Meny
Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

Weekend på Näsby slott – lite mera vardagslyx

Det DÄR är ett slott utbrister min dotter när jag visar henne en bild på Näsby slott. Jag upplever ett av de få moments när hon visar minsta intresse för mitt stora intresse, slott. Nu visar jag henne bilder på olika slott jag besökt men hon är inte imponerad. Inte förrän jag visar bilden på Näsby. Och jag förstår vad hon menar. Det är lite av urtypen av ett slott. Lite som en gräddtårta. Och med det sagt kan ni säkert förstå att jag är mycket nöjd med vår weekend på Näsbys slott härom sistens.

Näsby slott – Stockholms boutiquehotell

Weekend på Näsby slott

Inget slott utan lite historia. Näsby slott ligger intill Näsbyviken i Täby och brukar kallas Stockholms boutiquehotell. Slottet i sin nuvarande form började byggas på 1600-talet och har sedan dess varit allt ifrån festernas slott till Kungliga krigssjöskolan. Och det finns minnen från alla epoker i slottets salonger. Men låt mig återkomma till det. Speciellt vill jag återkomma till Carl Robert Lamm som köpte slottet 1902 och lät återställa det till originalritningarna. För kanske är det så att det är mer än bara hans och hans frus minne som finns kvar i de ståtliga rummen. Vad vore ett slott utan ett litet slottsspöke?

Weekend på Näsby en gråmulen februarifredag

Det råder febril aktivitet när vi går in genom de vackra slottsportarna sista fredagen i februari. Det är lönefredag och på Näsby slott innebär det After work med tema. Denna månadens tema är Champagne och ostron. Men det serveras även Smashing burger och charkbrickor. Just denna gång har vi dock siktet inställt på en annan del av Näsby som lockar. Den nyligen renoverade relaxavdelningen. Vi överlåter minglandet till andra denna gång.

Låt dig inte luras vid första anblicken- det gjorde jag

Låt dig inte luras av utsidan av Kadettmässen – ni vet väl att de är insidan som räknas.

Vår fantastiskt trevliga receptionist checkar in oss och hälsar oss varmt välkomna. Och sedan pekar hon på dörren på motsatt sida av slottet från där vi kom in. Ni bor i det röda huset till höger när ni kommer ut där, säger hon och sätter fart mot dörren. Vi följer efter. Jag känner mig spontant lite besviken. Det är alltid häftigt att bo i själva slottsbyggnaden och här ska vi inte göra det. Men kan det stämma att det är den röda tegelbyggnaden en bit bort vi ska bo i? Den vi trodde var ett lägenhetshus. Jajamen. Modet sjunker för varje steg och som den resebloggare jag är undrar jag hur det ska gå att berätta om denna upplevelsen. Som ni vet får ni alltid veta sanningen här – inga förskönande omskrivningar. Men det ska visa sig att det inte behövs.

Mer att läsa: Om vandringspaket och grön middag på Åkeshofs slott och Råkoko

Juniorsvit i Kadettmässen

I Kadettmässen finns slottets allra finaste rum och två av dem är juniorsviter. Det är i en av dessa vi checkar in och i samma stund jag öppnar dörren är jag inte sämre än att jag kan ändra mig. Istället känner jag mig djupt imponerad över att det kan vara så mysigt i något som ser ganska trist ut på utsidan. Rummet har en liten sällskapsdel, en vacker säng med snygga detaljer, badkar som finns placerad ute i rummet (kan låta märkligt men är en trevlig detalj) och så har vi en annan detalj jag faller för – det vackra badrummet med rosa (!) fog. Ibland älskar jag verkligen att ha fel.

Näsby slott – Wellness

En stund senare har vi tid i relaxen. Vi svidar om till badrock och tofflor som finns på rummet och tar hissen ner till källarplan. Döm om min förvåning när det är som att gå in i en annan värld när den alldagliga hissens dörrar öppnas upp. Så sent som februari 2021 slogs denna del av kadettmässen upp. Här finns bastu, pool, gym och yogastudio allt vackert inrett i 50-talsstil precis som rummen. En perfekt start på en perfekt slottsvistelse.

Trerätters på Lilla Slottskrogen – och en ny glassupplevelse

I vårt paket ingår trerätters på Lilla Slottskrogen som är beläget i slottets huvudbyggnad och en stund senare har vi både spaat och svidat om för middag. I slottet är After worken nu över och ersatt av ett behagligt sorl från kvällens alla middagsgäster. Det finns två delar. Doras vinbar och Lilla slottskrogen och båda delarna är i det närmaste fullsatta.

