Meny
Europa / Finland / Kryssning / Reseberättelser / Reseinspiration / Resor

Sex timmar i Helsingfors – en reseberättelse

Det är lätt att fokusera resandet och resmålen på de som ligger många timmar bort. Ofta med flyg och som kan bidra med palmer och milslånga sandstränder till instaflödet. Men då är det också lätt att missa pärlorna man har närmare. Som man utan större uppoffringar vare sig ekonomiskt eller tidsmässigt kan uppleva över en helg. Såsom sex timmar i Helsingfors .

Att kryssa till Helsingfors är en sådan sak. På vår 40-timmarskryssning ingick ca 6 timmar i den finländska huvudstaden. Vare sig jag eller Andreas är några kulturexperter. Så du kommer nu inte att få dig till livs en redogörelse för konstutställningar och museum att besöka. Nej snarare kan vi berätta hur två ganska bekväma typer väljer att spendera en fjärdedel av ett dygn i vår grannlandshuvudstad.

Oavsett om du åker med Vikingline eller Tallink/Silja så lägger fartygen till nära stadskärnan och det är gångavstånd till allt. Stadens stora stolthet (om du frågar mig) den ofantligt vackra domkyrkan tornar upp sig vackert när båten närmar sig land. Och det var också det som var mitt absolut första mål med vår promenad runt Helsingfors.

Kyrkornas stad

Helsingfors domkyrka stoltserar högt över staden och den är magnifik där den ligger ovanför en gigantisk trappa vid Senatstorget. Totalt är den 62 meter hög och dess vackra gröna kupoler med guldstjärnor på gör att den gör sig riktigt fint på bild. Och har du inte redan fått tillräckligt med steg eller träning så gör sig trapporna upp fint för lite intervaller.

Men det är inte bara domkyrkan som är väl värd ett besök i Helsingfors. På vår 15000 steg långa vandring runt stan hann vi med att se flera andra vackra kyrkor. Vad sägs om dessa? Uspenskijkatedralen och Johanneskyrkan. Och då hann vi vare sig med besök vid Tyska kyrkan eller vi den berömda Tempelplatsens kyrka med sin kopparinredning.

Vi behövde inte stressa oss igenom Helsingfors men låt oss säga såhär. Vi var inte helt vana vid kylan och kanske inte helt välklädda för det heller så vi passade på att titt som tätt smita in för att värma oss på diverse ställen.

Muggjakt på Starbucks

Det första uppdraget och stoppet för dagen var det absolut viktigaste. Ni som följer mig på Instagram vet. Det var inköp av den viktiga muggen. Det handlar helt enkelt om en Starbucksmugg. Jag kanske måste förklara mig. Och jag tänker göra det. Men i ett eget inlägg. Allt började egentligen i Dubai. Jag kunde inte motstå färgerna i denna mugg och den är nu min ständiga följeslagare på jobbet.

2018-10-12 15.31.30-1

Och jo då. Nu har jag även en med Helsinki på och även muggar från lite andra städer, men mer om det i ett annat inlägg.

Och samtidigt som vi köpte muggen passade vi på att värma oss en stund med en Maple-latte. Ljuvligt.

2018-10-20 11.27.29-1

Efter kaffe gick jag sedan på anteckningsboksjakt i den bokhandel som Starbucks låg i. Och jag kunde inte hjälpa att jag slogs av tanken på att det måste vara galet svårt att ha bokhandel i Helsingfors. Förvånansvärt mycket skyltas på både svenska och finska. Många kan ju faktiskt prata svenska och hur gör man då i bokhandeln, har man både svenska och finska böcker? Någon som läser kanske vet. Måste ju hur som helst bli gigantiska bokhandlar, för att inte tala om bibliotek.

Nåväl. Efter en värmande kaffe och en shoppingtur som inte slutade med något köp begav vi oss återigen ut i Helsingfors för att upptäcka. Vi hittade den otroligt vackra järnvägsstationen och den närbelägna Kaisaniemiparken innan vi stannade till för lunch på Vapiano.

2018-10-20 12.13.19

Med lite pizza i magen gav vi oss sedan på ännu liter fler steg på Helsingfors gator.

Allas sea pool & Helsinki Skywheel

Vi hann med en tur ner till Skatuddskajen för att kolla in något vi inte hann uppleva som vi kanske önskat – Allas sea pool. Ett stort bryggområde på pontoner, med tre flytande bassänger – en 25-metersbassäng med uppvärmt sötvatten, en mindre barnbassäng och en 25-metersbassäng med filtrerat, renat havsvatten. Bredvid finns även en byggnad med tre bastuar med havsutsikt. Hade vi haft mer tid så kan jag nog ge mig på en chansning att vi testat på lite bad i kylan.

2018-10-20 13.55.45

Precis bredvid Allas Sea Pool finns också Helsinki Skywheel som jag verkligen hade tänkt mig ta en tur i men det visade sig att sex timmar inte är tillräckligt med tid för att hinna allt man önskar. Vi får helt enkelt komma tillbaka. Och då kanske vi slår på stort och bokar VIP-gondolen sponsrad av Veuve Clicquot. Det sägs också att det finns en bastu i en av gondolerna.

2018-10-20 13.56.05

Innan vi var tvungna att återvända till båten traskade vi ytterligare några steg via mysiga stadsdelar upp på Observatorieberget och hittade områden vi definitivt vill utforska vidare när vi har mer tid. Och från Observatorieberget får man också en fin vy över båten som bara en stund senare tog oss hemåt igen.

2018-10-20 14.59.10

Helsingfors – Vi kommer tillbaka!


Läs också om: vår kryssning till Helsingfors med Silja Serenade

1 Comment

Leave a Reply