Meny
Reseinspiration / Resor

Att bo i Airbnb – erfarenheter från fem städer och två kontinenter

Det var den sjunde gången vi hyrde ett rum eller boende via Airbnb när vi nu nyligen var i San Francisco och jag tänker att det är på sin plats att berätta lite om mina erfarenheter och tankar om att bo i Airbnb. I skrivande stund har vi erfarenhet av att bo i Airbnb i fem städer, i tre länder på två kontinenter. Här kommer mina cons and pros efter mina erfarenheter och tips på de boenden vi har bott i.

Airbnb

Som vanligt när det gäller mig har jag inte så stor koll på alla detaljer kring resande och när Andreas föreslog Airbnb inför vår resa till Paris i maj 2017 kan det vara så att jag fick googla på ordet. Minns jag rätt kan jag också ha varit lite skeptisk till hans tilltag. Varför skulle man välja att bo på något annat sätt än på hotell? Hotellfrukost är ju dessutom det bästa som finns.

Paris – vårt första Airbnb

Jag har lärt mig en hel del under den relativt korta tid vi rest lite mer än genomsnittet och en sak jag förstått som jag inte hade aning om innan är att det inte är samma självklarhet att frukost ingår i hotellpriset som i Sverige. En annan sak är att hotellfrukosten inte alls behöver vara lika bra som vi är vana vid hemma i Svedala. Och icke att förglömma – det behöver inte alls vara så fantastisk med hotell utomlands om du inte kan lägga ganska mycket pengar på det.

Paris blev därmed vårt första Airbnb-boende. Ett eget boende helt nära Bastillen. Som förstaboende la det ribban högt. På en lugn mysig bakgård i Paris med vinklar och vrår och en planlösning helt olik något jag sett tidigare gav det en känsla av att vara en del av Paris som jag tror är svårt att uppnå på hotell. Dessutom så trivdes vi så bra att vi valde att köpa med oss mat hem flera kvällar och spendera kvällen hemma i lägenheten vilket bidrog till en mindre semesterkassan.

Vill du också boka detta boende så hittar du det här.

Märsta – vårt andra Airbnb

Varför i all världen bor man i Airbnb i Märsta tänker du? Jo det ska jag berätta för dig. Det var midsommarafton 2017 och även om midsommarafton infaller på olika datum varje år och vi egentligen borde firat den 19:e så ville vi fira vår tvåårsdag så som bara vi kan. Och då blev det på Airbnb i Märsta ett stenkast från bana 1 även kallad bana 01L/19R på Arlanda.

Midsommarafton 2015 var dagen då jag och Andreas bestämde oss för att just vi var något vi skulle satsa på. Det blev ett spontant inbokat midsommarfirande på tu man hand med tacos och rödvin. Sedan dess har resandet blivit en stor del av våra liv och flyget likaså. Därmed firade vi midsommar 2017 och även vår tvåårsdag i ett Airbnb hos Hasse i Märsta och från köksfönstret i den lilla egna lägenheten såg vi planen lyfta och landa mellan vi lagade till vår traditionella tacos.

Vill du också boka detta boende så hittar du det här.

New York – mitt tredje Airbnb

I största hemlighet bestämde jag mig den 16 september 2017 för att åka till New York innan min 40-årsdag. Jag hade två månader på mig och jag skulle åka själv och såhär i efterhand när jag skriver det kan man kanske se det som min egen lilla kris. Men det får det vara värt i så fall. Eftersom jag skulle åka ensam men inte hade någon stor budget var hotell uteslutet och det kändes tryggt med ett boende där jag hyrde ett rum i någon annans boende. Jag hittade en superhost med ett rum på norra Manhattan och bokade.

Sedan gick det som det gick och jag fick härligt och välkommet sällskap av Eva-Lena på resan. Rummet på 116:e gatan hyrde vi av Daniel och Luis, världens härligaste värdar som bjöd på både glädje, härliga samtal, tips på bästa maten i närheten och frukost sista dagen.

Vill du också boka detta boende hittar du det här.

Los Angeles – mitt fjärde Airbnb

Det tog inte lång tid innan jag utnämnde vårt Airbnb i november förra året till Los Angeles bästa Airbnb. Mörkret hade hunnit lägga sig innan vi åkte upp för backen till huset i Mount Washington. Vårt boende var förlagt till poolhuset som hade en egen liten bakgård med loungemöbler och det var svårt att inte älska detta Airbnb så snart vi kom innanför dörrarna. Bara mängder av plus och även om det nu var vinter i Kalifornien vid den tiden och vi inte testade poolen så hann vi med några timmar i solstolarna mellan alla våra upptäcktsfärder.

