Meny
Resor / Svenska resmål

Uskavi Kalkbrott – en dold pärla i Västmanland

Strax norr om Nora i Västmanland ligger en dold pärla. Uskavi Kalkbrott. Hade jag inte haft personer i min närhet som var väl bevandrade i trakten hade jag nog aldrig fått nys om det. Inte många skyltar visar vägen och den lilla skogsvägen som leder upp till Kalkbrottet är knappt anpassad för vanliga bilar. Men det går om man vill och man kör försiktigt. Och till Uskavi Kalkbrott vill man.

Vad skulle du säga om att hitta turkosblått vatten likt en söderhavsö i Västmanland? Du kanske inte tror på mig, men då har du inte heller varit i Uskavi Kalkbrott.

Söderhavet i Västmanland

Det gamla brottet är nu vattenfyllt och gissningsvis är det mineraler som ger vattnet sin magiska färg. Jag är ingen expert i ämnet. Men jag är expert på att njuta av den magiska platsen som genom ett trollslag visar sig några hundra meter in på en liten stig.

När jag googlar på Uskavi hittar jag inte så mycket. Men på en sida fastnar jag. Det verkar vara ganska populärt att dyka i det gamla kalkbrottet och även om jag av dykarsidorna jag hittar att döma förstår att det inte är någon avancerad dykning just här så fastnar för en detalj.

Uskavi kalkbrott – 11 meter och ett dukat bord

Uskavi Kalkbrott

Som djupast är det 11 meter och på botten finns det tydligen en container och ett uppdukat bord (!) att bevittna. Hur det kommer sig vet jag inte. Och jag som verkligen inte har någon längtan till att dyka blir så nyfiken att jag nästan skulle kunna tänka mig… Nej, kanske inte. Men varför står det där bordet där undrar jag.

Sommartid är platsen populär för badsugna. I slutet av april är det betydligt lugnare i Uskavi. Och väl värt ett besök.

Läs också: Ett smakprov på den dagsfärska glassen i Nora

Hitta dit:

Har du någon dold pärla? Berätta.


Läs fler inlägg om Uskavi kalkbrott

6 Comments

 • ann beutler
  10 maj, 2020 at 16:26

  Här i Skaraborg finns det extremt många pärlor..fast ingen av dem är så dolda tror jag. Turistnäringen är bra på att informera om dem. Tex ön Brommö utanför ön, Torsö Hela Valle härad med fina vandringsstigar med makalös utsikt För att inte tala om Kinnekulle med alla sina pärlor..dit ska vi nästa lördag på guidad tur..det ska handla om kalk brännings industrin som fanns förr..efter det tar vi en tur till Spikens fiskeläger på Kållandsö och äter god lunch precis vid Vänerns vatten

  Reply
  • corneliatoneri
   16 maj, 2020 at 16:37

   Det är ju faktiskt ingen nackdel att turistnäringen är bra på att informera. Och det där med dolda är ju ändå så olika märkte jag bara efter inlägget med sju saker jag är nyfiken på i mitt närområde. Sådant som jag tycker är självklart att det finns är helt okänt för många. 🙂

   Reply
 • Madde
  3 juni, 2020 at 15:42

  Kan man bada där i kalkbrottet?
  Fint ställe.. o man kan ta så många fina bilder 🙂

  Reply
  • corneliatoneri
   7 juni, 2020 at 09:01

   Ja det är verkligen ett Instagramvänligt ställe 😉 Jajamen, i april när vi var där var det inte så badvänligt men sommartid är det absolut badvänligt.

   Reply
 • anonym
  22 december, 2020 at 23:23

  Hej! Är det lätt att köra genom skogen där? Går det med en liten bil, tror du? 🙂

  Reply
  • Cornelia
   2 januari, 2021 at 11:36

   Hej Victoria, och förlåt sent svar, hade missat din kommentar. Vi hade en Peugeot vid tillfället när vi var där och det funkade fint. Lite guppigt och offroad-känsla och säkert lättare på sommar än vinterhalvåret.
   Det är ju trots allt ganska välbesökt så jag tror det funkar fint. Ha en fin tur. /Cornelia

   Reply

Leave a Reply