Meny
Belgien / Europa / Reseinspiration / Resor

En weekend i Gent – som en resa i tiden med Trip me up

Ingen annanstans kan du hitta lika mycket historia per kvadratmeter som i stadens vackert restaurerade historiska hjärta.
Så stod det i det lilla kompendiet som Trip me up hade satt ihop för att introducera mig till staden jag skulle anlända till inom några timmar. För en historieintresserad lät det lite för bra för att vara sant. Fem timmar senare blev jag varse att det var alldeles alldeles sant. Att resa till Gent är som att resa till en sagostad flera hundra år tillbaka i tiden. Här kommer mina favoriter från min weekend i Gent.

Gents historia går tillbaka ända till 600 e.Kr. när det i trakterna grundades ett kloster. Då kallades staden Ganda. Och det som kanske inte är så känt är att Gent en gång i tiden var en av Europas största städer. Under medeltiden var Gent större än både London och Köln och med undantag av Paris den största staden norr om Alperna.

De tre tornen

Jag anländer till Gent en fredag vid lunchtid och tar spårvagnen från den vältrafikerade tågstationen till stadens hjärta Korenmarkt. Torget i den gamla delen av Gent. Jag hoppar av spårvagnen och senast jag fann mig själv häpna på samma sätt som jag gör när jag sakta lyfter blicken uppåt och fäller nacken bakåt tills jag nästan trillar baklänges, var längesedan. Framför mig tornar en gigantisk katedralliknande byggnad upp sig, bredvid den ett torn ännu högre och lite längre bort ytterligare en gigantisk kyrka. Någonting säger mig att det är de tre tornen som utgör stadens kända siluett jag beskådar.

De tre tornen i Gent

Målet är ändå att så snabbt som möjligt göra mig av med bagaget på det hotell som skall bli mitt hem för natten och jag kryssar mig fram mellan spårvagnsspår och kullerstenar genom små gränder med hus som gjorda för vilken Disneyklassiker som helst. Jag rundar ett hörn och där snirklar Floden Leie sig fram. Bakom nästa hörn möter mig doften av Belgiska våfflor. Och inte långt ifrån mitt hotell dyker det sedan upp mitt bland uteserveringar och små butiker – Gravensteen. Det nära 1000 år gamla slottet som liksom växer upp ur vattnet.

Kärlek vid första ögonkastet

Det har tagit mig mindre än 10 minuter att ta mig från spårvagnen till mitt hotell och jag har redan sett mer historia än på flera år. I Gent är allting nära. Och allt är en del av historien mitt i en levande och väl omhändertagen liten stad. Det finns bara ett sätt att förklara det som just hänt. Kärlek vid första ögonkastet. Detta är mina åtta historiska pärlor i den stad som nu finns närmast mitt hjärta. Tack vare en överraskningsresa med Trip me up.

Sint-Niklaaskerk (Saint Nicholas Church)

Sint-Niklaaskerk (Saint Nicholas Church) i Gent
Sint Niklaaskerk

Sint Niklaaskerk är inte den mest kända kyrkan men det är definitivt en av de mäktigaste. Precis vid torget Korenmarkt ligger den och är ett magnifikt monument från 1100-talet. Kyrkans torn utgör en naturlig lanterna när solens strålar sprids genom de stora öppna valven. Fram till 1442 var det i detta torn man höll vakt och skyddade staden från fienden.

Kyrkan har generösa öppettider och det är gratis att göra ett besök.

Belfort (Belfrey tower)

1442 var det dags för stadsvakten att flytta några meter bort från tornet i Sint Niklaaskerk till det ganska nyligen färdigställda klocktornet Belfort. Dessa klocktorn byggdes runt om i Flandern och Frankrike och symboliserade frihet och makt. Tornen ses som en symbol för friheten och ansågs vara den säkraste platsen i staden.

