Meny
Nordamerika / Reseberättelser / Reseinspiration / Resor / USA

Att göra i San Francisco – 8 måsten – en reseguide

Om jag säger San Francisco vad tänker du på då? Det allra första som kommer upp i ditt huvud. Jag skulle kunna slå vad om att det stora flertalet tänker på Golden gate-bron. Det gjorde jag också. Och det gör jag fortfarande efter att jag har spenderat fyra dagar i den supermysiga staden på USA:s västkust. Men precis som när vi åkte till Los Angeles så var det inte så mycket mer jag visste om San Francisco innan vi åkte dit. Jag gjorde som jag brukar och googlade runt. Främst på andra resebloggares sidor. Och utifrån det och våra dagar där så kommer nu mina tankar om San Francisco.

Painted ladies

Vi gick lite drygt 35 000 steg vår första dag i San Francisco. Och det innebar att vi såg ganska många sådana där hus som de berömda ifrån serien Huset fullt. Just de husen kallas Painted ladies och ligger på Steiner street precis vid Alamo Square Park.

Painted ladies från Huset fullt

Husen ser liksom ut så i den här stan. Och frågar du mig så är inte ens Painted ladies de finaste av dem alla. Men nu är det de som syns i introt till TV-serien och då är det de som är berömda. Så självklart var även vi tvungna att promenera förbi och kika. Passa på att gå upp på höjden på Alamo Square Park, slå dig ner och vila en stund i gräset och bevittna de berömda husen och alla andra som också bevittnar de berömda husen. 

Adress: Steiner St &, Hayes St, San Francisco, CA 94117, USA
Kostar alldeles gratis.

Fishermans Warf & Pier 39

Jag hade aldrig hört talas om Fishermans Warf innan jag åkte till San Francisco och min vana trogen så läser jag inte på för mycket om de sakerna jag konstaterar att jag vill besöka. Jag vill liksom bilda mig en egen uppfattning innan jag blir påverkad. Fishermans Warf är en stadsdel i San Francisco, de främsta turistkvarteren sägs det. Här hittar man allt från San Francisco Maritime National Park till karuseller och turistshoppar på Pier 39. Turistigt – javisst. Men ett härligt område som sjuder av liv något jag absolut inte skulle vilja missa. Restauranger, barer och affärer samsas om vartannat längs med hela kajen. 

Pier 39

Skall jag nämna en sak som var lite utöver det vanliga just här så är det nog ändå sjölejonen vid Pier 39. Dessa hade inte sett någonting om under min research och blev därför glatt överraskad. 

På små flottar på baksidan av Pier 39 ligger nämligen ofta en hel skock med sjölejon och solbadar. Att jag missade att filma får jag nog skylla på hur förvånad jag blev över att de verkligen var där. Och så många. Ljudet är obetalbart när de ömsom trillar ner av egen kraft ömsom puttas ner av kompisen som också vill solbada på samma flotte.

Missa inte heller att promenera vidare efter Pier 39, det finns flera vackra broar att vandra ut på och även små restauranger att stanna till på.

Adress: Klicka här för en karta över hela Fishermans Warf.

Union square

Vill du spana på fantastiskt vackra byggnader och shoppa på Macys, då är det hit du ska bege dig. Shopping ligger mig inte så varmt om hjärtat men en islatte på Starbucks i Macys med vyn över Union square och Hilton var inte fy skam och kan absolut rekommenderas. 

Cable car

Måste man åka cable car när man är i San Francisco? Nej självklart måste man inte göra det, men då vet du inte heller hur det känns. Skulle jag åka igen? Nej, faktiskt inte. I alla fall inte någon av de två linjer som går från Powell station i rusningstid. I ivern att få på så mycket folk som möjligt på vagnarna och minska på de ganska långa köerna blir det ordentligt trångt i vagnarna. Och för mig som inte ville stå upp och hänga ut under hela resan innebar det att det var ganska svårt att både se och uppleva resan på ett bra sätt.

Det var en hissnande känsla både i upp- och nerförsbacke. Det var en härlig stämning med personalen i vagnen som gjorde det nästan till en liten föreställning. Men skulle jag åka en gång till skulle jag nog välja att åka från Embarcadero. När vi passerade där lite senare på kvällen var det inget folk alls i kö och den färden tror jag skulle vara lite lugnare och skulle upplevas mer. 

