Meny
Reseinspiration / Resor / Småland / Svenska resmål

Roadtrip i södra Sverige fokus Småland – den ultimata guiden

Ungefär i samma stund som fingrarna börjar dansa över tangenterna för att skriva de första orden till detta inlägget så inser jag att det är totalt omöjligt. Trots att jag har levt merparten av mina snart 43,5 levnadsår i just södra Sverige och att jag när någon frågar brukar kalla mig en sydsvensk blandras, så är det totalt omöjligt att skriva den ultimata guiden helt själv. För även om Skåne, Småland, Blekinge och Halland inte på långt när är de stora vidderna och långa sträckorna som nordligaste Norrland innebär så är det stort. Så vad gör man då? Jo man kallar såklart in sina närmaste resebloggarkollegor och ber om hjälp. Så här kommer den – den ultimata guiden för en roadtrip i Södra Sverige fokus Småland signerad den svenska resebloggareliten paketerad i en Lite mera rosa lyxförpackning.

Du är sugen på en roadtrip i södra Sverige. Var börjar du? Jag har inte det svaret. Men förhoppningsvis kan du använda detta inlägget till att skapa din alldeles egen ultimata roadtrip i Småland. Guider för Skåne, Halland och Blekinge kommer inom kort. Allt handlar såklart om intresse, hur lång tid du har på dig och var du börjar din resa. Ta som exempel min resebloggarkollega Daniel på dryden.se som valde att bila runt kusten. Eller jag själv som valde att sätta kursen rakt söderut mot Lund för att sedan ta mig vidare upp längs västkusten.

Alternativen för att uppleva södra Sverige på roadtrip är oändliga och endast fantasin och möjligen reskassans storlek sätter begränsningarna.

Roadtrip i södra Sverige fokus Småland

Småland är totalt 29 400 kvadratkilometer stort och uppdelat i tre olika län. Kalmar, Kronoberg och Jönköpings län. Och det är ingen överdrift när man brukar kalla Småland ganska skogrikt. Runt om i Småland går mindre landsvägar av varierande kvalité att korsa runt på. Längst i väster följer E4:an i stort sett Vättern och längst i öster följer E22:an kusten mot Östersjön. Och med det sagt är det relativt enkelt att ta sig i nord-sydlig riktning medan det kan vara lite mer tidsödande när man väljer de öst-västligt riktade vägarna i landskapet.

Nedan har jag samlat utflyktstips i närheten av de stora vägarna i nord-sydlig riktning. Ibland ligger utflyktsmålet precis bredvid, ibland krävs en liten avstickare för att nå målet. Ibland är tipset mer detaljerat och ibland mer en hel lite stad med utrymme för dig att hitta dina egna favoriter. Jag önskar dig en fantastisk roadtrip i södra Sverige fokus Småland.

Roadtrip i Småland – Längs med E4:an

Brahehus

Har du någon gång åkt E4:an genom Småland har du troligen inte missat Brahehus. Borgruinen norr om Jönköping med magisk utsikt över Vättern och Visingsö som också pryder omslagsbilden till detta inlägg. Här ska man uppleva solnedgången om man kan. Läs mer om när min kollega Tove besökte Braehus på roadtrip här.

Uppgrenna Naturhus

På min absoluta bucketlist för 2021 står Uppgrenna Naturhus. Strax norr om Gränna ligger detta magiska ställe som ett med naturen. Här kan du avnjuta en fika eller boka en hängmatta och njuta av enastående vyer. Läs mer om Upprenna naturhus här.

Gränna

Polkagrisens hemstad. Men också hem för Andrémuseet. En historia jag föll pladask för efter Bea Uusmas bok Expeditionen. Det är här ifrån Gränna som du även tar dig till Visingsö som är ett utflyktsmål i sig när du gett Gränna den tiden det förtjänar.

Visingsö

Utsikt mot Visingsö från Brahehus

Därefter tar du alltså färjan över till Visingsö. Men glöm inte att boka biljett i förväg. Sommartid kan det vara fullt annars. Jag kan också rekommendera att verkligen ta dig tid på ön. Hasta inte därifrån. Det händer något med själen när du kommer över. Och den känslan vill man inte stressa bort.

Läs mer om vårt besök på Visingsö 2020 här.

Tändsticksmuseet Jönköping

Inte bara ett tändsticksmuseum, du får också besöka den byggnad från 1848 som var den allra första tändsticksfabriken i Jönköping. Ett stycke kulturhistoria.

