Meny
Asien / Europa / Reseinspiration / Resor

Qatar Airways Singapore – Doha – Arlanda – a Trip report

Vår jordenruntresa var inne på sina sista skälvande timmar. Det var bara två dygn sedan vi landade i Singapore efter 15 timmar och 56 minuter över Stilla havet och nu skulle vi sätta oss i ett flygplan igen. Inte bara ett utan två, på vår resa med Qatar Airways. Singapore – Doha – Arlanda var rutten för dagen. Åtta plus sex timmar. Men ska det vara med något bolag ska det väl ändå vara med världens bästa enligt den sprakande färska listan från Skytrax. Här kommer min trip report.

När resan bokades var planen att resan skulle göras i två olika typer av plan. En Airbus 350-1000 mellan Singapore och Doha och sedan en Airbus 350-900 mellan Doha och Stockholm. Men vis av erfarenhet tog jag inte ut någon direkt glädje över detta i förskott. Jag skrev till och med om det här, att flygplanstyperna skulle jag återkomma till när resan var klar. Innan dess kan man inte vara säker på något.

Planet och kabinen

Qatar airways A350
Qatar Airways A350 A7-ALY

Och mycket riktigt. En tid innan avresa byttes flygplanstypen mellan Singapore och Doha till en Airbus 350-900, två plan av samma slag alltså. Men jag ska inte klaga. Inför att jag skulle skriva detta inlägget kollade jag också upp vilka olika plan det var vi flög med. Döm om min förvåning när det visade sig att det var exakt samma plan – det som lystrar till registreringsnummer A7-ALY.

Airbus 350-900 får betyget väl godkänt av mig. Innan jag testade på att flyga dreamliner var jag inte så förtjust i tanken på deras funktion med dimning av fönstren. Men efter att ha åkte dreamliner både mellan London och San Francisco (återkommer till den resan) och San Francisco och Singapore var jag fast och faktum är att det var det enda jag saknade på denna Airbus. Och så är det ju inte mycket som slår storleken på fönstren i dreamlinern, det ska erkännas.

Airbus är dock ändå av någon anledning planet i mitt hjärta och inte heller denna variant gjorde mig besviken. Rymlig kabin. Bra luft. Ett riktigt trevligt flygplan helt enkelt.

Sätena

Inte heller på denna resa var det något annat än ekonomiklass som gällde. Första delen av resan satt vi på platserna 31 J och 31 K, strax bakom vingen vilket gav en alldeles fantastisk vy och möjlighet att fotografera. Att vi hade turen att lyfta helt rätt och få en fin vy över Singapore och marinan var ju dessutom en bonus.

Qatar airways

En bit upp i luften mötte vi moln av det vackrare slagen och i albumet i min telefon ser ut lite såhär.

Qatar airways

Andra delen av resan var våra platser 17 J och 17 K en bra bit längre fram i planet precis efter Qatars berömda businessclass, där det inte blev lika bra bilder. Däremot var flighten mellan Doha och Stockholm långt ifrån full och vi fick en hel rad för oss själva. Hade vi velat röra oss längre bak i kabinen hade vi kunnat norpa varsin rad. Men vi stannade kvar på vår rad. Jag som satt längst ut kunde sträcka på benen ordentligt då rad 16 bara består av två säten och jag hade fritt svängrum framför mig.

Qatar airways A350 säten

Ekonomiklass-sätena fyllde sin funktion och var riktigt trevliga att sitta i. Eller som min sambo senare sa, att åka Qatars ekonomi är som att åka SAS Plus till Los Angeles .

Riktigt bra recline och armstöd som gick att fälla upp i samma lutning som sätena. Bra benutrymme och så min egen favorit, den lilla fickan perfekt för mobilen så man slipper lägga den i den stora fickan och gräva upp den när den trillat längst ner. Ändå ska jag erkänna att jag när vi landade på Arlanda var ganska snabb på att resa mig. Men det hade definitivt inte med sätena att göra.

Inflight food & beverages – Qatar Airways

Inför vår resa jorden runt var jag övertygad om att det var de långa flygresorna jag skulle tycka var jobbigast. I efterhand kan jag konstatera att det gick förvånansvärt lätt att flyga dessa långa sträckor och jag hade kunnat göra om det vilken dag som helst. Men maten – flygplansmaten – den kan jag verkligen vara utan. Sista målet vände det sig nästan i magen när jag öppnade upp locket.

