Meny
Reseinspiration / Resor / Svenska resmål / Unika boenden / Västergötland

Airbnb i Borås – våra dagar i ett litet arkitektritat tinyhouse

En gång är ingen gång, två gånger är en vana. Så vi får nog kalla det en vana nu. Att vi första riktiga veckan på sommarsemestern drar iväg med våra små hjärtan och bor i ett airbnb några dagar. Förra året styrde vi kosan mot Öland och hittade en riktig liten pärla där. Detta året var siktet inställt västerut och till slut blev det en liten stuga utanför Borås. Ett lite speciellt bygge på 25 kvadrat ritat av en chilensk arkitekt.

Det blev som kärlek vid första ögonkastet när jag såg bilderna på airbnb´s hemsida. Glaspartierna, formen, planlösningen. Och så klickade jag på bokaknappen. I slutet av juni drog vi mot Västergötland och vår lilla stuga

Airbnb i Borås – ett tinyhouse i Bosnäs

Vårt lilla hus låg 8-10 minuter utanför Borås med bil i lilla Bosnäs som uttalas med kort o fick jag lära mig. Här bodde vi på samma tomt som värdarna Lisa och Peter men med avskildhet och helt privat. Och bara några hundra meter från en supermysig liten sjö, Bosjön.

Räknar jag efter är det det nionde airbnb-boendet jag bor i. De tidigare är allt ifrån förra årets semester på Öland till Los Angeles och New York och hittills har vi bara haft goda erfarenheter. Så även här i Borås.

25 kvadrat compact living i Airbnb i Borås

Stugan är liten bara 25 kvadrat men välplanerad. Vad sägs till exempel om att sova i ett litet krypin under köket? Vi får en pratstund med värden som också har byggt huset. Han har visioner om mer och jag har en känsla av att det inte är sista gången vi möts kring detta ämne.

Med erfarenhet i byggbranschen har han drömt om att bygga speciella hus med annorlunda arkitektur och smarta lösningar, både planlösningsmässigt och ur materialperspektivet. Nästa hus är redan på gång och jag hoppas få möjligheten att testa på även det när det är klart. Men åter till Bosnäs och den lilla stugan på 25 kvadrat.

Smart planlösning

Det är spegelglas i det stora glaspartiet som möter oss och utifrån ser man inget in. Så snart du öppnar dörren har dock överblick över hela den lilla stugan. Ett allrum/vardagsrum/TV-rum direkt innanför dörren, här hittar vi även bäddsoffan för två. En bit in i stugan trappen upp till köket med kokplattor och full utrustning, det enda som saknas är egentligen en ugn men det klarar man sig bra utan när gasolgrillen står ute på den väl tilltagna uteplatsen.

Så kommer vi till den delen jag gillar mest. Det lilla sovkrypinet under köksdelen. Tar du inte trappen upp kryper du istället ner i en liten hålighet under köksgolvet. Här hittar du 160 cm säng med utsikt, spegelglas även här så att det känns privat.

I den lilla stugan ryms även toalett och dusch som i sammanhanget känns väl tilltagen.

Behövs det mer än så?

Tre nätter senare undrar jag om jag egentligen behöver våra 99 kvadrat hemma, det är ju bara mer att städa. Vädret visade sig från sin lite mer ambivalenta sida och planen om att nyttja uteplatsen om det kändes klaustrofobiskt inne gick om intet, men jag hade inte behövt oroa mig, de 25 kvadraten var alldeles lagom för en härlig start på semestern.

25 blir 40 och trekantigt

Tycker du formen på detta hus är annorlunda är det inget mot vad jag hoppas få presentera om några månader när Peter är klar med sitt andra hus. Trekantigt och något större. 40 kvadrat. Ritat av samma chilenska arkitekt. To be continued som det så vackert heter.

Låter Airbnb i Borås som något för dig? Blir du sugen på att hyra Lisa och Peters lilla hus? Jag förstår det – här hittar du möjligheten. Och lova att hälsa från mig.

1 Comment

Leave a Reply