Meny
Resor / Svenska resmål

Tio sommarpärlor i Sverige – Mina tips i Jordenruntpodden

I dagens avsnitt av min och Lindas podd, Jordenruntpodden, tipsar vi om tio sommarpärlor i Sverige var. Det är alltså ett avsnitt fullmatat av tips inför din Sverigesemester. Vi fick uppgiften att på var sitt håll knåpa ihop en lista med tio platser. Det kunde vara en liten plats eller besöksmål eller en stad. Det spelade ingen roll storlek. Men tio pärlor. Frågan var om vi skulle ta några som var samma. Svaret får du såklart i podden som, om vi har tur, alltså innehåller tjugo tips på sommarpärlor inför din Sverigesemester.

Här berättar jag mer om mina tio tips. Helt utan inbördes ordning men i den ordningen jag pratar om dem i podden.

Visingsö

Visingsö

Jag fick äran att börja prata och började med en riktig favorit sedan 2020. Visingsö. Den avlånga ön i Vättern som många har sett när vi passerat på E4:an. En riktig sommarpärla. Hit tar du dig med båt från Gränna, som för övrigt är en egen sommarpärla i sig.

Väl på Visingsö tycker jag att du ska se de båda borgruinerna, en som finns precis i hamnen och som man ser när man kommer med båten och en som finns på Visingsös södra udde. Den har jag faktiskt inte besökt själv ännu. Skomakarns barn och så vidare. Men jag brukar tänka som så att det jag inte hinner se måste jag ju åka tillbaka för att uppleva.

Utöver detta är remmalag något som är typiskt för Visingsö, det finns två vackra kyrkor där Tycho Brahe har sågat av tornet på det ena för att kunna studera astrologi, det finns magiska badplatser mysiga små butiker och åker du med barn tycker jag du ska gå in på jkpg.se och leta upp skattkartan som går att följa för att se några av Visingsös finaste platser. Missa inte heller att du kan se och bekanta dig närmare med alpackor på Visingsö

Vill du läsa mer om våra besök på Visingsö kan du läsa en sammanfattning här och lite mer om Alpackorna här.

Halmstad

Ingen lista på sommarpärlor i Sverige utan Halmstad. Dessutom min gamla hemstad om så bara för ett år. Det är omöjligt att inte bli förälskad i Halmstad om man ens det allra minsta tycker att Gyllene tider är sommar. Hela Halmstad är som att gå runt i en Gyllene tider- eller Per Gessle-låt. Norreport, Nissan, Tylösand och så vidare. Halmstad ska avnjutas på stadens många restauranger som flera har riktigt bra kvalité.

Halmstad har för alltid en given plats i mitt hjärta. Senast jag var där var 2015, då på en konsert på klassiska Örjans vall med Per och Marie i Roxette. Och så finns det alltid en anledning att stanna. Detta var min vän Sandras hemma. Och här finns hon för alltid att besöka och skänka en tanke vid Snöstorps oerhört vackra kyrka.

Kiruna

MIdnattssol i Kiruna Midsommarafton 2021
Midnattssolen från Loussavaratoppen i Kiruna

Om Halmstad var given är nästa plats på listan kanske mer av en outsider, Kiruna. 2021 besökte jag staden för första gången men jag kan nästan garantera att det inte blir den sista. Målet var att se midnattssolen. Nu var det i och för sig molnigt. Men ljust var det. Och den känslan som infann sig när det var dagsljus 00:30 när vi kom tillbaka till hotellet var lika märklig som magisk.

Kiruna har så mycket fint som stad. Missa inte kyrkan. Missa inte heller de nyare delarna av Kiruna dit man ska flytta bland annat kyrkan. Dit man redan flyttat en del av det gamla stadshuset och där man bygger upp Kiruna. Nya Kiruna. Den frågan är stor och svår för många. Jag nöjer mig med att säga att det är ett märkligt fenomen.

