Meny
Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

Godaste våfflan i Sverige – hela listan landskap för landskap

Sällan har väl vad man tror är en missuppfattning blivit så bra som den gången någon råkade höra våffeldagen istället för vårfrudagen. Men ta det med en nypa salt, ingen kan ju veta säkert. Det vi vet med säkerhet är dock att Marie bebådelsedag, vårfrudagen och våffeldagen infaller på samma dag. Och det vi med detta inlägg också kommer att få klart för oss är att den godaste våfflan i Sverige är inte bara en utan många. [Uppdaterat 240323]

Man skulle kunna tro att jag efter förra årets icke vetenskapliga undersökning och listning av Sveriges godaste glass aldrig skulle ge mig på något liknande igen. Men icke. Istället fick jag idén att i Sveriges största Facebook-grupp med över 100 000 medlemmar ställa frågan vilken den godaste våfflan i Sverige är. Och svaren lät inte vänta på sig. Så här är de nu, sorterade i landskapsordning från A till Ö och med ett och annat utlåtande från kommentarerna på inlägget på Facebook, svaren.

Alla ”hitta dit”-länkar öppnas i googlemaps. Och skulle du inte hitta din egen favorit på listan – då har du ett uppdrag. Lämna en kommentar så att vi får lägga till det.

Omslagsbilden kommer från Skärgårdsvåfflan som du hittar under Södermanland

Godaste våfflan i Blekinge

Brygghuset café & art

På Listerlandet vid Sölvesborg hittar vi Brygghuset café & art. Ett lantligt sommarcafé.

”Fantastisk miljö, underbara våfflor och supertrevliga ägare. Här möts Mexiko o Sverige i en perfekt mix”

är en av kommentarerna. Men inte bara våfflorna får superlativ.

”Otroligt gott bröd och god sallad! Våfflorna och glassen får högsta betyg. Stort plus för det vegetariska utbudet! Mysig miljö och trevlig personal.”

Såhär hittar du till Brygghuset café & art.

Pensionat Järnavik

Några mil österut hittar vi Pensionat Järnavik och att döma av deras hemsida råder lugnet här. En plats du kan tillåta dig att bara vara på. Tipsarna vittnar om hantverket bakom våfflorna.

”Våfflor med lokalproducerade ägg, handviwpad grädde och hemlagad jordgubbssylt mitt i Blekinge”

Såhär hittar du till Pensionat Järnavik.

Godaste våfflan i Bohuslän

Utposten på Hållö

Även Utposten på Hållö utanför Smögen får flera röster när Sveriges godaste våffla ska koras. Personligen är jag barnsligt förtjust i både Kungshamn och Smögen och kan tänka mig att en våffla här ute blir extra god av omgivningen.

Till Utposten på Hållö tar du dig med båt, du kan åka från både Kungshamn och Smögen och turen tar ungefär en kvart.

Såhär hittar du till Utposten på Hållö och vandrarhemmet.

Godaste våfflan i Dalarna

Fågelboet Sälen

Våffelstugan på Fågelboet i Sälen är beläget i ett av Sälens äldsta hus, byggt på 1600-talet och bara det bådar ju gott. Och menyn med allt ifrån bananasplitvåffla till lyxvåffla med handskalade räkor med stenbitsrom gör det inte sämre.

Såhär hittar du till Fågelboet i Sälen och deras våffelstuga.

Gammelgårdens våffelstuga

Fler än en röst föll på Gammelgårdens våffelstuga också det i Sälen. Genuin mysfaktor och legendariska våfflor utlovas på deras egenhemsida och receptet är detsamma som för 100 år sedan. Naturligtvis är det en hemlis. Receptet alltså. Inte vägen till Gammelgården.

Såhär hittar du till Gammelgårdens våffelstuga.

Joängets våffelstuga

Sälen verkar kunna sina våfflor för här har vi nästa våffelstuga vi hittar i just Sälen. I en stuga med anor från 1500-talet kan man avnjuta våfflor vid en sprakande brasa. Matvåffla eller dessertvåffla avgör du själv. Personligen blir jag nyfiken på Langosvåfflan medan en av tipsarna lovordar något som också är viktig:

”Joängens våfflor i Sälen har gluten och mjölkfria våfflor. Det är värt ett stort HURRAAAAA ”

Såhär hittar du till Joängets våffelstuga.

Smidgården i Fryksås

Vi lämnar Sälen bakom oss och beger oss mot Fryksås. För även här sägs det att den godaste våfflan i Sverige serveras. Utbudet varierar enligt menyn efter tillgång och humör.

