Meny
Blekinge / Resor / Svenska resmål / Unika boenden

Att bo i Synvillan på Eriksberg – mitt i en safaripark med djuren in på knuten

Det finns unika boenden som kvalar in under kategorin unika för sin interiör, de finns de som har en väldigt unik exteriör eller så är det läget som är det unika. Och så har vi Synvillan på Eriksberg utanför Karlshamn som kvalar in på vartenda ett av ovanstående. Att bo i Synvillan är ett äventyr inte bara en övernattning. Häng med på 20 timmar fyllda av förundran i ännu ett unikt boende i Sverige.

Första gången jag hörde talas om Synvillan var via ett tips här på bloggen. (Hint hint, se vart det kan leda). Som gammal Blekingebo trodde jag mig ha koll på Eriksberg Hotell & Safaripark som ligger en bit utanför min gamla hemstad Karlshamn i just Blekinge. Men icke. Jag hade nog knappt koll på att det var ett hotell om jag ska vara helt ärlig. Men sånt är ju sällan mer än en googling bort i dessa dagar och en kort stund senare var jag fast. Hit måste jag åka.

När sedan Countryside hotels med 40 hotell runt om i Sverige hörde av sig en tid senare med förslag på ett samarbete så var jag helt klar över var jag önskade att det samarbetet skulle gå av stapeln om det var möjligt. Ett samarbete made in heaven och det ni för övrigt alltid kan förvänta er av sådana saker här inne. Att det är något jag står för och något jag inte bara skriver för att jag får betalt. Sagt och gjort. I helgen som gick åkte vi till Blekinge och testade att bo i Synvillan på Eriksberg Hotell & Safaripark utanför Karlshamn.

Safariparken på Eriksberg

Safariparken på Eriksberg som någonstans är grunden i verksamheten har en snart 100-årig historia. Det var zoologen Bengt Berg som 1938 lät hägna in ägorna för sin forskning på Kronhjorten. En utökning av inhägnaden gjordes av Bengts son Jens. Och sakta men säkert började man bygga upp en verksamhet där man i början i liten skala gjorde det tillgängligt för några få inbjudna att uppleva naturen. Men först 1987 öppnade gården upp för allmänheten och vägen mot den stora sevärdhet och det fantastiska utflyktsmål som det är idag började. Själva gården i sig har dock en ännu längre historia. Här finns byggnader från fem århundraden och Eriksberg omnämns redan på 1600-talet som gårdarna i Mara.

Övernatta och upplev på Eriksberg

Om du vill kan du besöka Eriksberg över dagen, du kan åka med egen bil genom safariparken, ladda ner safariappen, ta en lunch på gården och kanske handla med dig något minne från butiken. Eller så gör du som vi och övernattar. Och här finns flera olika alternativ. På gården finns Säteriet, där också restaurang Havsörnen och relaxavdelningen ligger, här finns tre sviter. Utöver det finns också Mahravillan, Safarivillan och Dammvillan som alla har magiskt vackra rum och sviter med panoramafönster och utsikt över dammen och savannen. Reser du med familjen och vill ha möjlighet till självhushåll och ett lite enklare boende är Jägarvillan att rekommendera.

Vill du ha ännu lite mer äventyr? Då rekommenderar jag endra vår upplevelse Synvillan eller varför inte Kyrkestatorpet. Här får du testa på att bo och leva som en torpare utan rinnande vatten och el. Som förr i tiden. Just här på Eriksberg.

Nytt för i år är också Arken – en hotellbyggnad som ser ut just som en ark med utsikt över Eriksbergs savann. De flesta rummen har öppnat men återstår gör tre sviter som öppnar i mitten av maj med inredning av inga mindre än Bernadotte & Kylberg. Gissa var jag vill bo nästa gång jag besöker Eriksberg?

Att övernatta i Synvillan

Men åter till vår övernattning, vårt äventyr i Synvillan. Vad var det jag föll för? Vid första anblicken var det absolut namnet. Leken med ordet och vad det är. För längst ute i safariparken alldeles intill vattnet ligger den arkitektritade villan bygd på tre meter höga pålar. Spegelglaset på utsidan av villan gör att villans utseende skiftar med väder och årstid och speglar sig i omgivningen som den är just då. Höjden ger en spektakulär utsikt över både havet och safariparken.

Trots att det inte finns rinnande vatten och att villan drivs av solenergi och gas känns det inte som att det saknas bekvämligheter i villan. Takhöjden ger en fantastisk rymd till de 50 kvadratmeterna och glasgolvet i rummet med braskaminen bjuder på underbara möjligheter att spana på parkens djur på nära håll.

Men låt mig ändå säga att det inte var för djuren och naturen jag letade mig hit. Det var bara en bonus. Och definitivt en upplevelse som passar även den som inte har ett stort vilt- eller djurintresse över lag, det är jag ett levande bevis på.

