittar du Pikk 26 även kallat Svarthuvudenas hus. Huset har Tallinns mest berömda fasad prydd av reliefer av en av Tallinns mest framstående stenhuggare på 1500-talet.

Pikk-katau 26 Tallinn
Pikk 26

Missa inte #2: Domberget

Missa inte heller att ta dig upp för trappstegen som leder dig till Domberget.

Tallinn
Trapporna upp till Domberget

Här ligger Domkyrkan som tyvärr såg ganska nedgången ut och en bit bort hittar du också Alexander Nevskij-katedralen. En rysk-ortodox byggnad som påminner om tiden under ryskt styre. Och absolut det närmaste jag kommit de karaktäristiska ryska kyrkokupolerna jag beundrande på Kefirfilspaketen i min barndom.

På Domberget hittar du också utkiksplatsen du troligen sett mängder av bilder från när du kanske googlat inför din resa till Tallinn. Och det är där bilden som inleder detta inlägg också är tagen.

Missa inte #3: Stadsmuren

Runt om hela den gamla staden finns stadsmuren. Med nästan två kilometer bevarat är hälften av den ursprungliga muren möjlig att beskåda. Promenera längs muren eller passa på att gå in i några av de 26 tornen som är öppna för besök.

De äldsta delarna är så gamla som från 1200-talet och muren är unik i sitt slag. Från utsiktsplatsen på Domberget ser du de runda tornen med sina orangea tak sticka upp överallt runt staden.

Missa inte #4: Rådhuset

En självklar mötesplats i Tallinn är Rådhustorget. Redan i slutet av mars låg sorlet över uteserveringarna. På ena sidan av torget tornar det ståtliga rådhuset upp sig. Och även här gör sig historien påmind. Rådhuset med dess höga smala torn har anor från 1200-talet och är norra Europas äldsta och enda bevarade rådhus i gotisk stil.

Missa inte de gröna drakarna. Högt upp under taknocken sitter det gröna drakar som fungerar som stuprännor och vid regnigt väder spottar de vatten ut över torget.

Rådhuset, Tallinn
Rådhuset, ser du de gröna drakarna?

En lite udda detalj på denna magnifika byggnad kan tyckas. Men det finns flera knasiga sevärdheter i Tallinn. Om detta har min bloggkollega Rucksack skrivit ett alldeles förnämligt inlägg här

Missa inte #5: De nyare delarna av Tallinn

Passera genom en av de bevarade portarna i muren och bara några kvarter bort öppnar sig de nyare delarna av Tallinn med stora köpcentrum och höghus. Det känns fortfarande billigt att shoppa i Tallinn så passa på. Vill du ha makalös utsikt över staden rekommenderar jag att du åker upp i Radison Blu och till deras takbar Sky24 som också mycket riktigt ligger på 24:e våningen.

Sky24, Tallinn

Hade vi tur med vädret dag ett på vårt besök var det något sämre dag två och utsikten för dagen var något grå. Jag kan bara ana att det en dag med fint väder är en häpnadsväckande vy du får över staden och därmed ytterligare en sak du inte ska missa om du får 24 timmar i Tallinn.

Summa summarum om Tallinn på 24 timmar

Jag har sagt det förr och jag säger det igen, när jag gick runt där på Tallinns gator och njöt av det fantastiska vädret, de ljuvliga små gränderna och stämningen i staden så ville jag verkligen åka tillbaka. Och ja det vill jag fortfarande. 24 timmar i Tallinn räckte absolut inte för att se allt. Det var som ett litet smakprov och nästa gång till jag gärna komma tillbaka under vår eller sommar.

Pikk 29, Tallinn

Och så till sist, en liten uppmaning från mig till dig att följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer bilder och tankar. Tack för att du läser mina tankar.

4 Comments

 • Katja
  6 maj, 2019 at 19:22

  Åh vad fint det ser ut!! Fick lite Visby-vibbar!! Måste helt klart kollas upp!!!

  Reply
  • corneliatoneri
   16 maj, 2019 at 18:14

   Ja nu när du säger det så är det verkligen Visby-vibbar. Kan varmt rekommendera Tallin. Nära och billigt.

   Reply
 • Ann-Louise
  9 maj, 2019 at 22:39

  Vilken bra guide! Jag visste inte heller att Tallinn är norra Europas äldsta huvudstad så nu har jag lärt mig något nytt. Har flera gånger varit på väg att boka resa till Tallinn men sedan ångrat mig i sista stund. Nu blev jag lite sugen igen, får se om det kanske blir ett besök där nån gång under året. 🙂

  Reply
  • corneliatoneri
   14 maj, 2019 at 20:38

   Tack ??
   Kan verkligen från hjärtat rekommendera det. Men det framgick ju av inlägget. Kul att kunna ändra uppfattning om en stad. Då känns det verkligen äkta.

   Reply

Leave a Reply