Meny
Resor / Svenska resmål / Sörmland

Att se och göra i Strängnäs vid ett kort stopp

Det var på något sätt som att jag redan hade koll på Strängnäs och jag tror att det var julkalendern 2019 som bidrog till den känslan. Flera scener i den var nämligen filmade i just Strängnäs. Men i höstas besökte jag faktiskt Strängnäs för allra första gången. Vi var på roadtrip och slottsjakt i Sörmland och ett av de ganska korta stoppen var förlagda till just Strängnäs. Så – vad finns det att se och göra i Strängnäs då? Beakta att det var off season, en period jag själv gillar och även rekommenderar. Nackdelen är självklart att allt inte är öppet som på sommaren. Men fördelen att det är mindre folk och du får staden lite för dig själv överväger.

Så oavsett vad du har för specialintressen – här listar jag sju tips på saker som är lite av Strängnäs signum och som jag rekommenderar att du spanar in när du är på besök

Att se och göra i Strängnäs vid ett kort stopp – sju tips

Domkyrkan i Strängnäs

Strängnäs domkyrka

Tänker du på Strängnäs, eller om du googlar efter en bild på Strängnäs, får du troligen upp en bild på Domkyrkan. Och med all rätt. Domkyrkan dominerar på många sätt Strängnäs. Den ligger oerhört vackert på en kulle högt över staden.

På 1100-talet var Strängnäs ett biskopssäte och kyrkan började byggas på 1260-talet och idag anses Strängnäs domkyrka vara den domkyrka som har kvar mest av den medeltida karaktären

De röda kvarteren

Det finns två områden i Strängnäs som klarade sig någorlunda från den stora branden 1871. Det ena är området runt kvarnen. Det andra är området väster om domkyrkan ner mot Västerviken. Och det går inte att ta miste på vart namnet kommer ifrån. De allra flesta husen är nämligen röda. Här kan du strosa runt och kika på vackra byggnader och läsa mer om dem på små skyltar som finns på nästintill varje hus. De äldsta gårdarna är från 1600-talet

Strängnäs äldsta gata – Lillgatan

I dessa kvarteren hittar du också Strängnäs äldsta gata. Den går tvärs igenom de röda kvarteren och heter Lillgatan. Här hittar du även de för tiden så vanliga Borgmästarstenarna. Mitt i kullerstensgatan går en rad med stenar som är något större och något plattare. Vid första anblicken kan man tro att det är någon form av mittmarkering men då misstar man sig. Borgmästarstenar var till för den tidens lite finare folk. Skicket på gatorna på den tiden var inte vad de är idag och Borgmästarstenarna var till för de finare att gå på så att de inte skulle förstöra sina skor och kläder.

Läs mer: Fenomenet med Borgmästarstenar finns även i Gamla Linköping som du kan läsa mer om här.

Roggeborgen

Öster om domkyrkan tornar Roggeborgen upp sig. Ett residens från slutet av 1400-talet. Borgen är uppförd av och uppkallad efter biskop Kort Rogge och kanske mest känd för att det var här Gustav Vasa vid riksdagen 1523 valdes till kung över Sverige.

Under århundradena har Roggeborgen genomgått flertalet oförsiktiga renoveringar för de verksamheter som funnits i byggnaden och av det medeltida finns det inte så mycket kvar längre. Men det är likväl en mäktig och ståtlig byggnad att bevittna. Numera är det bibliotek i Roggeborgen.

Biskopsgården

Mitt emot Roggeborgen står ett annat ståtlig hus i en mörkrosa färg. Detta är Biskopsgården uppfört 1650 som fortfarande är bostad för biskopen. Precis intill det huset finns också en runsten för den lite mer historieintresserade att spana in.

Väderkvarnen

När du svalkat av dig styr du sedan kosan mot motsatta sidan av stan och den så kallade kvarnkullen. Och jajamen här hittar du en annan av de platser som dominerar Strängnäs skyline, nämligen Väderkvarnen. Kvarnen uppfördes 1855 men den första kvarnen på platsen byggdes på 1630-talet.

Idag är kvarnen museum och ibland anordnas guidade visningar av kvarnen. Sommartid finns det även servering vid kvarnen.

Grassagården

Men en oktoberdag som det är när vi besöker Strängnäs är den serveringen stängd. I stället väljer vi det ställe som fått flest och bäst rekommendationer för vår lunch – Grassagården.

Grassagården är en gammal borgargård som ligger i kvarteren nedanför kvarnen. Den andra delen av Strängnäs förutom de röda kvarteren nedanför domkyrkan som är de allra äldsta och som också klarade sig från branden 1871. Och även här är många av husen röda.

Grassagården var en borgargård och det lite speciella med Grassagården är att det är en av få borgargårdar som ligger kvar på sin ursprungliga plats. Namnet kommer från familjen som flyttade in här 1793 och bedrev krogverksamhet.

Numera är Grassagården ett av Strängnäs mest populära fik och restauranger. Vi väljer en laxrätt och eftersom det är fullt i den lilla serveringen intill där man beställer traskar vi en våning upp i ett av de gamla boningshusen. Har jag tolkat det rätt en av de allra äldsta delarna av Grassagården.

Här avnjuter vi en god lunch innan det är dags att bege sig vidare i vackra Sörmland.

Att se och göra i Strängnäs – fler tips?

Det var de sju saker vi hann med och valde att se och göra i Strängnäs på vårt korta stopp i den lilla staden. Missade vi något vi måste se nästa gång? Berätta gärna i en kommentar här nedan. För vi kommer tillbaka – var så säker.

3 Comments

Leave a Reply