Meny
Reseinspiration / Resor / Svenska resmål / Öland

Fyra tips på boende via AirBnb på Öland

Du vill till Öland och letar boende. Stuga? Tält? Hotell? Vad sägs om AirBnb? Vi har bott i AirBnb på Öland vid ett tillfälle 2020 och blev väldigt nöjda och efter det har det bara poppat upp fina platser att hyra via AirBnb på Öland. Här får du fyra tips från mitt hjärta. En plats jag själv har hyrt, en plats jag är mycket nyfiken på, en plats som ägs av en gammal vän och som är en historisk pärla (inte vännen då utan platsen ;-)) och så en plats som har en mycket mycket speciell plats i mitt hjärta. Här kommer fyra tips på boenden via AirBnB på Öland.

The Stonecutters farm

För en tid sedan var jag gäst i min gamla podd, Jordenruntpodden. Jag fick äran att prata om unika boenden i Sverige och listade fyra platser jag besökt och fyra platser på önskelistan. Ett av de boenden jag hade på önskelistan var The Stonecutters farm på Öland. På frågan vad som är så speciellt med detta boende blev jag nästan lite ställd för jag kan inte förklara det bättre än att man måste titta på bilderna härifrån.

Själv hittade jag det via Instagram och längtar så till jag får komma och uppleva det på riktigt. Men frågan vad jag tycker är så speciellt går nog än så länge bara att förklara i bild och eftersom jag inte själv varit där har jag frågat och fått okej på att låna lite bilder av ägarna. Vad säger ni? Visst är det magiskt. Och fler och ännu mer magiska bilder hittar du via länken här nedan.

Läs mer om The Stonecutters farm eller Stenhuggarens gård och boka här.

Nyfiken på att höra avsnittet av Jordenruntpodden med tips på unika boenden? Du hittar avsnittet här:

Norra Gårdshuset i Åkerby

Här har vi boendet på denna lista som jag själv har upplevt som gäst. Året var 2020 och ja, vi vet ju alla vad det var för år. Vi letade efter något att hitta på med barnen på semestern med de nya förutsättningarna och jag tog min tillflykt till Airbnb. Det var kärlek vid första ögonkastet när jag hittade huset och ingen i familjen blev besviken när vi checkade in för tre nätter den där sommaren. Det lilla gårdshuset är vackert iordninggjort med både charm och finess. Läget är magiskt på östra Öland och värdfamiljen var fantastiska. På gården fanns både höns och katter och barnen (och vi) njöt i fulla drag. Detta är sannerligen en pärla vi alla gärna skulle återvända till.

Mer om vår vistelse har jag skrivit här. Och vill du boka boendet – då klickar du vidare här.

Jöns-Lasses – ett historiskt boende mitt på Öland

För något år sedan dök det upp bilder i flödet på min Facebook. En gammal vän från min tid på Mediegymnasiet i Karlskrona hade köpt en helt fantastisk gård på Öland och jag blev såklart nyfiken. Nu hyr Hanna ut en del av gården via Airbnb och jag har kämpat hela våren för att hitta några datum för ett besök men det har varit stört omöjligt, än så länge. Kanske hinner du dit före mig?

Några som definitivt hann före är Anders Lundin och SVT med sin produktion Allt för Sverige som var där och filmade nu i våras. Gården heter Jöns Lasses och ligger mitt på Öland i Norra Bäck. Totalt är det sju byggnader på gården, alla från 1800-talet och flera av dem väl bevarade. Hela gården är skyddat byggnadsminne. Mangårdsbyggnaden är värdparets medan de hyr ut det så kallade Undantaget. Och när du hyr in dig är du alltid ensam. Däremot vet jag att värdparet gör allt de kan för att vara på gården så mycket som möjligt när det inte är gäster på plats. Detta är verkligen en plats jag längtar efter att få uppleva på riktigt. Mer historia än såhär blir det inte och det vet ni ju att jag älskar.

Läs mer om Jöns-Lasses och boka här

Ängsvägen – med en speciell plats i mitt hjärta

”Här har vi boendet på denna lista som jag själv har upplevt som gäst” skrev jag om norra gårdshuset här ovan. Men det är en sanning med modifikation. För även detta hus på Ängsvägen i Färjestaden har jag många gånger upplevt. Men jag har aldrig känt mig som en gäst utan mer som hemma. Detta är nämligen min brors, eller numera mina brorsdöttrars hus.

Här har jag som barn sprungit på gräset med den vackra utsikten över Kalmarsund och Kalmar. Som ung vuxen har jag övernattat med vänner när vi hängde i Borgholm på somrarna. Här har jag senare tagit med mig sambo och barn på besök men aldrig så ofta som jag egentligen hade önskat. Sedan förra året finns inte längre min bror i livet. Jag var en sladdis och han var 30 år äldre än mig. Minnet lever vidare och jag är så glad att Jannes döttrar som är något år äldre och något år yngre än mig har valt att behålla Ängsvägen och att fler kan få möjligheten att uppleva denna plats på Öland som jag vet att min bror älskade.

Den stora gräsmattan och allmänningen ner mot vattnet. Min variant av Benjamin Ingrossos Det stora röda huset. Fast i detta fallet Det stora gråa huset. En plats som skänkt så mycket glädje. En varm rekommendation från mig.

Läs mer om Ängsvägen i Färjestaden och boka här.

Det var mina fyra tips på Airbnb på Öland och får jag som jag önskar så landar jag nog i något av dem fram emot hösten. Off season på Öland är verkligen magiskt och då tänkte jag att det är dags.

2 Comments

Leave a Reply