Men det vore orättvist att döma Qatars mat och dryck utefter detta och istället skall jag försöka se på det med nya ögon och värdera deras meny som om det var de enda flighterna jag gjorde dessa dagar.

Inflight food & beverages Singapore – Doha

Så snart vi var i luften och hade lämnat Singapore bakom oss delades menyerna ut. Jajamen, menyer och val även till oss i ekonomiklass. Till huvudmålet var det en förutbestämd förrätt, tre olika val för huvudrätten och förutbestämd dessert.

Qatar airways Meny

Till huvudrätt kunde vi välja mellan en lite mer asiatisk rätt, kyckling med potatis gratäng eller pasta. Mitt val var pastan men den var tyvärr slut när man kom till vår rad. Istället föll valet på kycklingen vilket jag ångrade. Kyckling är aldrig min favorit uppvärmd och inte heller i ett flygplan. Inte ens riktiga bestick kunde rädda upp det hela. Men både förrätten och efterrätten var riktigt god och mättade magen. Vi hade ju trots allt varit i loungen på Changi innan vi gick på planet.

Qatar airways Meny

Men det är något annat som får en guldstjärna och stor pluspoäng från mig. När matbrickan serverades noterade jag direkt den lilla Kitkat-chokladen på brickan. När flygvärdinnan sedan kom förbi och plockade bort brickan hade hon med sig två extra Kitkat till mig.

”Jag såg hur glad du blev för chokladen, här får du några till”

Qatar airways

Det mina vänner är det lilla extra. Kanske det lilla extra som gör Qatar till just världens bästa flygbolag.

En stund innan landningen serverades sedan ”warm sweet and savoury pastry”. Det skulle visa sig betyda ungefär ett korvbröd modell större med pålägg samt en muffins.

Inflight food & beverages Doha – Stockholm

Sex timmar återstod av vår resa jorden runt och vi skulle landa i Stockholm 20:45 på kvällen. För att mota i alla fall lite jetlag och vara kapabla att köra bilen hem var planen att denna sista del av resan skulle spenderas mer eller mindre sovande hela tiden. Men maten var jag, även om jag var trött på den, tvungen att om inte testa så fotografera. Till er.

Samma koncept som tidigare flyg. Förutbestämd förrätt och dessert men tre val till varmrätten och denna gången var pastan inte slut.

Qatar airways Meny

För mig blev det därmed säsongens sallad till förrätt, vegetarisk penne pasta till huvudrätt och en mango cheesecake till efterrätt. Riktigt gott. Men jag saknade min Kit kat från förra flyget.

Direkt efter maten slöt jag de blå och vaknade inte till ordentligt förrän vi var på väg att landa i Stockholm. Movie snackset kan jag därför inte betygsätta.

Inflight entertainment – Qatar Airways

Och nej, egentligen kan jag inte heller betygsätta inflight entertainment utbudet på denna resa. Första delen av resan passade jag på att skriva lite och andra delen av resan sov jag som sagt.

Återigen får mitt kära resesällskap uttala sig om utbudet vilket enligt honom var bra, såklart. Det är ju något av det Qatar Airways är känt för. Filmer av olika kategori för både de resenärer som är från den arabisktalande delen av världen och oss från väst.

Flera avsnitt av varje serie men inte hela säsonger och möjlighet att välja både nyare filmer och gamla klassiker.

Det jag tyckte var mest exotiskt var ändå att Mecka alltid var utpekad på kartan så att man visste åt vilket håll man skulle vända sig för att be. Man ombads ändå via samma skärm att även under bönen förbli sittande av säkerhetsskäl.

Ett litet minus får Qatar för att det fortfarande är den lite speciella kontakten när man ska lyssna på innehållet. Vi har sådana adaptrar i våra fodral till hörlurarna men tyvärr gick då ljudet inte att sänka till vettig nivå så Andreas som faktiskt valde att kolla på lite film och serier fick använda de lurar som ingick. Ett litet minus.

