Meny
Förträffliga Östergötland / Resor / Svenska resmål / Vandringsleder i Östergötland / Östergötland

Bjänleden – en rundslinga på 9 kilometer norr om Linköping

Norr om Roxen strax utan för Linköping i den lilla byn Bjäsätter finns en vandringsled som stått på önskelistan i närmare ett år nu. Sedan den dagen jag upptäckte appen Naturkartan så har den funnits där som en led jag verkligen vill vandra och för ett par helger sedan var det äntligen dags. Jag talar om Bjänleden. 8,2 kilometer enligt Naturkartan. 9,2 kilometer enligt mina mätningar i Runkeeper. Oavsett längd en hemtrevlig och omväxlande led med mängder av historia.

Leden börjar och slutar vid den gamla kvarnen i Bjäsätter och redan här höll jag på att fastna totalt. Hur ska detta sluta om det ska vara så vackert hela rundan, tänkte jag. Och kanske ska jag vara tacksam att det inte var det. Då hade jag nog aldrig tagit mig runt.

Bjänleden – med start i Bjäsätter

Bjänleden

Bjäsätter är den sådär härligt slumrande liten by som ändå är full av aktivitet. Vi parkerar precis intill det som uppenbarligen varit en lanthandel och troligen till inte för allt för längesedan. Det bleknade klistermärket som kungör att iZettle är ett betalningsmedel som accepteras skvallrar om det. Men nu är de dagarna förbi. Bakom de smutsiga fönstren döljer sig en klassisk gammal våg och lite lådor. Ett vackert gammalt hus som sätter fart på fantasin om entreprenören i mig.

På andra sidan vägen startar Bjänleden. Uppmärkt med blå, vackra handsnidade skyltar. Och ganska snart är vi ute ur den lilla byn.

Kuperat och varierat

Leden är ordentligt mycket mer kuperad än vad jag hade trott, inte om man jämför med Omberg såklart. Däremot är stigningarna inte så svåra eller otillgängliga. Bara att trampa på.

Stigen går genom skog och på gamla torparstigar runt sjön Bjän och med jämna mellanrum passerar du mer eller mindre synliga lämningar av torp och backstugor. Vissa står kvar än idag, andra går det knappt att se spåren av. Men det har Vreta klosters hembygdsförening rått bot på. Längs med hela stigen sitter det nämligen skyltar som berättar om de olika torpen, de som bodde och verkade där och mellan vilka år. Och efter varje skylt jag läst känns det som jag vandrar vidare i spåren efter just den torparen. Tänk att få resa i tiden och se hur det var att leva i den lilla stugan på 1800-talet.

Uppkört och avverkat

Vi har blivit bortskämda med magiska leder på Omberg och i Kolmårdsskogarna, kanske lite för bortskämda. Men det fanns delar av Bjänleden som hade lite mer att önska. På sina ställen var det väldigt tydligt uppkört och för dagen ganska omöjligt att ta sig fram i leran, något som såklart ändrar sig vartefter vår och sommar tar plats. Men det gav ingen direkt ro i vandringen.

Under en del av leden går man också över öppna fält och under elledningar vilket också gav en lite mindre harmonisk känsla. Men andra delar går också i lummig skog på små nästan obefintliga stigar, över små broar vid vattendrag och förbi de där torpen jag berättat om nyss. Och dessa delar av leden är härliga.

Bjänleden utan Bjän?

Leden går runt sjön Bjän och därav också namnet men är det något jag saknar på leden så är det vatten. Sjön syns en bit bort vid några tillfällen på leden. Den hade gärna fått synas mer.

Vid norra delen av Bjän finns möjlighet att vika av ner mot en grillplats vid sjön, ett välkommet inslag för den som gillar vatten.

Fakta Bjänleden


1 Comment

Leave a Reply