Meny
Förträffliga Östergötland / Resor / Svenska resmål / Östergötland

Bli en del av nutidshistorien hos Arbetets museum och nya utställning Digitopia

I ett av rummen på arbetets museum i Norrköping, ett av de allra minsta, går jag in och stänger dörren efter mig. Rummet är långsmalt och på väggarna finns en svartvit storbildstapet som visar hur det såg ut här – förr. Men inte för så länge sedan utan under slutet av 1800- och början av 1900-talet när Norrköping var navet i den svenska textilindustrin. När jag stängt dörren efter mig trycker jag på knappen på väggen. Och plötsligt slungas jag 100 år tillbaka i tiden. Människorna på väggens tapeter blir levande och det höga ljudet av hundratals symaskiner omringar mig bokstavligen.

Det är ett stycke nutidshistoria som berättas här på Arbetets museum i Norrköping. Och lika högt som sorlet och ljudet var från symaskinerna då – lika högt är det digitala sorl vi lever i nu, men på ett helt annat sätt. Och nu kan du vara med och skapa historia i den utställning som planeras till hösten 2021. Digitopia.

Arbetets museum söker Din berättelse om hur tekniken förändrat livet

Skärmdump från Facebook. Klicka på bilden för mer info.

Arbetets museum söker berättelser från nutiden men ändå inte. Från tiden när internet var nytt. Kanske har du träffat din stora kärlek via en av de första datingsiterna, minns du hur det var när den första datorn kom till din arbetsplats eller så har du något annat minne från när internet var nytt. Skriv till Arbetets museum och berätta så kan din historia bli en del av utställningen. Mer information hittar du här.

Och det är precis detta som är så häftigt med Arbetets museum. Det är historia men ändå vår nutid det berättas om här.

Historien om Alva – i en annan tid – december 2019

När vi besöker Arbetets museum är det december 2019 och på tal om nutidshistoria, en helt annan värld. En värld det kanske kommer att berättas om här på muséet en dag när vi är redo.

Arbetets museum ligger i det charmiga Industrilandskapet mitt i Norrköping. Vi ska gå på skattjakt, jag och barnen, och tar de höga långa trapporna upp våning sju i den gamla byggnaden. Härifrån guidar Alva oss vidare neråt i huset.

Historien om Alva är en permanent utställning i Arbetets museums trapphus. Alva hette Carlsson i efternamn och arbetade i 35 år mellan 1927 och 1962 i Strykjärnet, huset som Arbetets museum ligger i. I utställningen får vi följa Alva från det att hon föddes i en fattig familj på Vikbolandet och till pensionen. Vad var det för arbete som mötte henne där i Strykjärnet? Och vilken miljö var det hon lämnade när hon som 16-åring packade väskan och flyttade till stan.

Industrilandskapet Norrköping – en resa i nutiden och historien

Jag har tidigare skrivit mer om Norrköping och det fantastiska att gå runt i de gamla välbevarade kvarteren från Industrialiseringens storhetstid. Hela Industrilandskapet är en fantastisk möjlighet att ta del av den tid som gjorde att vi står där vi står idag.

Och nu tar Arbetets museum sitt arbete vidare. Passa på att bli vår tids Alva Carlsson och berätta Din historia för andra att ta del av. Berättelsen om hur tekniken har förändrat ditt liv precis som textilindustrin förändrade Alvas liv. Vilken grej att berätta för barnbarnen va?

Läs mer om Arbetets museum generellt och Digitopia i synnerhet här.

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

No Comments

    Leave a Reply