Meny
Förträffliga Östergötland / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål / Östergötland

26 kvadrat sinnesro i en airbnb-stuga på Östgötaslätten

Det fanns bara en sak jag önskade mig inför julen 2021. Jag ville till en stuga med naturen runt knuten och med möjlighet till att värma mig vid någon typ av brasa. Det var allt som stod på min önskelista. Och jag fick det. I ett aribnb i Östergötland.

Otaliga gånger har jag pratat (och tjatat) om att resor och upplevelser inte alltid behöver vara så långt bort. Gräv där du står. Hitta det fina i din närmaste omgivning. Och då måste jag såklart också leva som jag lär. Det är ingen konst egentligen för det är inte tomma ord. Denna gången fick jag dock lite hjälp av min kära sambo som var den som hittade resmålet.

Airbnb Östergötland

Juldagen 2021 packade vi ihop vår alldeles egen julstämning, favoriterna från julbordet, en liten minihögtalare, självklart allt jag behöver för att skriva, en bok och lite bubbel och så satte vi oss i bilen. Och åkte exakt 26 minuter hemifrån till den mysigaste lilla stuga med naturen runt knuten och braskamin. Det blev 26 kvadrat sinnesro – 26 minuter hemifrån i dagarna två.

Airbnb – en aldrig sinande guldgruva

Jag får väl äta upp den där rubriken vad det lider men hittills har vi alltid varit mycket nöjda med de boenden vi hyrt via airbnb. Och det börjar bli några stycken nu. Alltifrån ett litet rum i Märsta en natt innan en tidig flygning till ett poolhus i Los Angeles och en våning med wishing-well i Paris. Och nu det senaste i raden strax utanför Linköping i Grimstad.

Läs mer: Att bo i Airbnb – erfarenheter från fem städer och två kontinenter

Det kallas Jaktstuga i annonsen på Airbnb och Helen, vår superhost, är tydlig med att det är litet när hon möter upp oss på gårdsplanen. Och det är ju precis så vi vill ha det.

Vanligast är tydligen att stugan hyrs ut till Holländare på sommaren. Men av omdömena att döma är det några svenskar som hittat hit innan oss. Och boendet har högt betyg.

Ett rum och kokvrå med sovloft

Den lilla stugan ligger avskilt men ändå precis intill bostadshusen, och ett annat hus som hyrs ut på airbnb. Men detta boendet ligger en bit ner emot åkrarna närmast sjön med vidunderlig utsikt. Jag kan bara ana hur det är på sommaren. Men också vintern bjuder på magiska vyer även om jag helst njuter av dem genom fönstret eller på promenad väl påpälsad.

Det är en storstuga där du hittar allt. En säng och en liten soffa som även kan bäddas ut. Ett köksbord med tre stolar, den lilla stegen upp till sovloftet och så eldstaden som numera är utrustad med braskamin. På andra sidan av en hög tröskel, den lilla stugan är inte tillgänglighetsanpassad, hittar du en liten kokvrå samt toalett med dusch. That’s it. Och det är alldeles alldeles lagom.

Två dygn senare vill jag inte lämna stället.

Omgivningarna

Vi är inte där för att göra stordåd men några steg får vi ändå ihop dessa dagar. Till gården tillhör en liten stuga vid ägarnas egen lilla strandremsa. Det är sjön Roxen som ligger intill. Vid vår vistelse ligger isen tjock.

Och det är första gången jag hör en is sjunga när vi vandrar ner för att ta en titt sista morgonen. Här nere i den lilla stugan finns också en braskamin att dra igång om man vill med möjlighet att koka sig något varmt.

Vår lilla stuga sett från åkrarna på väg ner mot sjön

Ner till sjön går en alldeles lagom promenadväg och den går vi ett par gånger under vår vistelse. På gården bedrivs lantbruk med bland annat äggproduktion. Och självklart kan man köpa med sig ägg både under tiden för besöket men även på väg därifrån eller om du kanske har vägarna förbi.

Vill du också boka in dig på 26 kvadrat sinnesro – då gör du det här.

4 Comments

Leave a Reply