Meny
Reseinspiration / Resor

I antal länder ligger jag i lä

I eftermiddag går färden mot mitt sjuttonde land. Sjuttonde av hur många? Ja om det tvista de lärde. Enligt FN är det 195, enligt USA något färre medan Australien har en lista på länder de handlar med som landar på i runda slängar 240. Ett intressant inlägg på ämnet hittar ni på Discovering the planet här. Oavsett hur många det är kan vi konstatera att jag har många kvar att besöka. Men till skillnad från många resebloggare och vloggare så är inte antalet mitt mål. Att jag ens räknade efter var mer en slump än en tanke.

Har ni läst mitt tidigare inlägg och min historia kring resandet vet ni att jag började resa sent. Det är i år 21 år sedan jag besökte mitt första land utanför Skandinavien. I halva mitt liv har jag alltså rest och upplevt och mer ska det bli. Men vi börjar från början.

Danmark

Danmark var det första land utanför Sveriges gränser som jag besökte och efter det har det såklart blivit många resor dit. Men min allra första resa till Danmark minns jag egentligen bara en sak av. Att jag var superkissnödig och att vi inte hittade en enda toalett förrän efter jättelång tid. Vi turade mellan Helsingborg och Helsingör med min syster och hennes familj och länge levde jag med tron att det inte fanns offentliga toaletter i Danmark. Sedan dess har det som sagt blivit många turer dit. Till Köge, till Köpenhamn, till Helsingör och till Bakken. I sommar ska vi på konsert med bland annat Rasmus Seebach och får då för första gången besöka Jylland och Aaruhs. Danmark är en härlig nära favorit med kontinental känsla.

Sri Lanka

Många år senare tog jag så i från tårna och besökte mitt andra land. Sri Lanka. Och mer om den resan har jag faktiskt redan berättat här.

Efter Sri Lanka är det lite svårt att ha koll på i vilken kronologisk ordning länderna kommer men jag skulle gissa att nästa land som får ett besök är:

Finland

Några år under sent nittiotal jobbade jag för det finländska telecom-bolaget Sonera i deras svenska del och då ingick en och annan resa till vårt grannland i öst. På den tiden hann jag inte mycket mer än att se flygplatsen och kontoret. Men sedan dess har det också blivit en och annan kryssning, den senaste i oktober förra året. Men så mycket mer än Helsingfors har jag ändå inte sett av Finland.

Tyskland

Land fyra som föräras ett besök bör vara Tyskland. Hit åker jag också tillsammans med företaget på en av de absolut största telecom-mässorna i världen på den tiden. CeBit-mässan i Hannover. Vi bor i en supermysig liten stad i närheten som heter Münster. Jag minns resorna som hektiska och Münster som en liten pärla.

Spanien

I november 1999 drar jag till Mallorca i två månader för att gå reseledarutbildning för Ving. Det blir mitt femte land och ett minne för livet. Tjugo år senare har jag fortfarande kontakt med flera av mina studiekamrater. Vissa har jag träffat i verkliga livet flera gånger efteråt. Andra finns på Facebook och vi hörs inte alls men kan följa varandra. Några har jag träffat på ute i världen på mina resor. Mallorca blir som ett andra hem och jag kan inte riktigt räkna hur många gånger jag varit där sedan dess. Att komma till Mallis är som att komma hem.

Sunwing Alcudia

Cypern

Några år i början av 2000-talet blir det flera resor om året till riktiga klassiska charterdestinationer i Europa och Cypern fick två besök år 2000. En gång i slutet av ett ganska kylslaget mars med Fia och nästa gång i ett betydligt varmare september med Hanna. Båda gångerna åkte vi till Agia Napa och ingen av gångerna fick jag besöka Famagusta.

Malta

Det var en tid av ö-besök verkar det som för i oktober 2000 landade jag på ännu en ö och mitt sjunde land. Malta. Det var jag och Fia som unnade oss ännu en semestervecka. Vi bodde i St Julians. Spelade på casino och vann ihop pengar till en båtresa till Sicilien men kunde inte åka på grund av storm. Istället åkte vi på utflykt på ön och fick se mirakelkyrkan i Mosta och de runda gatorna i Mdina.

Mdina, Malta
Gatorna i Mdina är inte raka. Allt för att kulorna från vapnen inte skulle träffa sina offer sägs det.
Mosta, Malta
Mirakelkyrkan i Mosta

Mirakelkyrkan kallas den eftersom det sägs att bomben på bilden nedan under andra världskriget trängde igenom kupolen på kyrkan och rullade fram till altaret mitt under en gudstjänst utan att detonera.
Kyrkans kupol är den tredje största i världen utan stöd i mitten.