Belfort (Belfrey tower) i Gent

Alla dessa torn finns med på Unescos världsarvslista. Och du behöver inte nöja dig med att se på tornet från markplan. Du har också möjlighet att åka hela vägen upp. På vägen upp kan du välja att stanna till på några olika etage och se utställningar hur tornet utvecklats under århundradena. Och är du sugen på lite extra motion går det även bra att ta trapporna upp.

Belfort (Belfrey tower) i Gent

Högst där uppe kan du gå runt tornet på en ganska smal balkongliknande avsats. Du har en magnifik utsikt över hela Gent här uppifrån. Men trots att jag besökt både världens högsta byggnad Burj Kahlifa, Top of the rocks i New York och takterrassen på Marina Bay Sands i Singapore så slog höjdrädslan till här. Spektaklet filmades och finns att beskåda under höjdpunkten ”Trip me up” på Instagram. Men tack vare bilderna så kan jag i alla fall njuta av utsikten i efterhand.

Gent
Weekend i Gent

Tornet är öppet varje dag mellan 10-18 utom helgdagar. Det kostar en liten slant att gå in här. Och har du tänkt göra det och lite annat så skulle jag rekommendera att köpa ett CityCard. Själv köpte jag ett för 48 timmar och betalade 30 Euro. Då åker man också gratis på bussar och spårvagnar.

Sint Baafskathedraal (Saint Bavo-katedralen)

Det tredje tornet i Gentsiluetten hittar du på Sint Baafskatehdraalen, den andra gigantiska katedralen inom loppet av bara några hundra meter.

Sint Baafskathedraal (Saint Bavo-katedralen) i Gent
Sint Baafskathedralen

Detta är den äldsta kyrkan i staden och för den intresserade kan man här hitta en magnifik samling målningar och skulpturer som är flera hundra år gamla.

Den mest kända av dem behöver du lösa entré för att se. Det är gratis att gå in i kyrkan i övrigt och har du CityCard så ingår entrén i det. För altartavlan med målningen Home of the mystic lamb ska tydligen ses. Den anses vara en av världens viktigaste målningar och får inte fotograferas.

Gravensteen (Castle of the counts)

Gravensteen (Castle of the counts)
Graavensteen

Är det något som Gent är lika känt för eller mer känt för än de tre tornen så är det Gravensteen. Slottet i form av ett medeltida fort som ligger mitt i Gent och då menar jag verkligen mitt i Gent. Omgiven av gigantiska murar och med en vallgrav som gör att det ser ut som att slottet reser sig ur vattnet.

Gravensteen (Castle of the counts) i Gent

Och det allra bästa är att du kan besöka stora delar av slottet. Jag är inte den som brukar plocka på mig en audioguide men här kändes det passande. Och efter att ha upplevt rundturen med hörlurar är det inte en rekommendation utan ett påbud att låna ett par lurar och lyssna. Historien om Gravensteen berättas på ett humoristiskt sätt och passar också på att ge oss som lyssnar små tankeställare om hur vi lever våra liv i sus och dus såhär på 2000-talet.

Vill du besöka Gravensteen ingår inträdet även här i ditt CityCard som jag gissar att du vid detta laget inser att du tjänar på att investera i.

St Michaelsbron

St Michaelsbron i Gent
St Michaelsbron

Stadens självklara selfieplats. Här har du en vidunderlig utsikt över de tre tornen men även floden Leie och Graslei och Korenlei som jag berättar mer om om en stund.

För mig som reste på egen hand var det i det närmaste ett heltidsjobb att besöka platsen mitt på dagen. Jag fick flera uppdrag att fotografera både par och andra soloresenärer som ville förevigas framför tornen.

St Michaelsbron i Gent
St Michaelsbron för mig själv

Är du inte vansinnigt morgontrött rekommenderar jag dig ändå att ta en promenad innan alla andra vaknat. Då kan du som jag få bron helt för dig själv.