På samma tema kan man även i relativa närheten besöka Gällivare och Malmberget som har lite samma situation. När du är i Kiruna tycker jag även att du ska besöka Nikkaluokta, här utgår man om man bestiger Kebnekaise. En tur till Jukkasjärvi och Rymdbasen Esrange och så E10 mot Abisko, Björkliden, Riksgränsen och Narvik. Kanske Sveriges vackraste väg?

Alla mina 18 tips från vår resa till Kiruna har jag sammanfattat här.

Västergötland

Min nästa plats är ett av två hela landskap som hamnar på min lista. Och det gör det inte för att jag redan har besökt det mycket utan för att jag vill se mer av det. Jag har också uppfattningen att det inte är så välbesökt, men jag kan ha fel. Jag hör dock väldigt sällan att folk ska åka till Västergötland på sin semester. Västkusten. Men inte till Västergötland.

Så vad vill jag se i Västergötland. Jag vill såklart se all historia. Här finns massor av stenhögar som Linda skulle kalla det. Jag vill se Hjo, en av de tre trästäderna. Jag vill se Läckö slott och jag vill vandra på Hindens rev. Har du fler tips i Västergötland? Hit me i en kommentar här nedan.

Arboga

Näst på listan kommer en liten ort i landskapet Västmanland, tillika min sambos hemstad, Arboga. Och också det du ser på omslagsbilden här ovan. Känt för örebroare eftersom det var här kungen sa just det i sitt tal. ”Kära örebroare” och så fick han äta upp det för resten av livet. Även i detta enkla lilla blogginlägg.

Känt även för de tragiska morden för nu ganska många år sedan. Men också en oerhört vacker liten stad också med mängder av historia. Det sägs att det var här vi hade vår första riksdag men det är det flera som vill slåss om att ha haft så man vet inte säkert.

Besöker du Arboga ska du äta glass på Glass & Berså, besöka de båda vackra kyrkorna. Strosa runt i de gamla kvarteren och ta en promenad runt Arboga-ån.

Kungshamn

Jag har inte varit så väldigt mycket på västkusten och första gången var inte förrän 2007 eller möjligen 2008. Då besökte vi Kungshamn och sedan dess är västkusten för mig Kungshamn. Den lilla orten som ligger på fastlandet innanför det lite mer omtalade och lite mer glamourösa Smögen.

Men jag bor gärna på fastlandssidan och tar bron eller båten över till Smögenbryggan. Från Kungshamns hamn går de små zita-båtarna i skytteltrafik och transporterar hugade turister till andra sidan.

Västervik

Gränsö slott
Gränsö slott i Västervik

Årets sommarstad både 2020 och 2021 platsar även på min lista. För Västervik är verkligen en sommarpärla och det säger jag fast jag besökt staden mest på andra tider av året. I januari hade vår podd, alltså jag och Linda, workation här i Västervik och för något år sedan besökte vi Gränsö spa för sportlovsspa. Så jag ska inte säga att jag har upplevt Västervik på sommaren. Men om det är så härligt som det är på vintern kan det inte vara annat på sommaren.

Besöker du Västervik tycker jag du ska besöka just Gränsö slott, ta en fika i slottscaféet, boka tid i spaet eller vandra i de magiska omgivningarna. Besök Slottsholmen med sin slottsruin och Björn Ulvaeus hotell och restaurang. Bo på Hotell Fängelset. Ät gott på Guldkant och fika på Bageri 96. Det är mina tips.

Ängelholm

Namnet kanske inte klingar så bekant, det är inte så känt. Byter du ä mot e blir det en glass-sort du kanske sett i frysdiskarna. Men jag vill verkligen tipsa om denna lilla pärla på Skånes västkust. Och kanske ännu mer om den lilla kuststräckan som ligger strax utanför.

Ängelholm ligger mitt emellan de lite mer namnkunniga Helsingborg och Båstad. Men stanna gärna till här och ta dig gärna ut till kusten och den fina Skälderviken. Vackra hus att spana in och en lång fin sandstrand. Lika fin för bad som för promenader.