Och såhär hittar du till Smidgården i Fryksås.

Våffelbruket Hammarbacken

Innan vi lämnar Dalarna beger vi oss till Ludvika och till Våffelbruket som blivit överösta med tips av hågade våffelälskare. Här utlovas det goda matvåfflor med potatis i smeten och bubbelvåfflor som jag inte riktigt vet vad det är faktiskt. En tipsare låter hälsa följande:

”Våfflorna håller sig krispiga ända till sista tuggan. Sällan jag gillar våfflor p.g.a. att de ofta faller ihop och blir en kladdig deg på slutet, så icke med dessa våfflor”

Våffelbruket finns förutom i Ludvika också på flera andra platser i landet. Här hittar du en lista på var.

Våffelvandring

Vill du ta din våffla till en helt ny nivå. Då kan du boka in dig på – trumvirvel – våffelvandring. En oslagbara kombo marknadsför de sig med och jag håller med – alla kategorier. Vandringen sker i ett naturreservat där inlandsisen skapat en djup kanjon genom berget och vid de branta klippväggarna syns tydliga spår av meteoriten som träffade området för 377 miljoner år sedan.

Mer information och bokning gör du här.

Godaste våfflan i Dalsland

Strandcaféet i Åmål

Besöker du centrala Åmål tipsas det om att slå sig ner i den lummiga trädgården på Strandcaféet och avnjuta det som denna lista handlar om.

Såhär hittar du till Strandcaféet i Åmål

Tollebols kvarn

Två kilometer väster om Åmål hittar vi Tollebols kvarn och vad som är väl värt en omväg enligt informationen jag har fått. Min tipsare meddelar att sällskapet om fem personer testade fem olika våfflor och alla var lika nöjda.

Ta dig till Tollebols kvarn såhär.

Godaste våfflan på Gotland

Elsies café

Gotlands första våffla far vi till Fårö för. Här har vi Elsies café. Här serveras inte bara våfflor utan även bedårande havsutsikt.

Elsies café hittar du till såhär.

Gotlandsvåfflan

På Gotlandsvåfflan utlovas Östersjöns godaste våffla och här serveras de i tre storlekar. Kvarts, halv eller hel. En hel tack tar jag.

Gotlandsvåfflan hittar du här i Lärbro.

Våffelmagasinet i Ljugarn

Många var tipsen om Våffelmagasinet i Ljugarns hamn. Här kan man designa sin egen våffla och själv blir jag speciellt nyfiken på denna kommentaren.

”Deras Håll käften-våffla lovar det den heter”

Såhär hittar du till Våffelmagasinet

Godaste våfflan i Halland

Hallandsgården

Vi fortsätter söderut i Halland och hittar Hallandsgården – ett café med ekologisk lunch, glass och fika – inte minst våfflor! Mysig och rofylld trädgårdsmiljön, fin lekplats för barnen och även fyrfota vänner är välkomna. Ligger på Galgberget i Halmstad med utsikt över Laholmsbukten.

Såhär hittar du till Hallandsgården.

Hermanslycke B&B

På Hermanslycke bed & breakfast i Varberg serverar man våfflor, har gårdsbutik och kurser i ljusstöpning. Härligt hemtrevligt koncept helt enkelt.

Hermanslycke hittar du till på följande sätt.

Godaste våfflan i Hälsingland

Restaurang Eftertanke

I en träkåta placerad nära toppen av Järvsöbacken mellan de båda sittliftarna på sydsidans topp hittar vi restaurangen med det oemotståndliga namnet. Restaurang Eftertanke. Och här serveras både matiga och söta varianter av enligt ryktet supergoda belgiska våfflor.

Jag förstår att du vill till Restaurang Eftertanke och såhär hittar du dit.

Växbo café & lanthandel

Tipsare talar om våffelbuffé på Växbo café & lanthandel. Farligt gott säger jag. Är det ryktet sant får jag ta och besöka mina rötter i sommar och undersöka saken närmare.

Jag hittar till Växbo såhär.

Godaste våfflan i Härjedalen

Andersborgs Våffelstuga

På kalfjälllet i Tänndalen hittar vi Andersborgs våffelstuga. Skidåkning och våfflor är ju en kombination som fungerar. Om du som jag inte åker skidor går det lika bra ändå att avnjuta en våffla i snölandskapet.

Såhär hittar du till Andersborgs våffelstuga

Gammelgården på Ljungdalens hembygdsgård

Fulltecknade gästböcker och min tipsare gör gällande att här finns Härjedalens härligaste våfflor.