St Michaelskyrkan

St Michaelskyrkan
St Michaleskyrkan ett från St Michaelsbron

En yngre och inte lika exploaterade kyrka hittar du precis bredvid St Michaelsbron. St Michaelskyrkan började byggas så sent som 1440. Ännu mer anmärkningsvärt är kanske att den inte var klar förrän 1825. Från utsidan var denna kyrkan den som imponerade mest på mig. Pompös känns som en underdrift.

Fun fact är att enligt planerna från 1662 skulle den bli ännu mer pompös än den är idag. Tanken var nämligen att kyrkan skulle få ett 134 meter högt torn men på grund av att det inte fanns ekonomiska medel att bygga det slutade det med att tornet bara blev 24 meter högt. Och tur var kanske det eftersom man senare upptäckte problem med underlaget där kyrkan står. Det hade inte klarat av ett så högt torn och hade tornet ändå byggts hade troligen Pisa haft en konkurrent.

St Michaelskyrkan i Gent
Dagens torn. 24 meter högt och det enda som är snett är bilden.

Vill du besöka St Michaelskyrkan är det gratis men öppettiderna inte lika generösa som i de övriga kyrkorna.

Graslei & Korenlei

Graslei & Korenlei i Gent

På kajerna utmed floden Leie ligger de äldsta och därmed också både vackraste och mest fotograferade husen i staden. Här sjuder det av liv på både uteserveringar och där folk skapat spontana picknickplatser.

Och det är genomgående för Gent. Pulsen. Livet. Myllret av människor. Men inte på ett negativt sätt. Det känns snarast som att man går man ur huse för att uppleva och vara i sin stad och ta hand om den. Uppleva den.

Vrijdagmarkt

En bit bort men fortfarande i den gamla stadskärnan hittar du torget Vrijdagmarkt som jag har förstått fått sittnamn efter den marknad som hålls där varje fredag. Och när jag passerar för att lämna av mitt bagage på hotellet ett kvarter bort är det just både fredag och marknad.

Vrijdagmarkt, Gent

Genom åren har det dock även ägt rum mindre lustiga event på detta torg och 1822 hölls den sista avrättningen med giljotin på platsen. Torgets äldsta hus dateras till 1300-talet och ligger i hörnet vid Kammerstraat. Här finns fortfarande den gamla klockan kvar som kungjorde att marknaden öppnade.

Mina favoriter men så mycket kvar att se

Min weekend i Gent var en överraskningsresa med Trip me up och jag inser att Gent antagligen aldrig annars hade fått ett besök av mig. Jag visste nämligen knappt att staden fanns.

Ovan har jag samlat åtta favoriter som jag hann ta till mig under mina dagar i Gent och jag kommer gärna tillbaka och upptäcker ännu mer.

Gent, Belgien

Att åka till Gent

För att åka till Gent tar du lämpligen valfritt flyg till Bryssel. Från flygplatsen går det sedan direkttåg till Gent. Följ bara skyltarna mot tågen. Åk två våningar ner och där kan du köpa biljetter i flera automater. Var uppmärksam på att vissa tåg kräver ett byte. tågen går ofta och du kan enkelt söka efter tider här. En biljett kostar ca 13-15 Euro.

Att ta sig runt i Gent

Du anländer med tåg till St Pieters station i Gent. Detta är en av landets mest trafikerade tågstationer och en knutpunkt. Har du en stund över rekommenderar jag att strosa runt och beundra den vackra stationsbyggnaden. Spårvagnarna går sedan precis utanför tågstationen.

Vill du köpa biljett i automaterna som finns vid hållplatserna krävs det kontanter. Men väl inne i de gamla delarna av stan tar man sig med fördel runt till fots. Staden är liten och allt är nära och i de gamla delarna är det dessutom i stort sett bilfritt. Här samsas istället gång- och cykeltrafikanter med spårvagnar som i sakta mak tar sig genom staden.


Alla inlägg från min weekend i Gent med Trip Me up. Från planering och bokning till när jag öppnar kuverten och resan har jag samlat här. Trevlig läsning.


Hade du velat åka på överraskningsresa eller har du själv rst med Trip me up? Berätta gärna

7 Comments

Leave a Reply