Meny
Resor

När har man varit i ett land?

För en tid sedan skrev jag ett inlägg om hur många länder jag besökt. Jag har inte besökt speciellt många, jag jagar inte efter ett visst antal. Jag tyckte bara det var lite kul att räkna efter och jag vet att många faktiskt har mål uppsatta att besöka ett visst antal länder eller alla länder i en viss världsdel och så vidare. Men. När har man varit i ett land och inte? Den frågan delar världen som Moses delade vattnet i bibeln. Jag har varit i Italien, men inte i Qatar eller Storbritannien. Ändå har jag inte sovit en enda natt i någon av de tre länderna. Alla räknar vi olika och ingen kan ju faktiskt säga sig ha svaret på vad som räknas eller inte. Men så här tänker jag. Hur tänker du?

Jag är inte först på bollen på något sätt när det gäller detta. Bland annat har mina bloggkollegor på 4000mil.se och FlyingDryden skrivit både intressanta och ganska snitsiga inlägg om det tidigare. Och jag har också funderat på saken för det finns i min värld ingen absolut sanning för hur man kan eller ska räkna. Men jag har ett par principer jag ändå följer och därmed har jag hittills besökt de länder du ser på kartan nedan.

När har man varit i ett land?
Mina besökta länder augusti 2019

En mellanlandning räknas inte

Att bara mellanlanda i ett land räknas inte. Därmed har jag inte varit i vare sig Qatar eller Storbritannien som vi mellanlandade i på vår resa jorden runt nu i maj. Några timmar på en flygplats räknas helt enkelt inte för mig. Däremot kan jag om det finns en Starbucks innanför säkerhetskontrollen köpa med mig en mugg till min samling, det finns inget som hindrar det.

Doha airport
Jag har en Starbucksmugg härifrån Doha och Qatar men jag har inte besökt landet.

En övernattning är inte nödvändig

Därmed inte sagt att en övernattning skulle vara helt nödvändig för mig för att räkna att jag varit i ett land. Låt mig ta några exempel.

Kryssning

Låt säga att jag hade tagit en kryssning till Tallin. Gått av båten på morgonen, spenderat dagen i Tallin för att sedan gå på båten och åka hemåt igen. Då hade jag definitivt räknat som att jag varit i landet även att jag inte sovit där.

Därmed har jag varit i Italien fast jag inte sovit en enda natt i landet. På vår kryssning i Medelhavet med Symphony of the seas i april 2018 stannade vi till i La Spezia och Rom. Vi besökte båda städerna men gick sedan på kvällen på båten igen och sov till havs. Ändå måste jag räkna att jag varit i Italien då jag har spenderat en hel dag i La Spezia och en hel dag i Rom.

Spanska trappan, Rom
Italien – check!

Likadant kan jag tänka mig att det skulle kunna vara när man besöker några av lilleputtländer som Monaco, Lichtenstein eller Luxemburg. Det landet kan man besöka över dagen men välja att bo i något av länderna i närheten. Ändå skulle jag räkna att jag varit i landet.

På genomresa

Ett land jag passerar på genomresa kanske med bil eller tåg utan att gå ur och aktivt besöka något skulle jag heller inte räkna på min listan. Men å andra sidan skulle jag ha svårt att tro att jag skulle välja att passera ett helt land med bil utan att uppleva något av det på vägen.

Så hur räknar jag då?

Ja hur räknar jag då som att jag har besökt ett land? Jag behöver inte ha sovit i landet om jag har spenderat en dag i landet och upplevt något. Däremot skulle jag kunnat ha sovit i landet, exempelvis på en flygplats men inte aktivt upplevt något i landet utan att räkna det.

Jag skulle säga att jag räknar att jag har besökt ett land när jag har åkt till landet för att uppleva något och stannat där för just den upplevelsen. Då har jag besökt ett land. Därmed inte sagt att jag måste ha sovit över där.

Att åka över gränsen till ett land, hoppa ur bilen och hoppa in igen. Skulle jag däremot inte räkna.

Hur räknar du? När har man varit i ett land? Finns det något scenario som jag missat och inte tänkt på? Let me know i kommentarsfältet här nedanför. Kanske har du också skrivit ner dina tankar, länka gärna till det inlägget.


Och så till sist, en liten uppmaning att följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer bilder och tankar. Tack för att du vill dela mina tankar med mig.

8 Comments

 • Madeleine Krans
  11 augusti, 2019 at 22:04

  Jag räknar som du. Norge åkte jag över gränsen till med bil när jag var liten och hoppade ur, men jag räknar inte det till ett av mina besökta länder. Inte heller mellanlandningar eller övernattningar utan att ha sett något i landet. Vi åkte båt från Malaysia till Koh Lipe, var där en hel dag, åt lunch, gick runt ön, åkte båt, snorklade, så ja, jag räknar Thailand.

  Reply
  • corneliatoneri
   11 augusti, 2019 at 22:14

   Helt enig! Känns som ett klokt sätt att räkna på nåt sätt.

   Reply
 • Bland Kastruller och Vinglas
  12 augusti, 2019 at 11:12

  Vi har tvistar om det jag och min man, då vi stannade och tankade i Luxemburg på väg från Frankrike. Jag anser inte att vi besökt landet, min man tycker vi gjort det. Jag räknar nog som du, det låter mest rimligt och vettigt.
  Många gånger man besökt Köpenhamn en heldag men inte sovit över, men anser att man besökt Danmark/ Köpenhamn då.
  Snart är det dags för nytt spännande resmål, Lissabon. Tre nätter så då kan man garanterat säga att man besökt staden.
  Kram Kajsa

  Reply
  • corneliatoneri
   12 augusti, 2019 at 15:38

   Jag är helt enig med dig. Och ju mer jag tänker på det så ser jag vårt sätt att räkna på det som det enda naturliga. Skämt åsido. Det är ju inte så viktigt egentligen.
   Va härligt med Lissabon. Har aldrig varit där men står definitivt på min önskelista. Önskar er en härlig resa. Stor kram

   Reply
 • Ann-Louise
  12 augusti, 2019 at 20:57

  Jag håller med dig helt och hållet! Jag räknar inte in till exempel Schweiz och Nederländerna där jag bara mellanlandat. Däremot räknar jag Vatikanstaten där jag varit några timmar vid två tillfällen, jag räknar Finland/Helsingfors som jag besökt tre gånger på kryssningar men utan att sova över, jag räknar Bahamas där vi var på kryssning i februari (fast där kan man kanske säga att vi sov över eftersom båten låg på vatten tillhörande Bahamas när vi sov) och jag räknar Slovakien/Bratislava där vi var fyra timmar i maj och hann se i princip alla sevärdheter.

  Reply
  • corneliatoneri
   15 augusti, 2019 at 20:49

   Håller helt med! Allt är ju relativt. Och tänker man då kanske jag sov på italienskt vatten på kryssningen och legitimt kan räkna Italien på alla sätt ?

   Reply
 • Ann Beutler
  13 augusti, 2019 at 07:18

  Haha gammal tvistefråga. Jag har besökt 55 länder, tror det är en el två av dem som jag endast har varit på flygplatsen på Men jag tänker så här..har jag satt fötterna på landets mark, har jag varit där. Så dessa två går in på min lista.

  Reply
  • corneliatoneri
   15 augusti, 2019 at 20:48

   En riktig klassiker ?
   Då räknar vi olika du och jag. Men det viktiga är att man gör precis som man vill ?

   Reply

Leave a Reply