Mosta, Malta

Och så eder undertecknade utanför kyrkan. Minns ni dessa datumstämplar som kom med på kort som framkallades. Varför liksom? Och varför inte på baksidan?

Malta

Norge

Mitt åttonde land blir Norge och besöks med en kryssning från Helsingborg till Oslo. Vigelandsparken, Holmenkollen och Karl Johan upplevs på mitt första av hittills tre besök i grannlandet till väster.

Oslo, Norge
Vid besök nummer två i Oslo några år senare.

Grekland

Efter lite stiltje på resefronten åker vi 2005 till Kreta och det blir mitt första besök i Grekland. Det är ju fullt möjligt att besöka en hel drös av resmål men fortfarande bara ett och samma land när det gäller Grekland. För sedan dess har Kreta fått ytterligare ett besök, Rhodos två och Skiathos ett men fler länder blir det ju inte för det.

Österrike

Som mitt tionde land besöker jag i juni 2008 Österrike. Vi bilar ner från Malmö och går på Sveriges inledningsmatch i fotbolls-EM. Vi besöker Mozarts barndomshem, Zlatan gör mål och sedan åker vi hemåt igen. Österrike blir dock ett favoritland som jag gärna skulle åka tillbaka till.

Fotbolls-EM Österrike

Turkiet

Åren som kommer återvänder vi till Mallis några gånger innan vi i september 2012 tillsammans med Fia och hennes familj åker till mitt land nummer elva. Turkiet och Side. Jag älskar värmen och maten och tänker att jag gärna åker tillbaka snart. Det ska dröja sex år innan jag åker tillbaka.

Jag och Andreas träffas i juni 2015 och därefter har det blivit helt galna 14 resor. Tolv tillsammans och två på egen hand eller med en vän. Men det första nya landet vi besöker tillsammans blir mitt nummer 12.

Frankrike

I maj 2017 åker vi till Paris i några dagar och jag blir förälskad. Jag har alltid haft en dröm om Paris, om det franska språket och den franska kulturen. Jag åkte tillbaka till Paris själv i december förra året och jag kan lova er att jag kommer att åka tillbaka.

I september 2017 kliver jag av planet som skulle ta oss till Malaga och många tror nog säkert att min flygrädsla tagit överhanden och att det kanske inte blir några fler resor för min del. Men det motbevisar jag när jag i november samma år i största hemlighet åker till mitt trettonde land.

USA

Jag och Eva-Lena spenderar 57 timmar i New York och jag övervinner en stor rädsla – att flyga över Atlanten.

Thailand

Några månader senare, i januari 2018, lyfter planet österut mot mitt fjortonde land, ett land jag egentligen mellanlandat i en gång tidigare när vi flög till Sri Lanka men det gills inte. Denna gången får jag uppleva landet på riktigt och njuta av Khao Lak.

Dubai

I mars 2018 tar vi en weekend i mitt femtonde land Dubai och mer om den resan kan du läsa här.

Italien

Land nummer sexton blir så Italien och inte mindre än tre stopp på vår kryssning med Symphony of the seas. La Spezia och Rom hann jag se lite mer av än Neapel då jag låg utslagen av mina tarmfickor. Men att det blir fler besök i Italien det är självskrivet.

Det bästa med Italien är nog ändå maten. Skulle jag hitta det sämsta med Italien får jag säga att det saknar Starbucks. Och det handlar självklart om min nyvunna samlarhysteri för deras muggar. Vart jag än ska är det första jag kollar efter om det finns Starbucks. Men i Italien kan jag leta hur mycket jag vill.

Mitt sjuttonde land som jag skall besöka imorgon kommer inte heller att ge mig någon ny mugg och det är såklart ett stort minus. Men jag ser ändå fram emot att uppleva Estland och Tallinn i några timmar. I maj lägger jag sedan till land nummer arton på listan, Singapore och innan året är slut så hoppas jag att land nummer nitton blir Bali.


Vet du hur många länder du har besökt och hur många är det i så fall?

Du vet väl om att du kan följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer inspiration. 
Tack för att du vill dela mina tankar med mig.

12 Comments

 • Ann-Louise
  29 mars, 2019 at 13:46

  Intressant att läsa om de länder du besökt. Jag besökte just land nummer 19 i och med att vi var på Bahamas på kryssningen, så vi har ungefär lika många. Började också resa sent och har (o)vanan att återvända till USA hela tiden så då blir det inte så många nya länder. Skulle också vilja åka till Tallinn och har varit på väg att boka några gånger när det varit billigt men det har inte blivit av. På tal om Starbucks så tror jag att jag läste någonstans att Italien nu öppnat sin första Starbucks, i Milano.

