Meny
Asien / Reseberättelser / Reseinspiration / Resor / Singapore

Att göra i Singapore – en reseguide

Två dygn, det är alldeles för lite när du ska besöka Singapore.” Det kan ha varit den absolut vanligast förekommande kommentaren inför vårt stopp där på vår resa jorden runt. Två dygn i Singapore var absolut för lite men också alldeles alldeles lagom. För allt blir ju vad man gör det till. Och skulle man ha tillräckligt med tid på alla ställen man besöker skulle man ju till slut ha sett precis allt och inte ha något kvar att längta efter. Summa summarum hann vi nu till slut se det vi ville på våra två dygn. Och det vi inte hann se och blev nyfikna på tittar på när vi kommer tillbaka. Mina 6 favoriter. Singapore – en reseguide.

48 timmar i Singapore – en reseguide

Clarque quay & Boat quay

När vi besökte Clarque quay vår dag två i Singapore var det tidigt förmiddag och lugnet rådde i dessa kvarter som kvällstid är kända för lite mer party. Jag vet inte om det hade hjälpt om vi hade varit i Singapore fler dagar än två och jetlagen hade lagt sig något. Vi är inga nattsuddare ändå. Clarque quay skall nog upplevas lite senare på dagen för att verkligen göra sig rättvisa men det var på sätt och vis ganska harmoniskt att strosa omkring även när allt var stängt. Fortsätter du längs med Singapore river når du snart Boat quay med mängder av mysiga restauranger längs med vattnet. Själva valde vi att beskåda dess på håll från andra sidan vattnet för att istället spana in personen under nästa punkt.

Raffles statyn

Raffles staty Singapore

Du kan nästan omöjligt besöka Singapore utan att på ett eller annat sätt besöka något med namnet Raffles i. Och kanske ska man i Singapore ha besökt det legendariska hotellet Raffles och druckit the. Men det gjorde inte vi. Istället nöjde vi oss med att titta på statyn över Raffles himself och reflektera lite över om han hade trillat ner från sin stenpedistal om han för en sekund eller två hade väckts till liv och vänt sig om. Singapore såg inte ut som det gör idag när herr sir Thomas Stamford Raffles landsteg ganska precis här en januaridag 1819. Men Singapore hade troligen inte heller sett ut som det gör idag om han inte landstigit just där.

Merlion

Merlion Singapore

Sjölejonet. Som helst ska förevigas så att det ser ut som att vattnet som sprutar ur sjölejonets gap landar i ens händer eller ännu hellre mun. Många var de turister som försökte sig på den konsten. Vi var dock inte en av dem. Istället förevigade jag de som försökte och gick ett par steg längre ut för att föreviga just sjölejonet.

Hur det kommer sig att just det sjölejonet blivit så signifikativt och poppis vet jag inte. Men jag blev nyfiken på varför det var just ett sjölejon och varför det symboliserar Singapore och hittade denna förklaring. Singapore hette från början Singapura. Singa betyder lejon och pura betyder stad på malajiska. Namngivningen tillskrivs en prins vid namn Sang Nila Utama, som enligt folktraditionen som första levande varelsen på ön såg ett lejon och därför valde att kalla den Singapura. Inte svårare än så alltså.

Art science museum

Singapore Marina
Marinan i Singapore

Står du med Merlion i ryggen och blickar ut över marinan kan du sedan se alla de övriga tre måstepunkterna på min lista. För tvärtemot vad jag hade läst mig till tidigare är det inte långt mellan sevärdheterna i Singapore och vore det inte för hettan hade man enkelt tagit sig runt hela staden till fots. Hade jag varit du hade jag vänt mig om, sagt på återseende till Merlion och sedan svängt höger bort emot Art science museum. För att komma dit går du över Helix bridge som i sig också är lite av ett måste på listan även om den inte får en egen punkt här.

Helix bridge Singapore
Helix bridge

På andra sidan bron hittar du sedan Art science museum. Vid första anblicken ser det ut som en stiliserad hand som reser sig upp ur marken. Vi gick inte in. Museum hamnar nämligen på listan över saker vi inte brukar lägga tid på när vi är på resande fot och jag har besökt Paris utan att gå in i Louvren och New York utan att besöka Guggenheim. Men byggnaden i sig är väl värt att beskåda och även föreviga i mitt tycke.