”Gjorda över öppen eld serveras med kokkaffe och hemgjord sylt”.

Ja vem vill inte prova det?

Du hittar till Ljungdalens hembygdsgård på detta sätt.

Nysäterns fjällgård

Här på Nysäterns fjällgård och Bertas café och fjällpub serveras frasiga våfflor som kan avnjutas både inomhus och utomhus på renfäll. Jag fick tips om att det serveras bland annat älgvåffla och undrade såklart vad det var men menyn på hemsidan fick jag inte fram. Så om någon vet, berätta gärna i en kommentar.

Till Nysäterns fjällgård hittar du såhär.

Malmbäcksstugan, Funäsfjället

”Goda våfflor mitt på fjället vid skidspåret”.

Detta tipset leder till Malmbäcksstugen på Fulufjället. Beläget ett par kilometer från vägen och civilisationen och öppet endast under vinterhalvåret.

Till Malmbäcksstugan hittar du såhär.

Godaste våfflan i Jämtland

Bergstugan Fröå Gruva

Våfflorna på Bergstugan avnjuts med milsvid utsikt över fjäll  & sjö, med Åreskutan i fokus. Största delen av bären plockar de själva under hösten, resterande köper de av bärplockare som plockar i trakterna. Och våffelreceptet är hemligt och kommer från farmor, Brittan.

”Bästa receptet för riktigt traditionella, frasiga våfflor! Serveras alltid direkt från våffeljärnet! Hemkokt sylt av olika slag som varierar lite efter årstid! Är det fin-helg kan man få bubbel till och löjrom på våfflan, fast jag föredrar den klassiska med hemkokt hjortronsylt! Miljön/utsikten är också en vinnare!.” 

Jag tänker att jag inte behöver förtydliga ytterligare va? Men om det mot förmodan behövs kan du läsa utlåtandet från WhiteGuide också.

Du hittar till Bergsstugan Fröå Gruva såhär.

Godaste våfflan i Lappland

Låktatjåkko Fjällstation

Jag har inte räknat på decimalen men ett av de ställen som fick absolut mest röster är detta. Låktatjåkko fjällstation i Lappland. Och historierna om bedrifterna innan våfflan inmundigats är flera.

”Föregås av en 9 km lång vandring på cirka 900 höjdmeter. Den våfflan förtjänar man. ”

”Jag åkte bandvagn upp från Björkliden. Tyckte jag var värd en våffla ändå!”

”Låktatjåkko fjällstation. Våfflor med hjortronsylt och västerbottenost”

Ja här på Sveriges högst belägna turiststation, tolvhundratjugoåtta meter över havet, kan det vara så att en av landets godaste våfflor serveras. Har du testat?

Till Låktatjåkko fjällstation hittar du på detta sätt.

Norgefarargården i Klimpfjäll

Sandra Dahlberg satte Klimpfjäll på kartan med buller och bång. Men nu får hon stark konkurrens av våfflan på Norgefarargården. Norgefarargården är ett Kulturmärkt timmerhus i byn Klimpfjäll byggt 1832 och 1860. Öppet sommartid.

Till Norgefarargården hittar du såhär.

Som ett avslutande tips i Lappland, dock något svårt att länka en karta till måste jag få dela med mig av följande kommentar på min fråga efter Sveriges godaste våffla:

”Den godaste våfflan jag någonsin ätit var på väg upp till Kebnekaise vid sjön innan man går sista biten. Där satt en gumma i en kåta och gjorde våfflor över öppen eld med egen gjord hjortronsylt till himmelriket var värd varje krona 50kr/st”

Godaste våfflan i Norrbotten

Jössgården

Norrbottens bidrag till våffeltoppen kommer från Jössgården. Här kan du inte bara avnjuta våfflor utan exempelvis bo på Lantgård, vandra eller prova vin.

Till Jössgården hittar du såhär.

Godaste våfflan i Skåne

Birkens café i Hässleholm

Från nordligaste norr till sydligaste syd och min gamla hemstad Hässleholm. Birkens café omnämns på följande sätt:

”Lång tradition och nytänkande i en och samma våffla”

Birkens café och kuriosa hittar du i hembygdsparken här.

Flädergården

Nästa tips på listan får en lite speciell plats i mitt hjärta av personliga själv. Flädergården ligger utanför den lilla orten Vinslöv mellan Hässleholm och Kristianstad i norra Skåne. Och här bodde jag mellan 7 och 12-årsålder. Därför värmer det lite extra att få detta tipset i flödet.

Och på Flädergården har man en egen våffelspecialité. Våfflor med ett uns fläder i såklart.