  Reply
  • corneliatoneri
   29 mars, 2019 at 14:03

   Då ligger jag bara några länder efter ??
   Ska bli kul att besöka Tallin men hade gärna bytt mot Bahamas. Galet sugen på sol just nu!!!
   Vi läste också om Starbucks i Milano så nu finns det ju faktiskt i Italien. Men inte som vilket Starbucks som helst ???
   Det skulle finnas eget rosteri för att godkännas. Men jag har också läst att det är världens vackraste Starbucks så jag får nog skriva upp det på önskelistan ?

   Reply
 • Ann-Louise
  29 mars, 2019 at 14:16

  Ja, jag sitter just nu och tittar på bilder på Tripadvisor och det ser verkligen ut att vara världens vackraste Starbucks. Det bästa med Bahamas var faktiskt ändå att deras Starbucksmuggar var från Icon-serien som är den som jag främst samlar på. 🙂

  Reply
  • corneliatoneri
   1 april, 2019 at 17:25

   Åhhh då måste jag också in och kolla. Och vänta med Bahamas. Jag har ju inga muggar i Icon-serien, bara de nyare… Men å andra sidan lär det väl inte vara något problem att vänta lite nu när vi ska spara och inte resa… :-/

   Reply
 • FREEDOMtravel
  29 mars, 2019 at 18:41

  Intressant att Sri Lanka var ditt andra land! 🙂 Vi räknar inte, men jag tror att det ligger runt 50. Fokus på Europa.

  Reply
  • corneliatoneri
   1 april, 2019 at 17:24

   Nej jag räknar ju egentligen inte heller. Men så föll det sig så. Men jag kommer nog mest troligt inte att jaga någon siffra. Jag fokuserar på upplevelser istället och det kan man definitivt säga att Sri Lanka som andra land efter Danmark var. Upplevelse eller kulturkrock de luxe 🙂

   Reply
 • Reiselinda
  30 mars, 2019 at 19:39

  Då vi håller på med geocaching så finns det en massa statistik över vilka länder, landskap, kommuner etc. som man hitta geocacher i. Den statistiken visar 16 länder men jag har varit i 3 till. Sen beror det på om man räknar Åland, England, Skottland och Wales till Finland och Storbritannien som ett eller flera länder… Som mest har jag dessutom varit i 5 länder på en dag! Det var en geocachingutmaning och det blev inte precis så långa vistelser i dessa länder… Alla länder har jag dock varit i vid andra tillfällen också. Det var Holland, Belgien, Luxembourg, Frankrike och Tyskland. Kul att ha lite koll, men jag jagar inte antal.
  Trevligt att läsa om dina besök i de olika länderna. Kanske gör en egen sammanställning längre fram!

  Reply
  • corneliatoneri
   1 april, 2019 at 17:23

   Geocaching har jag bara hört talas om. Ska läsa mer om det. Låter kul. Och jag älskar ju utmaningar så den som 5-ländersutmaningen hade jag bara älskat. Det var riktigt roligt att göra sammanställningen så det rekommenderar jag alla. En tidsresa av rang 🙂

   Reply
 • Madeleine Krans
  1 april, 2019 at 08:29

  Jag tycker det är kul att räkna länder, men har inget mål sådär. Snart uppe i 52 stycken i alla fall när vi åker till Kina om 11 dagar. Tror jag måste skriva ett inlägg och summera alla länder. Många finns ju inte på bloggen.

  Reply
  • corneliatoneri
   1 april, 2019 at 17:21

   52 är en imponerande siffra. Men det behöver ju inte vara antalet som ger värdet. Däremot var det otroligt kul att summera bara mina 16 så att summera dina 51 gissar jag skulle vara en fantastisk tidsresa.

   Reply
 • Carina
  5 augusti, 2019 at 16:40

  Hej på dig och er andra!
  Jag har räknat länderna och de är 37 stycken men det är inte viktigt hur många länder jag har besökt eftersom att jag har rest många gånger till vissa länder. Det är själv resan som räknas. Dock har jag min regel att mellanlandningar inte räknas utan det skall vara ett planerat besök liksom.

  Just nu är jag i Barcelona i en vecka och det är sjukt hett. Det är min 123:e utlandsresa.

  Hoppas ni har det bra oavsett var ni befinner er i världen.

  Med vänlig hälsning,
  Carina

  Reply
  • corneliatoneri
   8 augusti, 2019 at 21:32

   Så sant. Det är ju inte viktigt hur många det är, mest kul att hålla lite koll. Däremot har jag ingen koll på hur många utlandsresor jag gjort totalt. Vet inte ens om jag kan räkna i efterhand. Räknar du resor till Danmark, Finland, Norge också då? Ha det såg gott i Barcelona.
   //Cornelia

   Reply

Leave a Reply