Är det något vi tar med oss från vår vistelse så är det personerna vi möter. Vår engelsktalande servitris är fantastisk. Och det visar sig inte minst när jag blir helt tokig i kvällens efterrätt. Det serveras nämligen Tonka-glass. Smaken påminner om hasselnöt men är så magiskt god att jag måste efterfråga vad det är. Vi får förklarat att det görs av Tonkabönor och vi måste såklart googla. En stund senare kommer vår servitris tillbaka. Egentligen var hennes förhoppning att ha med sig en tonkaböna för att visa men kocken har lämnat bygget så det var tyvärr inte möjligt. Men hon berättar att glassen görs här på Näsby. Vi tackar och dammsuger internet på ställen där vi kan hitta denna raritet. Det ska visa sig vara svårare än jag hoppats och jag kommer för alltid tänka på Tonkaglass när jag tänker på Näsby slott.

På jakt efter slottsspökena

Efter middagen frågar jag om det går bra att ta en tur runt slottet. Det går självklart bra. Entrén till Näsby är en entré väl värd ett slott och jag frågar åt vilket håll jag ska gå för att komma till Pigkammaren jag har läst om. Det visar sig inte vara helt lätt att förklara och jag får guidning dit. Vår guide passar också på att berätta om lite egna upplevelser, men inte från pigkammaren utan rummet intill. Det är inte längesedan han var i rummet och takkronan började svaja av och an helt utan förklaring. Men till min stora besvikelse håller den sig lugn denna kväll.

Så fortsätter vi vår rundtur i slottet på egen hand. Även Pigkammaren känns lugn. Detta är inte tillfället jag får möjlighet att hälsa på några slottsspöken även om det finns spökhistorier.

Näsby slott – Festerna slott

Låt mig återkomma till Carl Robert Lamm. Han som i början av 1900-talet lät bygga om slottet till sin ursprungliga form från 1600-talet. Då var Näsby familjen Lamms privatbostad och här hölls fester för kända namn från den tiden. Carl Robert var internationellt känd som konstsamlare och konstnärsträffar var vanliga på Näsby. Och de har lämnat spår efter sig i konst som finns kvar på än idag. Verk från både Anders Zorn och Carl Milles går att beskåda på Näsby. Jag är ingen konstkännare men målningen i taket i en av salongerna som visar sig vara signerad just Anders Zorn är iögonfallande. Det är en fröjd att vandra runt bland de olika salongerna en våning upp i slottet. Här går det att ta på känslan från tidigt 1900-tal.

Det lilla extra

Vi är båda överens om att det inte är bara är slottet i sig som är helt fantastiskt som vi kommer att minnas efter denna vistelse. Människorna som jobbar här är i en klass för sig. Eller vad sägs om detta. Är det något jag uppskattar på hotell så är det när det finns möjlighet att göra kaffe på rummet. Det finns det på Näsby men vi konstaterar att vi bara har till en kopp. Ni vet när det finns små rör av snabbkaffe att blanda ut. Så innan vi lämnar festligheterna och rör oss mot rummet frågar jag om det finns möjlighet att få med sig en till. Vår receptionist börjar leta och jag överdriver inte när jag säger att hon letar i säkert en kvart runt om men kan inte hitta det. Till slut ger honom upp och säger.

-Vet ni, endra så hittar jag det och då ställer jag några stycken utanför ert rum, eller så gör jag en kanna och kommer bort med imorgon bitti. Jag börjar vid 7:30. Och mycket riktigt. 7:30 står det en kanna kaffe utanför vårt rum. Inte vilket kaffe på sängen som helst så att säga.

En god natts sömn och en frukost att minnas

God morgon, nu är det dags för världens bästa frukost hälsar vår receptionist när vi åter stiger in i slottet efter en god natts sömn. Frukost serveras i Doras vinbar den är liten men innehåller allt och lite mer därtill. Slottets egen chokladmarmelad kan varmt rekommenderas.

Efter frukost tar vi ytterligare en tur i de delar av slottets nedervåning som kvällen innan var full med folk. Nu är de lugnare och kommer lite mer till sin rätt. Ljusa luftiga ytor. Här hade jag definitivt kunnat stanna länge till och göra det bästa jag vet. Skriva. Men jag behöver inte känna mig nedslagen för att jag ska checka ut. Ett nytt slott väntar.

4 Comments

Leave a Reply