Hooks herrgård

Vad passar bättre efter en lång dag på roadtrip än lite avkoppling på spa? Och här i västra delen av Småland hittar vi ett av landets bästa. Hooks herrgård. Flera av mina fellow resebloggar har varit här. Här kan du läsa om när Towe med familj besökte Hook. Och ett annat perspektiv får du hos Sandra på Lifsresor.

Store Mosse Nationalpark

Sverige har 30 nationalparker (2021) och fyra av dem ligger i Småland. En av dem är Store Mosse nationalpark som kännetecknas av sina stora myrområden. Myrhav är inte att överdriva. Läs mer om Store Mosse nationalpark här.

High Chaparall

Ett riktigt klassiskt småländskt besöksmål – High Chaparall. Vill du i dessa tider drömma dig bort utomlands kommer du här på riktigt känna dig som du är i Vilda västern.

Såhär hittar du till High Chaparall (kartan öppnas i googlemaps)

Värnamo – Ljungby

Ett av mina goals är bastubad här på Toftaholm. Hur underbart? Foto: Towe Ahlin på comflywithme.se

Är du sugen på att fördjupa dig mer kring vad E4:an med omnejd har att erbjuda mellan Värnamo och Ljungby föreslår jag att du återigen klickar dig vidare till min kollega Towes blogg och läser mer från hennes roadtrip mellan ovan nämnda småländska orter med ett litet inslag av Vetlanda också.

Smålandets älgsafari, Markaryd

Även om jag sett skylten flertalet gånger var det när jag helt nyligen listade landets bästa våffelstugor som jag bekantade mig närmare med en småländsk specialité i närheten av Markaryd nämligen älgsafari. Så nära du kan komma exotiskt i Sverige om du frågar mig.

Såhär hittar du till Smålandets älgsafari (kartan öppnas i googlemaps)

IKEA-museum och världens första IKEA, Älmhult

Så nära du kommer Sverige utomlands brukar annars vara IKEA och här i sydligaste delarna av Småland hittar man rötterna till IKEA. I Älmhult kan du besöka världens första IKEA-butik och ett IKEA-museum. Vet du förresten vad bokstäverna i IKEA står för? Jo Ingvar Kamprad Elmtaryd Aggunaryd. Så vill du nörda ner dig ordentligt slår du in de ortsnamnen i GPS:en och följer i Ingvars fotspår på riktigt.

Såhär hittar du till Aggunnaryd (kartan öppnas i googlemaps) Är du mer sugen på shopping så hittar du IKEA i Älmhult här.

Roadtrip i Småland – Längs med väg 32/27/28

Badhotellet i Tranås

Tar du istället väg 32/27/28 genom Småland stöter du ganska snart på Tranås. Och vad är Tranås känt för? Jo bland annat Badhotellet med sin spa och relaxavdelning. Kanske läge att starta denna roadtrip med att vila upp sig med tanke på vad som väntar?

Såhär hittar du till Badhotellet i Tranås (kartan öppnas i googlemaps)

Trästaden Eksjö och dess närhet

Vi gjorde en spontan roadtrip i södra Östergötland och norra Småland härom helgen och hamnade i Eksjö. En av Sveriges tre trästäder. De andra två är Hjo som fortfarande återstår att besöka samt Nora där vi var förra året och åt glass.

Det blev kärlek vid första ögonkastet för mig. Mer om Eksjö och allt som finns i dess närhet hittar du hos Moa på Lyckligochlevande.nu här. Läs bland annat om Skurugata och Norra Kvills nationalpark.

Vetlanda

Vetlanda blev satt på kartan 1986 om du frågar mig. Jag syftar såklart på Vetlandas stolthet Lena Philipsson som det året dansade in i Melodifestivalshistorien, inte i neon, det kom året efter. Men i sina hemsydda kläder. Vill du förkovra dig lite mer i vad som bör upplevas i Vetlanda klickar du dig vidare till min kollega Towe här.

Erikshesters Gård – Smålands bästa fika?

Foto: Ann-Louise på bloggen Från stad till strand

Vi har en sann fikaexpert i vårt community av resebloggare och det är Ann-Louise på Från stad till strand. Och utöver fikaexpert är hon dessutom från Småland och utnämner Eriksheters Gård utanför Vetlanda till Smålands bästa fika. Jag rekommenderar självklart att ni kikar in hos Ann-Louise här för mer bilder och text från Erikshesters Gård.

Hultaby slottsruin, Vetlanda

Undertecknad har ett visst intresse av slott och historia och blir ganska sugen på att besöka ett annat av de utflyktsmål som Ann-Louise på Från stad till strand skriver om nämligen Hultaby slottsruin. Vill du läsa mer om Hultaby klickar du dig vidare hit.

