Meny
Reseinspiration / Resor / Småland / Sparesor / Svenska resmål

Sportlovsspa på Gränsö slott – vid havet i Västervik

När det handlar om slott brukar jag normalt fokusera helt och fullt på just det. Slottet alltså. Men denna gången får slottet i sammanhanget stå åt sidan för spa. Sportlovstorsdagen checkade vi nämligen in för sportlovsspa på Gränsö slott. Och det närmaste jag kom slottet var att längtansfullt blicka åt dess håll innan vi vände på klacken och styrde kosan mot tre timmar avkoppling.

Gränsö slott & spa

Gränsö är en ö alldeles precis i Västerviks ytterkant. Och på den ön finns ett slott. Gränsö slott. Och det är väl självklart att jag inte kan låta bli att nämna några ord om mitt favoritämne. Nämligen slottets historia.

Platsen i sig har medeltida anor men det ursprungliga slottet byggdes 1807. Under 1800-talet byggdes det sedan till flera gånger. 1969 kom slottet i kommunal ägo och förföll. I början av 1990-talet renoverades det sedan bara för att totalförstöras i en brand 1993. Ået därpå återinvigdes ett något förändrat Gränsö slott och numera är det ett populärt utflyktsmål. Både för vandringar i dess omgivningar. För en slottsfika i slottscaféet eller som vi detta tillfälle, för att avnjuta spa vid resorten som ligger precis intill.

Sportlovsspa på Gränsö slott

Det gjordes en hel del research innan valet till slut föll på Gränsö för denna sportlovsaktivitet. Det finns många spa som, även om de inte välkomnar barn i vanliga fall, öppnar upp under just loven. Gränsö välkomnar barn fram till 17 varje dag även utanför loven. Men nu behövde vi ett spa i vår relativa närhet vilket Västervik ändå är och så såg jag gärna att det hade flera olika pooler och då tyckte jag att Gränsö verkade lovande. Jag hade höga förväntningar och blev inte besviken.

Välkommen till Gränsö spa

Vi välkomnades i hotellets reception där vi fick detaljerad information innan vi rörde oss vidare in till spareceptionen och utdelning av våra spakit innehållandes handduk, badrock och tofflor. För barnen hade vi tagit med egna badrockar och tofflor i händelse av att de som ingick skulle vara lite stora. Tofflorna kunde de använda men badrockarna var lite för stora för vår sju- och tioåring.

På andra sidan de ganska små men funktionella omklädningsrummen möttes vi av en stor loungedel med högt i tak och utsikt över vattnet. Loungedelen tycker jag personligen är en viktig del av ett spa. Sköna vilsängar och en härlig lugn atmosfär är underskattat. Jag tar gärna en paus i badandet och bara kopplar av och då är en fin loungedel ett stort plus.

Här fanns förutom fri tillgång till vatten och frukt även ingången till loungebaren som är som ett orangeri där man kunde köpa både något gott att drick och äta om så önskades.

Spadelen och vad som komma skall

Spadelen ligger precis intill loungedelen men ändå avskilt av en glasvägg och en glasdörr. Och även detta är ett stort plus. Spadelen med bubbelbad och andra ljud håller jag gärna avskilt från loungedelen som jag själv tycker ska vara tyst med tillhörande avslappnande musik. Och precis så var det här på Gränsö.

Väl inne i spadelen finns det många olika bad och bastumöjligheter.  Här hittar du ångbastu (som är avstängd nu under pandemin), torrbastu, isländsk källa, åtta olika tempererade pooler, källor och spabad.

För tillfället byggs det ytterligare två isländska källor utomhus som skall stå klara i maj. Det innebär just nu lite bygge men det var klart överkomligt.

Nere vid vattnet finns också ett beach-house med bastu och möjlighet till såhär års ganska kyliga bad i havet.

Nöjda och glada efter tre timmar spa

Och tänk att det var här på Gränsö som jag till slut upptäckte tjusningen med att kallbada. Inte i havet men i den kalla källan inne i spadelen. Det var fyra nöjda och glada familjemedlemmar som checkade ut tre timmar senare. Personligen vill jag gärna komma tillbaka till våren för att testa de nya isländska källorna och självklart njuta av slottsfrukost.

Fakta Gränsö slott & spa

  • Gränsö ligger strax utanför Västervik. För vägbeskrivning klicka dig vidare hit (länken går till Googlemaps)
  • Barn från fem år är välkomna i spadelen fram till 17 varje dag.
  • Dagspa i tre timmar som vi valde kostar 550 kr/person, halva priset för barn, på vardagar. För övriga priser se Gränsös hemsida.
  • I priset ingår lån av spakit innehållandes badrock, badtofflor och handduk. Fri tillgång till frukt och vatten.
  • Gränsö spaavdelning är 600 kvadratmeter stort och bjuder på åtta olika tempererade pooler, källor och spabad samt ång- och torrbastu.

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

2 Comments

Leave a Reply