Karlskrona

Scandic Karlskrona

Jag har ynnesten att få ha bott på flera av de platser som finns med på min lista över sommarpärlor i Sverige. En av dem är Karlskrona. Staden jag fortfarande kallar hemma som jag bodde i mellan 1994 och 2003. När jag berättar om Karlskrona idag så inser jag hur mycket jag bara tog för givet då.

Karlskrona är precis som Stockholm uppbyggt på öar. Centrum-ön heter Trossö. Själv bodde jag flera år på Björkholmen en av de allra mysigaste öarna i stan. Eller ”staun” som vi säger i Karlskrona. Varje morgon gick jag till jobbet förbi Stakholmen, Borgmästarkajen och Fiskegumman. Upp igenom centrum och ner till andra sidan av Trossö där jag från mitt kontor hade utsikt över Stumholmen, Marinmuseum och ubåtarna som gick in och ut. Då var det vardag. Nu är det unikt.

Karlskrona är en stad jag tycker att jag känner men som jag också har så otroligt mycket att upptäcka i. Besöker du Karlskrona tycker jag att du ska besöka Marinmuseum och Blekinge museum och Grevagården. Besök Brändaholm och Dragsö. Brändaholm har du troligen redan någon gång i livet sett på ett av de där vykorten som finns att köpa med Sverigemotiv. Åk skärgårdsbåtarna och ta vägfärjan till Aspö. Det finns så mycket att se och uppleva i Karlskrona.

En guide som nu har några år på nacken är min egen. Din guide till Mitt Karlskrona – du hittar den här.

Östergötland

Malexander, Östergötland
Malexander i Östergötland – ett Östergötland som inte många tror finns.

Det vore i det närmaste tjänstefel om jag inte hade med Östergötland på listan. Men jag vill ändå säga att jag brukar kalla mig den ofrivillige Östgöten. Det var långt ifrån kärlek vid första ögonkastet. Och när jag anlände min nya hemstad Linköping från ovanstående Karlskrona en augustidag 2003 så var jag övertygad om att det var en ytterst tillfällig lösning. 19 år senare är Östergötland och Linköping den stad jag har bott längst i och även den enda stad jag har flyttat tillbaka till.

Kärleken till landskapet har kommit succesivt. Numera marknadsför jag ofta Östergötland i mina kanaler. Jag jobbar som content creator för Visit Östergötlands digitala kanaler och jag är ambassadör för Östergötland i det fina nätverket Roadtrip Sverige. Varför vurmar jag för att marknadsföra Östergötland?

Jo för att det finns så mycket att se här och det är så outforskat. Östergötland är långt ifrån bara slätten du passerar när du åker E4:an genom vårt landskap. Östergötland är alltifrån djurparken och vandringen på de magiska lederna i Kolmårdsskogarna till Vättern och Omberg. Det är medeltidshistorian och den historien som är äldre än så med Den Heliga Birgitta i Vadstena och det är nutidshistoria med Industrilandskapet i Norrköping. Det är slätten med Linköping och vildmarksskogarna med en så gles befolkning att det går att jämföra med nordligaste Norrlands. Även landskapet kan jämföras med det just här. Hundratals sjöar och skog så långt ögat når. Men det är också skärgården med Gryt, Sankt Anna och Arkösund. Och så har vi Sveriges längsta sevärdhet som fyller 200 år 2022. Jag talar om Göta kanal. Men även systerkanalen Kinda kanal.

Oavsett om du är en barnfamilj, singel eller tar med hela familjen. I Östergötland finns lite av allt och något för alla. Varmt välkommen hit. För Östergötland måste upplevas.

Vill du frossa i tips på Östergötlandspärlor hittar du dem under Förträffliga Östergötland här på bloggen.

Sommarpärlor i Sverige – Lindas lista

Det var mina tio sommarpärlor i Sverige. Är du nyfiken på om vi tog några som var lika och inte kan lyssna just nu? Då kan du spana in Lindas lista över hennes sommarpärlor här och jämföra.