Vi checkar in i Synvillan på Eriksberg

Jag har medvetet inte gjort för mycket research eller läst på. Jag vill få möjligheten att bli överraskad och förundrad. Och jag blir både och. För att checka in i Synvillan, och alla andra rum på Eriksberg, tar du dig först förbi den stora entrén till safariparken där de som endast åker safarislingan betalar. En stund senare är vi framme vid gården där vi hittar de allra flesta hotellbyggnaderna, restaurangerna och muséet. Här checkar vi in i receptionen.

”Vill ni ta safarislingan ut eller vill ni att vi kör före er ut till Synvillan” frågar vår trevliga receptionist. Och jag som faktiskt inte ens visste att vi behövde åka en bit börjar ungefär här att bli förundrad och och överraskad. För Synvillan ligger ju faktiskt mitt i Safariparken. Generellt råder det av säkerhetsskäl förbud att kliva ur bilen med undantag för ett par ställen, ett av dem är vid Utsikten där också Synvillan ligger. Åker man safarislingan ut tar det cirka 20 minuter, blir man eskorterad med bil den vägen personalen tar går det något fortare. Men faktum kvarstår. Det är mitt i Safariparken, längst ut på udden vid Utsikten som Synvillan ligger. Mitt bland djuren.

Middagen som är bokad serveras på gården och för att kunna avnjuta något glas vin hämtas vi upp en liten stund innan vi har bord. Självklart får vi också skjuts tillbaka när vi är klara. Det är inte utan att det känns väldigt speciellt.

Med vildsvinen inpå knuten

Det dröjer inte många minuter in på vårt besök innan vi ser vårt första vildsvin. Det kommer rakt emot vårt hus och först blir jag mycket uppspelt. Innan jag inser att jag ju faktiskt ska ta mig ut härifrån. I min värld är inte vildsvin något man tar lätt på och helst inte får närkontakt med. Det är några mycket spända minuter i Synvillan innan vi googlat fram att det nog inte ska vara någon fara alls. Det faktum att vi inte är de första som bor här hjälper också till att lugna mina nerver något. Och visst går det alldeles utmärkt att ta sig både till och från bilen lite senare på kvällen. Men jag bjuder på reaktioner och videos om du spanar in stories/höjdpunkter på Instagram. Jag kunde inte riktigt ana att min reaktion när vi mötte dessa djur skulle bli så som den blev.

Middag i restaurang Havsörnen

Vår middag är en trerätters förbestämd meny som serveras i restaurang Havsörnen. Här i den gamla säteribyggnaden har man perfekt utsikt över savannen. Andreas dyker direkt ner i den gedigna vinlistan och sedan serveras vi en meny väl värd det som utsetts till Årets viltkrog 2023.

Så snart middagen är klar påkallar vi skjuts tillbaka till Synvillan. Pannlamporna som finns i huset som vi tagit med oss behöver inte användas. Denna söndag i april är det inte riktigt mörkt ännu när vi är åter runt halv nio. Vi stänger grinden om oss och så snart vi kommit in tänder vi upp en brasa. Medan den tar sig får vi ännu ett besök. Ett av vildsvinen passerar under glasgolvet som finns i huset. Och återigen känner jag stor förundran. Över att vara så nära. Över att få möjligheten att uppleva dessa unika boenden. Och över att få möjligheten att berätta om det för dig.

Att bo i Synvillan på Eriksberg

Det är en öronbedövande tystnad som till slut vaggar oss till sömns och vi har ställt klockan till soluppgången för att vakna samma tid som djuren.

Bara några timmar senare vaknar vi upp. Solen har gått upp men döljer sig bakom molnen. Utanför vårt sovrumsfönster betar en vit hjort av endera slag. Än har mitt djurintresse inte tagit sådan fart att jag ser skillnad och inte heller har sömnen riktigt lämnat ögonen när jag kliver upp och kikar ut på våra vänner utanför fönstret.

En stund senare packar vi ihop våra saker för att ta oss in emot gården och frukost innan jag möter upp Åsa som visar mig runt i verksamhetens övriga villor. Jag får även en titt i de nya rummen i Arken. Rummen är så nya att de fortfarande luktar nytt. Men sviterna med ovan nämnda arkitekter förblir en hemlighet Åsa tar med sig och min nyfikenhet är stor.

Stanna mer än ett dygn

Det finns bara en sak jag ångrar, en sak som jag skulle gjort annorlunda till nästa gång. Och det är garanterat att stanna mer än en natt. Tiden i Synvillan flög förbi och jag hade gärna njutit av förmiddagen där ute. Så det får helt enkelt bli nästa gång. Och då, då får jag kombinera det med en av de där ovan nämnda sviterna och förhoppningsvis lite mer sommarväder än vad denna kalla och till och med lite snöiga aprilvistelse bjöd på.

I hear you – Du vill boka

Och det tycker jag VERKLIGEN att du ska. Klicka dig direkt vidare in på denna länken till Eriksbergs Hotell & Safariparks hemsida för bokning. Eller varför inte spana in något av Countryside Hotels andra hotell runt om i Sverige här. Vilket hotell ligger närmast dig?

Eriksberg Hotell & konferens ligger alltså i Bleking strax öster om Karlshamn. Såhär hittar du dit.

3 Comments

Leave a Reply