Meny
Förträffliga Östergötland / Resor / Svenska resmål

Hur ser man norrsken i Södra Sverige?

Jag inser att jag bjuder in till diskussion om vad som är Södra Sverige liksom Norra Sverige också i olika sammanhang kan diskuteras men låt oss fokusera på det viktiga. Nämligen frågan hur man ser norrsken i Södra Sverige? Och låt oss då anta att Södra Sverige är de ganska många landskap som normalt inte får njuta av detta magiska naturfenomen. Svaret är det finns några enkla tips att gå efter. Men det krävs lite koll.

I slutet av februari kunde jag sätta en stor bock på en av punkterna på min bucketlist nämligen att se norrsken och inte bara det. Jag kunde se det hemma från sovrumsfönstret i Linköping. Ett fenomen som inte är omöjligt men ovanligt. Det har hänt några gånger det senaste åren att norrskenet har kunnat beskådas på Östgötaslätten och till och med längre söder ut än så. Jag har missat det varje gång och kanske trott att jag skulle behöva mer avancerade verktyg, vara vaken vid en senare timme än jag orkar eller åka längre ifrån stadens upplysta kvarter.

Och visst ger det mer möjligheter men det är inte ett måste. I slutet av februari 2023 när förhållanden var de absolut bästa lyckades jag få se det. Men jag hade kunnat missa det även denna gång. Så för att du inte ska missa det vill jag såklart berätta vad du ska tänka på för att också få se det.

Ha koll i appar eller forum – eller ha en norrskensvän som jag

Jag tänker inte gå in närmare på vad som krävs för att det ska bli norrsken. Det kan man googla sig fram till. Men nej, norrsken kan man inte se varje kväll bara för att det är vinter och man befinner sig på nordligare breddgrader. Det är något med solen, partiklar och vår atmosfär. Men – du behöver inte ha koll på detta. Självklart finns det appar som håller koll på det till dig och grupper på Facebook likaså. För egen del följer jag min internetvän Lina Skandevall på Instagram och det är nästan som att ha notiserna aktiverade i Aurora Alerts-appen. Hon har stenkoll på fenomenet och det var också via henne jag fick tipsen som till slut fick mig att se det.

Titta åt rätt håll – norrut

När det vankas norrsken. Lokalisera norr och titta ditåt. Söderut kommer du inte se någonting.

Se till att förhållandena är de rätta – de du kan råda över och inte

Sedan finns det ju lite förutsättningar som måste vara rätt. Det får till exempel inte vara molnigt. Du kan ha hur starkt Aurora Alert som helst. Är det mulet ja då håller sig norrskenet bakom molnen.

Men är det klart ja då ska du spana. Du kan ha turen att se det från sovrumsfönstret som jag men allra bäst gör du i att ta dig ifrån våra upplysta kvarter och ha det så mörkt det går omkring dig. Men visst går det att se även i gatlampans sken om det är tillräckligt starkt.

Ser du inget med blotta ögat? Ta fram mobilen

Så vad var det då som gjorde att jag denna gången inte missade det? Jo det enkla tipset (från Lina såklart) att även om det inte syns – ta upp telefonen och rikta den mot den delen av himlen där det ser lite molnigt ut. Det var exakt det jag gjorde där i sovrumsfönstret och fick se den där lilla strimman av grönt som fick mig att åka fem minuter hemifrån till ett fält där Norrskenet dansade för oss. Men även där var det mycket starkare i telefonens kamera än vad det var för blotta ögat.

Har du en iPhone ställer kameran in sig på nattläge automatiskt när det är så mörkt ute och hjälper dig med fotograferingen. Använder du vanlig kamera har du ännu större chans att fånga magiska bilder och då rekommenderar jag att du tittar in här hos min bloggkollega Daniel för mer tips om kamerainställningar.

Men det viktigaste rådet till dig är. Använda alltid telefonens kamera för att se. Det du inte ser med blotta ögat ser kameran åt dig och du behöver inte missa kanske ditt första norrsken.

Sammanfattningsvis – såhär kan du se norrsken i Södra Sverige

 • Ha koll via appar, Facebookgrupper eller experter när det vankas norrsken
 • Titta alltid åt norr. Det är där du hittar det, inget annat väderstreck.
 • Är det mulet – då kan det vara kört
 • Åk gärna ut på landet där du inte störs av gatlampor, då har du större chans att se norrskenet
 • Ta fram mobilkameran och rikta den mot himlen där det ser lite molnigt ut i norr- Även om det inte verkar så med blotta ögat kan det mycket väl vara norrsken du ser och kameran hjälper dig.

6 Comments

 • […] Uppdatering februari 2023: Aldrig hade jag väl trott att första norrskenet jag skulle se var hemifrån sovrumsfönstret i Linköping. Men så blev det. Nu vill jag bara se mer. Men bor du som jag i södra Sverige och vill se det har jag lite tips. […]

  Reply
 • […] Läs hela inlägget av Lite mera rosa här –> Hur ser man norrsken i Södra Sverige? […]

  Reply
 • […] Läs hela inlägget av Lite mera rosa här –> Hur ser man norrsken i Södra Sverige? […]

  Reply
 • Grethe
  24 april, 2023 at 12:52

  Halloj
  Behöver upplysa om att det är felaktigt att norrsken endast kan ses mot norr. Jag bor utanför Hässleholm och i natt var det tydligt norrsken söderut. Höll på att missa det efter att bara ha haft utkik norrut.

  Reply
  • Cornelia
   26 augusti, 2023 at 12:31

   Hej Grethe, tack för informationen, vad intressant, men då får vi vända oss i alla väderstreck och kika helt enkelt. Allt gott//Cornelia

   Reply
 • […] Väl hemma i Östergötland igen fick jag uppleva något jag längtat efter men aldrig trott jag skulle få uppleva här – Norrsken. Och inte bara en utan två gånger. Magiskt. Och lite mer om hur du kan se Norrsken i södra Sverige passade jag på att sammanfatta här. […]

  Reply

Leave a Reply