Till Flädergården hittar du på följande sätt.

Hallongården

Längst i söder mellan Trelleborg och Malmö hittar vi Hallongården och inget mindre än våffelbuffé. Vintertid bjuds det på våfflor av fyra olika smaker med deras prisbelönta sylter gjorda på gårdens egna bär. På sommaren går de all in på självplockning, Halloncafé och småskalig glassproduktion.

Hallongården var platsen, och du hittar hit såhär.

Lotta på åsen

Nästa Skånetips hittar vi på åsen, Söderåsen. Hos Lotta. Här bakas våfflor på recept från 1800-talet anpassat till 2000-talets olika önskemål om alternativ för allergiker.

Till Lotta på åsen hittar du såhär

Pålsjöpaviljongen, café & våffelbageri

En sann våffelälskare åker till Helsingborg och till Pålsjöpaviljongen på Våffeldagen. Då bjuder de nämligen på gratis våfflor. I år ställs evenemanget in på grund av orsak. Men får de som de vill så hittar de en dag att genomföra eventet litet senare i sommar i stället. Håll utkik så att säga.

Pålsjöpaviljongen hittar du till såhär.

Solbackens Wåffelbruk i Båstad

Vi avslutar vår våffelturné genom Skåne ståndsmässigt på Solbackens Wåffelbruk. Med tradition från 1907 och en utsikt to die for. Eller som en tipsare uttryckte det.

”Snuskigt goda och bästa utsikten!”

Detta missar jag inte om jag har vägarna förbi Båstad i sommar, det kan jag lova dig.

Och Solbackens Wåffelbruk hittar du till såhär.

Godaste våfflan i Småland

Axelssons i Aby

Vid väg 34 mellan Målilla och Mörlunda hittar vi Axelssons i Aby och deras specialité potatisvåfflan i två versioner. Matig potatisvåffla med sallad och tillbehör, och söt potatisvåffla med florsocker och tillbehör.

Förutom våffelservering finns det även gårdsbutik med självbetjäning.

Axelssons i Aby hittar du till såhär.

Dannäs våffelcafé

Dannäs våffelcafé ligger i närheten av Bolmen.

”Fantastisk miljö i en gammal skola. Här serveras sommarvåfflan med glass, grädde, sylt, färska jordgubbar och på toppen smulade maränger! Matvåfflor och dessertvåfflor, allt du kan önska och ännu mer! Jag längtar tillbaka!

”I en gammal skolbyggnad från mitten på 1800-talet. Jättegoda våfflor med massor av olika smaker i jättefin miljö.” 

Blir du sugen? Dannäs våffelcafé hittar du till såhär.

Hultsfreds Strandcamping

Vill du bli först på bollen. Då ska du bege dig till Hultsfred. Ett av tipsen på min fråga låter nämligen såhär:

”Jag och min partner ska starta ett våffelcafé på vår camping, Hultsfred Strandcamping i sommar vi är nämligen också vansinnigt förtjusta i våfflor!! Vi hittade massor av inspiration när vi fikade på Våffelmakeriet & Second Hand i Gustavsberg! Super mysigt ställe med goda våfflor där du kan köpa bordet du fikar på”

Så här har vi två tips i ett. Först ett tips på ett helt nytt ställe i Hultsfred men också deras tips på var de hittat inspiration på Våffelmakeriet i Uppland. Titta vidare under Uppland längre ner här och åk och hälsa på i Hultsfred och stötta ett nyöppnat våffelcafé i sommar.

Såhär hittar du till Hultsfreds Strandcamping

Skatelövs Hembygdsförenings våffelcafé och loppis

”Mysigt och med den där härliga Småland och Emil känslan. Mellan Skatelöv och Torne finns på sommaren Skatelövs Hembygdsförenings våffelkaffe och loppis!”

Skatelövs hembygdsgård ligger i Grimslöv i djupaste Småland och såhär hittar du hit

Två röda hus

En småländsk idyll mitt på höglandet mellan Eksjö och Nässjö.

”Världens mysigaste ställe”

är ord som nämns och inte bara det. Många olika tips pekade till Två röda hus och jag är inte förvånad när jag ser bilder på kreationerna som serveras här.

Två röda hus vill ni såklart hitta till och det gör ni såhär.

Våffelcaféet i Rävemåla

I Tingsryds kommun i södra Småland hittar vi Rävemåla hembygdsgård. Öppet sommartid och med våfflor värt ett besök enligt hugade tipsare.

Såhär hittar du till Våfelcaféet i Rävemåla.