Vägen till Hultaby borgruin finns här (kartan öppnas i googlemaps)

Teleborgs slott, Växjö

Teleborgs slott. Foto Alexander Hall

2017 och 2018 stod Teleborgs slott i Växjö värd för inspelningarna av Stjärnorna på slottet. Men trots att jag är en riktig slottsfantast har jag faktiskt inte varit där. Ett riktigt sagoslott där du kan övernatta om du så önskar.

Min kollega Inger på Halloj världen uppmärksammar oss på en för mig okänd historia och skandalen bakom Teleborgs slott. Nyfiken? Klicka dig vidare hit.

Såhär hittar du till Teleborgs slott (kartan öppnas i googlemaps)

Åsnens nationalpark

Nationalpark nummer två på denna lista hittar vi här. Åsnens nationalpark besår till stor del av vatten ett märkligt orört landskap som ger en känsla av vildmark.

Du kan läsa mer om Åsnens nationalpark här.

Kosta – glasriket och Kosta Boda Art hotell

Kosta. I hjärtat av glasriket. Här hittar du glasbruk och en stor outlet både av glas och det mesta annat. Precis intill kan du efter en lång shoppingtur ta in på Kosta Boda Art hotell. Spa och hotell där rummen och allt därtill är designade av glaskonstnärer. Allt glas på hotellet är gjort i glasbruket på andra sidan vägen. Ett synnerligen unikt hotell.

Här hittar du Kosta Boda Art hotell (kartan öppnas i googlemaps)

Duvemåla

Småland är också känt för den stora utvandringen, många var de som emigrerade härifrån och Wilhelm Moberg satte det på världskartan med sin berättelse om Karl-Oskar och Kristina från just Duvemåla här i södra delarna av Småland strax utanför den ort där jag bodde mina första sex år, Emmaboda. Om jag varit i Duvemåla? Självklart inte. Skomakarns barn och så vikdare…

Här ligger Duvemåla för den hugade spekulanten (kartan öppnas i googlemaps)

Roadtrip i Småland – Längs med väg 23 i Astrid Lindgren land

Norra Kvills nationalpark

Väljer du väg 23 genom Småland kommer det att bli en hel del Astrid Lindgren. Men innan vi går in i sagornas värld besöker vi nationalpark nummer tre i form av Norra Kvills nationalpark. Bildad 1927 med ett landskap som liknar en urskog.

Mer om Norra Kvills nationalpark kan du läsa här.

Astrid Lindgrens värld, Vimmerby

En hel liten värld av Astrid Lindgren i miniatyr hittar du i Vimmerby. Denna nöjesanläggning gömmer allt du någonsin skulle vilja uppleva av Astrid och lite till. Men i lite mer kommersiellt format. Vill du fördjupa dig lite mer i ursprungsmiljöerna får du åka vidare.

Astrid Lindgrens värld hittar du på denna adressen (kartan öppnas i googlemaps)

Mariannelund

En bit söderut hittar vi nämligen Mariannelund. Verklighetens Mariannelund dit Ida såg hela vägen efter att Emil hissat upp henne i flaggstången.

Lönneberga

Och var hittar vi då den där flaggstången och Snickerboa enligt böckerna? Jo i Lönneberga. Den lilla byn som också finns på riktigt som ligger dryga milen söder om Mariannelund i riktning mot Silverdalen på väg 129.

Men bodde Emil verkligen där? Ja det är det ju ingen som vet. Det vi däremot kan vara helt säkra på är att filmerna om Emil inte spelades in där. De spelades istället in i Katthult en bit norr om Marinnelund och det går alldeles utmärkt att besöka alla tider på året. En liten bit därifrån ligger även inspelningsplatsen för Alla vi barn i Bullerbyn.

Såhär hittar du till Katthult och till Bullerbyn (kartorna öppnas i googlemaps)

Rumskullaeken eller Kvilleken, Sveriges äldsta träd

Här i området hittar vi även Sveriges största och äldsta träd som är runt 1000 år gammalt och har en omkrets på 13 meter vilket gör det till en av Europas grövsta ekar. Runt eken finns numera Kvills naturreservat.

Såhär hittar du till naturreservatet och eken (kartan öppnas i googlemaps)

Linnés Råshult

Jag ska inte ge mig på att sia om vem som är mest känd i världen. Astrid eller Linné. Men en sak är säker. Båda kommer de från just dessa trakterna i Småland. Och båda har de satt sin prägel på hela världen faktiskt. Carl von Linnés Råshult hittar du här längs med väg 23 i de södra delarna av Småland. Och vill du läsa mer om det så har min fantastiska kollega Tina på Worldbytina skrivit mer om just detta just här.