Art science museum Singapore
Art science museum, Singapore

Marina Bay Sands

Och så ligger det ju faktiskt alldeles bredvid det som Singapore kanske numera är allra mest känt för. Marina Bay Sands.

Singapore Marina Bay Sands

Hotellet med världens mest berömda infinitypool på taket. Vi bodde inte på hotellet, denna gången. Och för att bada i poolen måste du på hotellet. Och en vacker dag ska det ske. Så är det bara. Istället åkte vi upp till skybaren på Cé la vie och mer om det besöket kan jag rekommendera dig att läsa här.

Ce La Vi Marina Bay Sands
Cé la vie 57 våningar upp på Marina Bay Sands

Men i övrigt är hela hotellet och dess omkringliggande byggnader sevärdheter och måsten i sig. Strosa omkring nere i den gigantiska lobbydelen. Åk en rulltrappa ner och hamna i casinot. Strosa vidare ut mot The shoppes at Marina Bay Sands. Ett gigantiskt köpcentrum med alltifrån lyxmärken till budget och lyxrestauranger till foodcourts.

Strosa sedan ut och fotografera byggnaden i alla möjliga och omöjliga vinklar och vrår. Det går inte att misslyckas med de bilderna.

Gardens by the Bay

Gardens by the Bay Singapore
Gardens by the bay

Känner du dig klar med Marina Bay Sands följer du skyltarna från The shoppes (köpcentret) och beger dig ut mot Gardens by the Bay. Trädgården som ligger precis bakom Marina Bay Sands. Här ute finns det mängder med saker att uppleva. Cloudforest och Flowerdome är gigantiska växthus med både djur och växtlighet och förutom det är parken i sig värd att vandra runt i. Själva valde vi att beskåda fejkträden underifrån inte ovanifrån. Och precis som på Marina Bay Sands så förlade vi besöket till dagtid. Nästa gång får vi passa på att besöka det kvällstid. Ljusshowerna som utspelar sig här skall tydligen vara magnifika.

Hoppa över om du inte måste

Little India

Little India Singapore
Little India

Ett riktigt poppiskvarter som inte alls imponerade på mig var Little India. Vackra färger och härlig atomosfär, absolut men i övrigt vet jag inte riktigt vad man ska hitta på där. Missade jag något uppenbart? Berätta gärna i en kommentar här nedan.

Det vi vill besöka som vi inte hann

Det vi behövde prioritera bort som vi inte hann med denna gången då?

En tur i Singapore Flyer, Singapores eget skywheel. Ett besök på Sentosa Island. Och framför allt – mer tid på Changi. Det är inte för inte som Changi utsetts till världens bästa flygplats flera år i rad.

Läs mer: Besök i Plaza Premium Lounge Changi

Changi Singapore
Bara en glimt av Changi. Har egentligen allt kvar att se.

Bra att veta i Singapore

Är det så rent som det sägs i Singapore?

Kan man äta från gatan? Tja, både ja och nej. Det är helt klart olika från område till område. Men det märks att man värnar om sin stad. Det är ordning och reda och du ska inte ta lätt på reglerna att inte tugga tuggummi, äta eller dricka på tunnelbanan. Och vad du än gör, ta inte med dig frukten Durian ner i tunnelbanan.

Singapore

Kollektivtrafik

Inget besök i Singapore utan kollektivtrafik. Tunnelbanesystemet är lättbegripligt och smidigt. Du kan ta tunnelbanan direkt från flygplatsen Changi och hela vägen in till stan. Vi valde att köpa ett Touristpass som gällde våra två dagar i Singapore. Återlämnar du sedan det fysiska kortet får du tillbaka en del av avgiften.

SIngapore Tourist Pass

Vi valde sedan att betala återresan till Chang som enkelbiljett och här kan det vara bra att veta att en sådan resa bara går att betala med kontanter. Automaterna du måste köpa biljetten i tar bara kontanter och inte heller av några större valörer.


Det var mina 6 tips till Singapore. Hoppas du hittar något som lockar dig. Har du varit i Singapore och tycker att jag missat något. Kommentera gärna här nedan.


Följ gärna Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer bilder och tankar. Tack för att du vill dela mina tankar med mig.

No Comments

    Leave a Reply