Meny
Resor

Rättigheter när flyget är försenat – detta är dina!

Det är 26 januari 2018 och klockan börjar närma sig nio på morgonen. Vi har slagit oss ner för att ta en kaffe efter att nyligen ha anlänt till Landvetter. 11:55 ska vår flight mot Phuket lyfta. Då kommer det ett SMS. Flyget är försenat och ny beräknad avgångstid är 19:55 samma kväll. Hade du suttit bredvid oss hade du sett två personer som med gott mod fortsatte dricka upp kaffet och samtala. Kanske fanns det till och med ett leende på läpparna. Vad vi inte visste då var att planet skulle bli ytterligare försenat och lyfta först 24 timmar senare kl 11:55 dagen därpå. Vad var det som gjorde att vi var vid så gott mod? Jo, med våra rättigheter när flyget är försenat i färskt minne hade vi redan börjat planera för vart vi skulle resa för pengarna vi skulle få tillbaka.

Att bli kompenserad vid förseningar och inställda flyg är inte bara din rättighet. Det är också sedan en tid tillbaka flygbolagets skyldighet. Och du ska inte nöja dig med presentkort på nya resor. Du ska se till att få det du verkligen är berättigad till.

Reglerat sedan 2004

Sedan 2004 finns det EU-regler som tydligt fastslår vilka ersättningar som du som passagerare är berättigad till när ditt flyg blir försenat. En förutsättning är dock att planet det gäller skulle lyfta från ett EU-land eller landa i ett EU-land och flygbolaget har sitt säte inom EU.

Vanliga missuppfattningar kring rätt till ersättning

 • Ersättningen beräknas på hur mycket din biljett kostade.
  Fel. Ersättningen du är berättigad till beräknas på hur lång din flygning är och indelas i tre olika kategorier.
  Kortdistansflygning – upp till 1500 km – max ersättning 250 Euro
  Mellandistansflygning – 1500-3500 km – max ersättning 400 Euro
  Långdistansflygning 3500 km eller mer – max ersättning 600 Euro
 • Du är inte berättigad ersättning om du flyger charter.
  Fel. Du är lika berättigad ersättning om du flyger charter som reguljärt. Om du köpt en paketresa som om du plockat ihop resan själv.
 • Du är inte berättigad ersättning om du reser på en gratis eller prisreducerad resa bokat via exempelvis lojalitetsprogram
  Fel. Samma rättigheter gäller oavsett hur mycket du har betalat för biljetten eller om du bokat en kostnadsfri resa med poäng. Det enda kravet är att resan skulle vara tillgänglig att köpa för allmänheten.

När har jag inte rätt till ersättning – det finns undantag

Ja det finns såklart undantag som bekräftar regeln och i vissa fall gäller inte EU-förordningen. Generellt kan man säga att det är när flygbolaget inte har haft möjlighet att påverka omständigheterna såsom när det gäller:

 • Oundvikliga säkerhetsrisker
 • Stängning av flygplats eller luftrum
 • Fåglar som flyger in i motorn
 • Dåliga väderförhållanden
 • Strejker
 • Politiska oroligheter

Men luta dig inte tillbaka helt bara för att du läser att orsaken till din försening finns med i listan ovan. Det kan finnas undantag även till dessa. Exempelvis kommer flygbolaget inte undan om det har underlåtit att köpa tillräckligt med avisningsmedel och inte kan avisa flygplanet vid dåliga väderförhållanden.

Flygbolagen är skyldiga att informera dig

Det är flygbolagens skyldighet att berätta vilka rättigheter du har när planet blir försenat. När vi stod där i kön på Landvetter fick vi också mycket riktigt ett dokument att läsa igenom och det var där jag första gången fick läsa om de rättigheter jag har enligt EU-förordningen. Men i samma andetag meddelade också personalen att vi inte behövde göra något aktivt. Ersättningen skulle vi få automatiskt. Och visst låg det en utbetalningsavi i brevlådan redan när vi kom hem från resan. Men inte på summan vi var berättigade till. Nej långt ifrån.

All fakta om rättigheter när flyget är försenat på ett ställe

EU-regler i all ära, dessa förordningar kan vara ganska svårlästa, men misströsta inte. På flightright.se finns alla dina rättigheter vid försenat flyg samlade på ett och samma ställe och dessutom formulerat på svenska och inte byråkratiska. Klicka dig vidare hit för en enkel och tydlig sammanställning av både när dina rättigheter gäller och inte. Men också information om vilka rättigheter du har i väntan på avresa samt information om hur du ska gå till väga för att ansöka om ersättningen.

Vår resa till Thailand – hur gick det?

Så hur gick det med vår resa till Thailand? Kom vi iväg? Fick vi någon ersättning? Jodå, slutet gott allting gott. Exakt ett dygn försenade lyfte planet mot Phuket och Khao Lak och vi fick en härlig semester.

Några veckor senare landade även ersättningen på bankkontot och det slutade med att vi för resan tur och retur Thailand och hotell inklusive frukost samt transfer tur och retur flygplatsen betalde 213 kronor. Och med pengarna vi fick tillbaka betalade vi sedan delar av vår kryssning i Medelhavet.

Så stå på dig och ge dig inte. Får du ett nej? Överklaga. Och nöj dig absolut inte med ett presentkort som plåster på såren. Stå upp för dina rättigheter och använd ersättningen till ett nytt härligt resmål.


Har du egen erfarenhet av ersättning du fått via rättigheter du haft när flyget varit försenat? Berätta gärna nedan.

No Comments

  Leave a Reply