Meny
Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

Två timmar med bil från Linköping – detta är jag nyfiken på

Många kände nog hur axlarna sjönk om möjligt ännu längre ner när statsministern igår meddelade att det inte blir några utlandsresor innan åtminstone 15 juli. Personligen tror jag det kommer att dröja längre än så. Men för att fokusera på det positiva lättade de upp något kring rekommendationerna för resande i Sverige. Resor med bil en till två timmar är okej. Förutsatt att vi tänker på hur vi vistas och umgås på resmålet. Fram åkte googlemaps och sedan började sökandet. Max två timmar med bil från Linköping. Hur långt kommer jag då? Och vad hittar jag inom den radien som jag är nyfiken på. Jo detta – bland annat.

Mindre än två timmar med bil från Linköping ligger

Brahehus

Brahehus

1h och 7 minuter från Linköping
Hur många gånger har jag inte kört förbi Brahehus på väg norr eller söderut. Magiska solnedgångar har jag bevittnat när vi susat förbi. Men jag har faktiskt aldrig stannat. Det får det bli ändring på.

Och det blev det också 1 maj 2021 stannade vi till och tog bland annat bilden ovan

Visingsö

1h och 57 minuter från Linköping
Här har vi egentligen ett svart får i sammanhanget. För han sa två timmar med bil den gode statsministern. Och Visingsö måste man obönhörligen åka båt till. Så egentligen är det kanske inte okej. Men det hindrar mig ändå inte från att ta upp det som en plats jag är nyfiken på.

Fortfarande nyfiken – men nu på mer. Sommaren 2020 besökte vi Visingsö med hela familjen. Läs mer om den resan här. Nu är jag sugen på en resa dit igen. På egen hand. För att skriva. Gärna off season.

Särtshöga vingård

49 minuter från Linköping
Man behöver ju faktiskt inte åka så länge som två timmar för att hitta nåt spännande och detta är ett ställe jag fått upp ögonen för efter våra vandringsresor till Omberg på senare tid. För innan vi kommer fram dit, i närheten av fågelsjön Tåkern, ligger Särtshöga vingård. Tänk att vi har en vingård mitt på Östgötaslätten.

De första vinrankorna sattes 2013 och nu börjar de ge skörd. Här gör man ett mousserande vin av druvan Solaris. På gården finns ett Bed & breakfast. Hit hoppas jag kunna åka i sommar

Torrö naturreservat

1h och 40 minuter från Linköping
Tittar vi österut i länet hittar vi Torrö naturreservat. I dessa de sydligaste delarna av Östergötlands skärgård kan man vandra i vacker natur och om man så önskar hyra in sig för övernattning i en av de spartanska fiskarestugorna. Ni hittar mig troligen här någon natt i sommar.

Läs också: Tre kortare vandringar i Östergötland

Tivedens nationalpark

Tivedens nationalpark

1 h och 45 minuter från Linköping
Jag blev smärtsamt påmind om min egen okunskap kring nationalparker när jag fick besvara frågan vilken som var favoriten bland svenska nationalparker och jag fick Googla ens vilka som finns över huvudtaget.

Det visade sig föga förvånande att jag inte hade besökt någon av dem. Men mina resebloggarkollegor på 4000mil.se var snälla nog att strax därefter lista dem alla i ett inlägg som gjorde mig nyfiken.

Tivedens nationalpark ligger inte närmast Linköping. Det gör Norra Kvills nationalpark som vi når på 1 timme och 18 minuter. Men spontant ligger Tiveden högre på listan. Dessutom är jag ganska sugen på att stanna till och vandra lite vid Norra Vättern och Askersund.

Även Tivedens nationalpark har vi besökt sedan jag skrev inlägget. Som en mellandagsutflykt julen 2020.

Himmelsby Spa & Gårdshotell

31 minuter från Linköping
Östergötland är fullt av mysiga spa och det känns i det närmaste orättvist att inte lista dem alla. Kanske så orättvist att jag måste göra ett inlägg bara om det. Men då måste jag kanske också testa alla först? Ingen dum idé alls när jag tänker efter. Men ett av alla som jag har hört mycket gott om och som jag är nyfiken på är Himmelsby. De kan nog förvänta sig ett besök i sommar.

Visst blev det så. I juni 2020 checkade vi in för dagspa som du kan läsa mer om här. Och inlägget om alla spa i Östergötland – eller i alla fall 10 av dem. Det är skrivet och du hittar det här.

Läs också: Staycation på The Box hotel

The Lamp Hotel

41 minuter från Linköping
Mitt i Norrköping ligger det. The Lamp Hotel. Känt för lyxiga behandlingar och mysigt spa. Maten ska dessutom vara lite to die for.


Letar man efter platser att besöka dit man tar sig på två timmar med bil från Linköping finns det så ofantligt många fler jag är nyfiken på. Och många fina platser jag redan besökt. Men det får vi prata om i ett eget inlägg tänker jag. Det är på sitt sätt ganska intressant att få tänka till hur mycket fantastiskt vi har bara två timmar bort som vi kanske annars missar.


Fler resebloggare har hakat på och här kan du läsa deras inlägg:
Ann-Louise på Från Stad till Strand reser två timmar från Stockholm
Moa på Lycklig & Levande reser två timmar från Göteborg

5 Comments

 • FREEDOMtravel
  14 maj, 2020 at 16:04

  Vi räknar inte med att man kan resa utomlands på länge. Blev lite förvånade över detta med två timmar, känns lite luddigt? Lite större än vårt län men inte mycket? Men ja, det finns säkert en hel del intressant att utforska!

  Reply
  • corneliatoneri
   16 maj, 2020 at 16:36

   Nej verkligen inte förvånande. Men jag tyckte nog att två timmar kändes ganska konkret. Mer konkret än vad det varit tidigare tyckte jag. Men det betyder ju verkligen olika för oss alla. Ni är ju fantastiskt duktiga på att utforska närområdet. Älskar era inlägg från naturen.

   Reply
 • Så många härliga besöksmål du har i närheten! Flera av dem minns jag från min barndom, då jag ju växte upp i Motala. Men det där med en vingård var helt nytt för mig! 🙂

  Jag räknar inte heller med några utlandsresor på länge. Därmed är jag inte alls förvånad över att datumet fortsätter flyttas fram. Men det där med kortare bilturer låter ju skönt. Vi ska fira 25-årig bröllopsdag inom kort och då blir det minsann en hotellvistelse! 🙂 För övrigt tror jag sunt förnuft får avgöra exakt antal kilometer man beger sig från hemmet.

  Reply
  • corneliatoneri
   16 maj, 2020 at 16:34

   Motala minsann. Vingården är ju ganska ny. Jag är så nyfiken på den. Du kan räkna med att det blir en recension på bloggen snart. De öppnar ordentligt den 19 juni tror jag det var så då ska här bokas. Sunt förnuft är grejen 2020.

   Reply
 • […] du vill läsa fler tips på platser du kan nå på två timmar med bil så ska du kika in hos Lite mera rosa som listar platser du kan nå på två timmar när du utgår från Linköping samt Lycklig & […]

  Reply

Leave a Reply