Meny
Förträffliga Östergötland / Resor / Svenska resmål / Östergötland

Turridning på islandshäst på Nyalunds naturbruk i Östergötland

Det var långt ifrån en självklarhet att boka. Faktiskt inget jag egentligen skulle kommit på tanken att göra bara för någon månad sen. Senast, och enda gången i livet, jag suttit på en häst var i femårsåldern på Ölands djurpark. Jag är inte rädd. Det har bara inte blivit av. Men med en dotter som ganska nyligen hittat kärleken till ridningen och med en mamma som ändå någonstans gillar att utmana sig själv och gå en bra bit utanför the comfort zone, så kom det sig att vi en lördag i november styrde kosan mot Gusum i de sydöstra delarna av Östergötland. Där var det dags för turridning på islandshäst hos Jill och Bosse på Nyalunds naturbruk. Det blev en dag fylld av både tårar och skratt, en dag när jag fick anledning att förklara innebörden av ordet frälst för min dotter.

Är det inte så att man i allmänhet har en romantiserad bild av hur mysigt det är att rida islandshäst? Det kan jag ta ur er direkt. Att den är romantiserad alltså. Det är precis så mysigt som det låter.

Turridning på islandshäst på Nyalunds naturbruk

Men innan vi går in på känslorna kring turridningen kan vi väl börja med det praktiska. Jill och Bosse på Nyalunds naturbruk började ganska nyligen med turridningsverksamheten. Och det som från början var en corona-anpassning med små grupper om endast ett sällskap har nu kommit att bli deras filosofi och affärsidé. Och jag gillar den skarpt.

De vill att varje grupp ska få rida på sina premisser utifrån sina erfarenheter och möjligheter och det passar inte minst mig helt perfekt. Därmed kan jag också utan att överdriva på något sätt säga att oavsett hur lite erfarenhet just du har av ridning så passar det dig att testa på det här. Har du år av erfarenhet? Ja då passar det dig också. Jill och Bosse lägger upp turen efter just dig och anpassar rittens svårighetsgrad efter de som deltar vid varje tillfälle.

Mindre grupper – större känsla

nyalundsnaturbruk.se

Välj ditt turridningspaket

Det finns flera olika paket att välja mellan, du kan läsa mer om dem här på Nyalunds egen hemsida. Men låt mig locka dig med namn på turerna som Trollturen och Vildsvinsturen (dessa går ej höst och vinter) eller Tantridning. Ett namn du ska läsa med glimten i ögat och som troligen var den tur som Jill lite snyggt tog med mig och min dotter på, kanske med viss modifikation.

Nyalunds islandshästar

Jag ska inte ge mig på någon närmare fördjupning av Nyalunds islandhästar men jag njöt till fullo av att höra Jill berätta om de olika personligheterna vi hittar bakom namn som Ymir och Kjarkur som var de hästar jag och min dotter red. Gårdens alla hästar presenteras med namn, bild och lite historik på Nyalunds hemsida här.

Ett par minuter blev ett par timmar

Vi började vår tur med att göra i ordning våra hästar innan vi till slut skulle sitta upp. Och här ska jag erkänna att jag tvekade. Min lilla Kjarkur var inte stor men tillräckligt stor för att verka skrämmande för en ovan som mig.

Väl uppe i sadeln kände jag mig högst osäker på när jag kände att Kjarkur började röra sig från den lilla pall jag just använt för att kliva upp.

-Kan man vända där borta? sa jag och pekade på Jill och Bosses hus ungefär 100 meter fram.

Jag var ganska säker på att det var dit jag skulle klara. Två timmar senare när vi återvände till gården började jag känna igen mig och anade att vi snart skulle vara tillbaka där vi startade. Det fanns inget jag önskade hellre än att få fortsätta rida. Träningsvärken dagen efter tackar mig dock för att det var över då.

Från att ha trott att jag skulle vända efter några minuter klarade jag alltså av att rida närmare två timmar. Och inte bara det. Jag njöt till fullo.

Turridning på islandshäst i magisk östgötanatur

Turridningen går i de magiska omgivningarna runt Nyatorps naturbruk. Här passerar och rider du på flera av Östgötaledens dragningar. Här finns åkrar att testa på tölten på och för de lite mer vana går det fint att rida in i skogen på lite mer utmanande turer när underlaget möjliggör det.

Självklart ville vi testa på att tölta. Den mycket speciella gångart som är Islandshästens signum. Jag tror att jag lyckades och det var en ganska märklig känsla att ta sig fram i den takten men utan någon direkt skump. Min kära dotter som gjorde hela turridningen med bravur lyckades med säkerhet och töltade på i flera omgångar. En stund på slutet passade hon och Jill på att ge sig ut på en egen tur utan mig för att få släppa loss lite extra. Nästa gång är jag kanske med dem.

Tack till Jill & Bosse på Nyalunds naturbruk

Många sa att jag skulle älska det. Andra sa att jag skulle vilja göra om det. Själv var jag skeptisk. Men de hade rätt.

Det var något alldeles särskilt att njuta av naturen från hästryggen och bandet som bara denna korta lilla tur skapade mellan mig och hästen var speciell.

Stort tack till Jill & Bosse för en magisk tur. För ert tålamod och för er känsla för att anpassa ritten efter både mig och min dotter. Nu kan jag inte annat än att se fram emot att njuta av en tur när naturen bjuder på det vita guldet och lite extra pigga hästar. Men även en tur när naturen möter våren i skir grönska. Vi kommer definitivt tillbaka till Nyalunds naturbruk.

Blir du också sugen på att boka turridning på islandshäst hos Bosse och Jill. Spana in deras hemsida här.

3 Comments

Leave a Reply