Vill du också boka detta boende hittar du det här.

Los Angeles – mitt femte Airbnb

Det var lite av en galen grej att vi i februari 2019 åkte tillbaka till Los Angeles över en helg. Vi hade självklart inte gjort en sådan resa om det inte hade varit en poängresa. Vi hade alltså samlat poäng via Amex och SAS Eurobonus Mastercard och med en voucher kunde vi åka tur och retur till Los Angeles i SAS Plus och Businessclass. Och det var lite det som var resan och inte själva resmålet.

Att vi sedan fick en eftermiddag och en förmiddag i Los Angeles och kunde promenera ner till Venice beach var ju bara en bonus. Till denna natt hittade Andreas ett rum i ett hus i Venice. Rummet hade egen toalett med ingången delades med övriga. Ett helt okej boende men inte mer. Men aktat läget var det helt perfekt för oss en natt. Och vill du också veta hur man gör för att samla poäng och kunna resa i business kan du klicka dig vidare hit där jag skrivit mer om poäng och hur man kan tänka. Man behöver ju inte som vi åka över en helg.

Vill du också boka detta boende hittar du det här.

Märsta – mitt sjätte Airbnb

Innan vår resa jorden runt testade vi på vårt sjätte Airbnb. Återigen i Märsta faktiskt. Historien bakom det var att vi helst inte ville starta vår resa hemifrån Linköping mitt i natten och vartenda hotell i hela Stockholm var fullbokat med anledning av en större konferens i stan. Andreas hittade en superhost i Märsta och vi bodde en natt i ett rum i en lägenhet och delade toalett och dusch med övriga familjen. 289 riksdaler betalade vi och hade 10 minuter till parkeringen på Arlanda på morgonen.

Vill du också boka detta boende hittar du det här.

San Francisco – mitt sjunde Airbnb

Vår lilla lya på 1443 46th avenue i San Francisco seglar definitivt upp i topp tillsammans med Los Angeles bästa Airbnb. Det fanns egentligen bara ett minus med boende i San Francisco och det var att det var lite kallt. Men å andra sidan fanns det värmeelement att tillgå så det hade gått att åtgärda. Därmed är det inget jag kan klaga på i min mening.

Vem kan tro att detta boendet ligger bakom ett garage? Supermysigt, fräscht, välgjort och superlugnt. Kan inte annat är rekommendera detta boende om du ska till San Francisco. Metron går precis utanför och några kvarter bort har du både populära Ocean beach och Golden Gate park.

När vi framåt kvällen kom hem till vårt Airbnb gick det inte att förstå att vi var i en storstad. Vi valde att ta med oss mat hem flera dagar och efter att ha flängt runt i timmar var det skönt att komma hem till lugnet. Det gav återhämtning som du inte får om du bor mitt i smeten.

Vill du också boka detta boende hittar du det här.

Fördelar med att bo i Airbnb

Generellt skulle jag säga att det är en av de större fördelarna med att bo i Airbnb. Dels att du får en helt annan närheten till hur det är att bo som lokalbefolkningen om du är i ett annat land. Men också möjligheten till återhämtning om du bor i ett lugnare område.

Det kan vara så att jag haft tur, men vi har också aktivt letat efter Superhosts när vi bokat våra boenden. Det ger en viss garanti att det är ett bra boende du kommer till med en viss standard. Och jag bokar inte Airbnb för att få sämre kvalité på mitt boende så därför unnar jag mig gärna en superhost.

Kanske har jag  haft tur eller så kan man känna sig lugn när man bokar boende hos superhosts.

Nackdelar med att bo i Airbnb

Jag kan faktiskt bara hitta en enda nackdel med att inte bo i Airbnb och det är att man inte får hotellfrukost. Det är ju ändå det absolut bästa med att bo på hotell, eller vad tycker du?

För egen del har jag som ni redan märkt inte haft några negativa erfarenheter av att bo i Airbnb men vill ändå tipsa om ett inlägg hos min bloggkollega Jennifer som berör mer om vad som kan gå fel i ett Airbnb och framför allt, vad man kan göra då.


Har du egna erfarenheter av att bo i Airbnb. Berätta gärna. Vill du kanske tipsa om ett riktigt toppenboende? Kommentera nedan.

2 Comments

Leave a Reply