Service

För båda delarna av resan gäller att det var förstaklassig service från all personal i kabinen.

Den första delen var dock helt full i ekonomi och bidrog såklart till att man såg lite mindre av dem.

Kabinen hölls klanderfritt fin på båda resorna. Även på toaletterna doftade det rent och var snyggt även efter åtta timmar i luften mellan Singapore och Doha med en full kabin. Var och varannan gång man kom in på toaletterna var pappret vikt och ringen försedd med ett pappersskydd som tecken på att någon just städat.

Amenity kit

På första delen av resan låg det dessutom förutom filt och kudde ett litet amenity kit och väntade på oss i sätet.

Strumpor och ögonmask ingick bland annat i det och var en fin gest även för oss som flög ekonomi.

Det samlade betyget Qatar Airways

Qatar Airways A350

Listan är så rykande färsk att jag faktiskt fick ändra texten i detta inläggs början. När jag började knåpa på detta inlägg löd texten i första stycket som handlade om motvilja sätta sig på två flyg om åtta och sex timmar efter att alldeles nyss ha gått av flighten på sexton timmar såhär:

Men ska det vara med något bolag ska det väl ändå vara med ett av världens bästa flygbolag.

Den 18 juni presenterade Skytrax sin årliga topplista över världens bästa flygbolag i många olika kategorier med en riktig prestigekategori. Kategorin världens bästa flygbolag. En lista där Qatar kammat hem guld fem år tidigare. Förra året var det dock Singapore Airlines som hamnade överst och 2019 återtog Qatar Airways nu förstaplatsen. Texten fick därmed ändras till:

Men ska det vara med något bolag ska det väl ändå vara med världens bästa enligt den sprakande färska listan från Skytrax.

Och visst var Qatar fantastiskt men jag kan väl redan nu avslöja att vi hade en annan favorit av de tre bolag vi flög med på denna resa.

Jag förstår ändå att Qatar Airways hamnar i topp. Klanderfri kabin, oerhört trevlig och tillmötesgående personal. Det lilla extra i allt men på ett väldigt formellt sätt. Tvärtemot det bolag som hamnar överst på vår lista och det ska jag återkomma till.


Vill du läsa mer om våra dagar i Singapore hittar du mina reseberättelser här. Är du mer sugen på loungesnack och businessclass-review kan du läsa mer om det här.


Och så till sist. Du vet väl om att du kan följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer inspiration. 
Tack för att du vill dela mina tankar med mig.

5 Comments

 • Ann Beutler
  23 juni, 2019 at 11:39

  Bra och informativt Tack!

  Reply
  • corneliatoneri
   23 juni, 2019 at 11:40

   Tack ?? Alltid så svårt att skriva om. Finns många som gör det djupare och mer detaljrikt. Men jag kan bara görs det från hjärtat ?

   Reply
 • Daniel på FlyingDryden
  23 juni, 2019 at 12:24

  Snygg takeoff från Changi måste jag säga!

  Sedan har du rätt tycker jag, inte döma efter bara en flygning. Jag flög med QR:s Dreamliner för ett par år sedan och var allt annat än nöjd. Stor skillnad på upplevelserna i den kontra de jag hade i A350 i vintras till Singapore (flög ekonomi på ditvägen). Och A350 var betydligt skönare alltså.

  Reply
  • corneliatoneri
   23 juni, 2019 at 13:12

   Ja den take-offentlig var magisk!!!
   Det är ju en intressant dialog som blivit i gruppen ?
   Jag försöker skriva om upplevelserna från hjärtat. Det är ju egentligen det enda jag kan. Och jag är övertygad om att det skulle kunna blivit en helt annan om jag bara flugit en tidigare eller senare flight ?

   Reply
 • Lennart Eriksson
  2 september, 2021 at 17:21

  Qatar har jag flugit åren 2014-2019 sträckan Arlanda Doha-Bangkok 22 gånger pendlat med dom när jag fyllde 74 år kom dom med en liten tårta till mig och gratulerade mig underbar service och god mat har rekommenderat dom till mina vänner och affärsbekanta Tack Qatar önskar lennart ps har en bild när flygvärdinnan serverar mig kakan behöver bara en mailadress att skicka till

  Reply

Leave a Reply