Vi åkte rutten med bruna skyltar från Powell station ner till Fishermans Warf, den så kallade Powell Hyde-line och passerade ovanför Lombard street. 

Lombard street

Lombard street

Ytterligare ett ställe jag inte hade hört talas om innan jag började göra lite research på San Francisco. Känd som världens krokigaste gata och med en blomsterprakt utöver det vanliga. Den är verkligen ett annorlunda inslag bland de övriga raka gatorna. Gatan kan beskådas både uppifrån och nerifrån om du åker Cable car men jag skulle nog ändå rekommendera att du hoppar av och promenerar ner för den ganska spektakulära gatan. 

Lombard street

Golden gate park

Golden gate park

Ett ställe vi kanske inte besökt om det inte hade varit för att vi bodde bara ett par kvarter därifrån var Golden gate park. Parken är den största stadsparken i San Francisco och är storleksmässigt större än Central Park i New York. Parken planerades och bygget under 1860- och 1870-talet. Här finns både en botanisk trädgård och Japanese tea garden som är välbesökta. Men då vi inte är några botaniker någon av oss nöjde vi oss med att beskåda dem utifrån då det kostar pengar att gå in i dem båda.

Golden gate park
Ingången till Japanese tea garden

Golden gate-bron

Golden Gate park

”Jag trodde att den skulle vara rödare”. Det är nog det jag kommer minnas allra klarast av vårt besök vid Golden gate-bron en ganska mulen förmiddag. Vi har gått runt och beskådat bron från alla möjliga och omöjliga vinklar och vrår och bestämmer oss till slut när vi börjar bli lite hangry för att ta oss tillbaka in emot stan. När vi promenerar från bron frågar jag vad Andreas tyckte om upplevelsen. Och det är då han säger: Jag trodde den skulle vara rödare. 

Jag reflekterade över det där både i ett inlägg på Instagram och bloggen senare samma dag.
Världen på Instagram med filter och bildredigering är inte nödvändigtvis världen som den är i verkligheten. Och vi riskerar att bli besvikna när vi kommer till platser som vi tror ska se ut på ett visst sätt men som sedan inte alls gör det. För visst kunde även jag få bron rödare om jag kämpade med lite inställningar i bilderna. 

Det var en mäktig känsla att vara där. Där man sett så många bilder ifrån. Men om jag får välja en bro i San Francisco så är det inte Golden Gate. Då är det Bay Bridge som går till Oakland. Den är faktiskt när man läser på både längre och äldre. Men inte röd och inte känd. Men frågar du mig så är den bra mycket mäktigare. 

Bay Bridge
Bay bridge, San Francisco
Bay bridge
Bay bridge, San Francisco

Hoppa över om du inte absolut måste

China town

China town i San Francisco är utöver China town i New York världens största utanför Asien. Jag vet inte om jag höll mig till fel gator eller om jag var trött och spänd inför vår resa över Stilla havet senare samma kväll men på mig imponerade det inte. 

Glöm inte att boka om du inte vill missa

Alcatraz

Planen att vi skulle åka ut till Alcatraz. Det var inte ett måste men det var planen. Men det sket sig. Bra att veta är att man behöver boka innan. Ibland ganska långt innan.

Nu blev det inte en tragedi för mig att vi missade det. Men för dig som absolut inte kan vara utan det rekommenderar jag att titta in här i god tid innan din resa.

Summa summarum San Francisco

De branta backarna

När jag för någon dag sedan scrollade i flödet på Instagram passerade en bild från San Francisco. En såndär sned bild. En bild när du endra vrickar huvudet av dig för att se vad som är upp och ner eller bara inser att det är sådär det ser ut. För är det något jag tar med mig som inte går att peka ut på en karta var du ska besöka så är det backarna. De måste upplevas strosande gata upp och gata ner. Och när du tror att det inte kan gå mer uppför eller bli brantare. Då är det just så det blir. 

Men belöningen är magisk. När du traskat uppför de branta stupen till gator och möts över den allra första vyn över till Alcatraz eller den första glimten av Golden Gatebron. Då är det värt all möda.

Det är San Francisco. 


Vill du läsa min inlägg med berättelsen dag för dag om vår resa jorden runt? Klicka dig då vidare hit.


Och så till sist. Du vet väl om att du kan följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer inspiration. 
Tack för att du vill dela mina tankar med mig.

No Comments

    Leave a Reply