Roadtrip i Småland – Längs med E22:an

Loftahammar

Du hinner bara precis lämna Östergötland bakom dig innan du kommer till Loftahammar och en alldeles underbar skärgårdsidyll. Med bland annat Tättö havsbad. Mer om Loftahammar kan du läsa här.

Västervik

Utsett till Sveriges Sommarstad 2020. Västervik. En riktig sommarpärla på östkusten. Här hittar du Björn Ulvaeus hotell Slottsholmen men även ett riktigt slott. Gränsö slott och spa. Bland annat. Västervik är en riktigt sommarstad.

Du kan läsa mer om vårt besök på Gränsö slott för dagspa här.

Blå Jungfrun

Den mytomspunna ön i Kalmarsund utanför Oskarshamn. Nationalpark nummer fyra och helt utan bofasta människor. Har också fått stå modell för det tveksamma uppdraget som Blåkulla. Står högt på min önskelista inför sommaren 2021. Någon som redan varit där och berättar med liv och lust är Tina – klicka dig vidare hit för att läsa mer.

Du kan läsa mer om Blå Jungfrun som nationalpark här.

Kalmar

Ingen guide för roadtrip i södra Sverige fokus Småland utan min födelsestad och så mycket mer än bara platsen där du tar dig över till Öland. Här finns mängder av historia och härliga nöjen. Inte minst slottet och de gamla delarna av Kalmar som gömmer rasande mysiga kullerstensgator att strosa runt på. Ta dig en närmare titt på Kalmar slott tillsammans med Inger på Halloj världen i detta inlägget.

Villa Famiglia

Trots att jag är född i Kalmar och kallar Karlskrona för hemma blev jag helt tagen på sängen av informationen om detta lilla ställe strax söder om Kalmar Villa Famiglia. Isabel på travelbug.se berättar mer om denna Italieninspirerade plats här.

Roadtrip i södra Sverige fokus Småland – går det att göra en sådan guide?

Ja det är ju passande att ställa sig den frågan när jag precis har skrivit klart exakt just det. Och svaret är ja och nej. För en och samma guide kan ju inte passa alla. Inte ens min egen guide här ovan skulle passa mig, men förhoppningen är att du kan hitta ett eller annat guldkorn på listan. Saknar du något? Har du hittat den där pärlan vi inte får missa? Ja du har du bara ett litet scroll kvar till kommentarsfältet här nedan. Fyll gärna på med dina guldkorn. Och varmt tack för att du tog dig tid att läsa min guide.

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

9 Comments

 • Daniel på FlyingDryden
  8 maj, 2021 at 16:21

  Småland är skrämmande dåligt upptäckt av mig men jag jobbar på det. Kalmar as we speak, en svinkall helg i början av maj. 🙂

  Reply
  • Cornelia
   8 maj, 2021 at 17:28

   Men tänk då så mycket härligt du har kvar att uppleva. Och hälsa Kalmar – det lilla blåshålet och min födelsestad :-

   Reply
 • Inger Hansson
  8 maj, 2021 at 18:21

  Oj! Här finns det mycket matnyttigt för den som planerar en resa till Småland. Och jag inser att jag själv har väldigt mycket kvar att upptäcka. Tack för alla tps!

  Reply
  • Cornelia
   16 maj, 2021 at 13:21

   Härligt att höra. Och ja som den smålänning jag är fick även jag mig en hel del tips 🙂

   Reply
 • Annika
  9 maj, 2021 at 12:07

  Om man åker ut med 32:an så har du mellan Tranås och Eksjö i Aneby södra Sveriges högsta vattenfall Stalpet. Samt älgsafari i skullaryd.
  Mitt mellan E4 och 32:an har du åsensby som är Sveriges första kulturreservat. Asenby.com

  Reply
  • Cornelia
   16 maj, 2021 at 13:21

   Åh tack för tips. Det finns så mycket vackert att se.

   Reply
 • Linda
  19 maj, 2021 at 15:07

  Jag älskar Mobergs böcker och trots att jag bott i Småland hela livet hade jag inte varit där. Det tog jag tag i för några år sedan och gjorde en tur i utvandrarnas fotspår, först i Småland och sedan några månader sedan i USA. En av de bästa resor vi gjort!

  Reply
 • Linda
  19 maj, 2021 at 15:15

  ”några månader senare” skulle det såklart stå

  Reply
 • […] Läs mer: Roadtrip i södra Sverige fokus Småland – den ultimata guiden […]

  Reply

Leave a Reply