Vilka är dina tio sommarpärlor i Sverige? Testa att lista och se hur lätt det är. Berätta gärna de du valde i en kommentar här nedan. Oavsett om det blir tio, fler eller färre.

12 Comments

 • 2 Globetrotters
  24 april, 2022 at 12:57

  […] även Cornelias 10 tips om sommarpärlor i Sverige. Och vilka är dina bästa Sverigetips? Dela gärna med dig i […]

  Reply
 • […] Läs hela inlägget av Lite mera rosa här –> Tio sommarpärlor i Sverige – Mina tips i Jordenruntpodden […]

  Reply
 • […] Läs hela inlägget av Lite mera rosa här –> Tio sommarpärlor i Sverige – Mina tips i Jordenruntpodden […]

  Reply
 • Thomas Johansson
  24 april, 2022 at 13:59

  Missa inte kinnekulle vid besök Västergötland. Andra sidan viken av läckö.

  Reply
  • Cornelia
   27 april, 2022 at 15:19

   Varmt tack för tips. Det läggs absolut till på listan. Har hart massor av fint om Kinnekulle.
   //Cornelia

   Reply
 • Ann Beutler
  24 april, 2022 at 15:03

  Västergötland. ja där bor jag sedan 64..med lite utflykter hit och dit. Tips på pärlor här är Torsö Vänerns största ö..Finns bro över..innan bron ligger Sundsmarkens camping med underbar badplats På Torsö kan du åka liten färja över till Brommö..cyklar finns att hyra där och rundslinga på 1 mil att cykla Flera badplatser Åter tillbaka med färjan kan du njuta av god mat på rest Laxhall..en verklig pärla
  Kinnekulle mellan Mariestad och Lidköping Bedörande vackert..fina fik och restauranger och vandringsleder Husaby där Sveriges första kristna kung döpte…även Lasse i berget grotta finns bevarat samt hällristningarna i Flyhov
  Lilla orten Lundsbrunn har ett mindre SPA som är trevligt god mat samt gamal brunnsparksmiljö med egen kyrka.
  Sveriges reserv huvudstad karlsborg med guidad tur i fästningen är ett måste..hela området där är så vackert..Sedan är det inte långt till Tiveden som är en nationalpark..ja det räcker ju med att säga det Så vackert..

  Reply
  • Cornelia
   27 april, 2022 at 15:18

   Wow vad mycket tips. Tack. Lägger till på listan 🙂

   Reply
 • Malin Eriksson
  24 april, 2022 at 22:05

  Västergötland: Varnhems klosterkyrka är ett måste. Sen finns det ju hur mycket som helst att se,beroende på intresse. Massor av historia. Kika gärna in på min Instagram för tips……malins_sverigeutflykter

  Reply
  • Cornelia
   27 april, 2022 at 15:18

   Tack snälla för tips. Varnhems kyrka står absolut överst på min lista över saker att besöka i VÄstergötland 🙂 //Cornelia

   Reply
 • 2 Globetrotters
  3 maj, 2022 at 07:01

  […] du dem här! Jag rekomenderar också senaste avsnittet av Jordenruntpodden som handlar om mina och Cornelias 20 sommarpärlor i […]

  Reply
 • Malin
  8 juni, 2022 at 11:13

  Falun är en fin sommarstad med mängder att göra.
  Falu koppargruva ett våra världsarv, med upplevelser både ovan och under jord.
  De äldre stadsdelarna av Falun med små fina gruvarbetarbostäder.
  Lugnet med poolbad, skog, vandring och härliga MTB-leder.
  carl Larssongården i Sundborn.

  Samt massor av annat i och runtomkring. Använd Falun som knutpunkt och gör avstickare runt om och i Dalarna och Gästrikland.

  Reply
  • Cornelia
   12 juni, 2022 at 20:05

   Stort tack för massor av fina tips från Falun med omnejd.
   Hälsningar Cornelia

   Reply

Leave a Reply