Älgsafarit i Markaryd

Sist ut i Småland kommer ett tips med extra allt. Här kan du kombinera både älgsafari och våffelintag. Våffelcaféet hittar du i 1700-talsmiljöer med knarrande golv och låga dörrkarmar i äkta smålandsanda.

Såhär hittar du till Älgsafart i Markaryd

Godaste våfflan i Södermanland

Chokladhuset i Nynäshamn

Vi beger oss norrut till Södermanland och landar i Nynäshamn för något så unikt som chokladvåfflor. Och det är kanske inte så märkligt med tanke på att hela stället heter Chokladhuset. Hur sugen blir man inte att testa detta undrar jag?

Blir du lika sugen som jag så hittar du till Chokladhuset såhär.

Johannsidals café och B&B

Mitt i Sörmland med lika nära till Katrineholm, Strängnäs, Eskilstuna och Nyköping hittar man Johannisdals café. Här serveras både svenska och belgiska våfflor likväl som både mat- och dessertvåfflor.

Ta vägen förbi Johannisdals café såhär.

Klockargårdens Våffleri

Ett av de våffelcafé som fick allra flest röster i min lilla undersökning var Klockargårdens Våffleri. Och jag måste erkänna att jag blev lite småkär i namnet. Våffleri liksom. Och såhär säger andra besökare.

”Klockargårdens våffleri söder om Stockholm, har både söta och matiga våfflor. Den med laxröra var riktigt god och hela stället är supermysigt, både inne och ute i trädgården.”

 ”Trädgården. Inredningen. Ägarna. Och unika smaker som kittlar! Väl värt ett besök!”

”Ojoj helt klart Klockargårdens våffleri i Grödinge, Södra Stockholm. Helt fantastiska matvåfflor och efterrättsvåfflor i en gammal skola med en härlig trädgård. Har vunnit priser och personalen är supergullig.”

Jag behöver väl inte tillägga så mycket mer än att det är såhär du hittar till Klockaregården va?

Skärgårdsvåfflan

På halvön Femöre i Oxelösunds Skärgård hittar vi sedan 2014 Skärgårdsvåfflan. Här kan du avnjuta både mat och dessertvåfflor med naturreservatet nästgårds och havet i tre väderstreck.

Till Skärgårdsvåfflan hittar du såhär.

Godaste våfflan i Uppland

Resta gård i Örsundsbro

På Resta gård serveras våfflor gjorda på ekologiska ingredienser från gården, ägg från gårdens höns som sprätter runt i äppelodlingen, kulturspannmålet dalavete från gårdens åkrar och mjölk, smör och grädde från de gräsbetande fjällkorna.

Våfflorna serveras i två varianter, en med klassiska tillbehör så som grädde och sylt på traktens bär eller med gårdens syrade grädde, löjrom med rödlök.

Blir du sugen på direkten? Här är vägbeskrivningen till Resta gård

Våffelmakeriet & Second hand

Hittills har listan bidragit till kombinationer av både älgsafari och bergsbestigning. I Uppland kombinerar vi istället våfflan med lite second hand-shopping. Jag du kan till och med köpa med dig inredningen. Såhär står det på Våffelmakeriets Facebook-sida:

Hos oss avnjuter du goda våfflor i en hemtrevlig miljö! Köp med dig stolen du sitter på, bordet du sitter vid eller kanske tavlan på väggen!

Är inte det unikt så säg. Är du sugen på våfflan eller kanske inredningen så hittar du till Våffelmakeriet såhär.

Våfflan Hamnkrog & bar

Sigtuna – Sveriges första stad. Och tillika gulligaste om du frågar mig. Skriver jag en dag en bok så är det här jag kommer att göra det. Men innan det stannar jag till för en våffla. Garanterat. På Våfflan. Det är liksom här man hittar den. Hur – jo såhär.

Godaste våfflan i Värmland

Våffelcafé Spikgården

Är du i Värmland är det på våffelcaféet Spikgården i Karlstad stadspark du ska avnjuta våfflan.

I en timrade stuga från tidigt 1800-tal kan du koppla av i gammaldags miljö. På uteserveringen ges en lantlig känsla med djuren i den absolut närheten.

Till Spikgården hittar du såhär.

Wikforsmagazinet

”Det är en skam att prata våfflor och inte nämna Wikforsmagasinet”

Nej så kan vi såklart inte ha det. Wikforsmagazinets magiska våfflor hittar du i Långserud såhär.

Godaste våfflan i Västmanland

Selma G i Nora

Utan Selma G i Nora kanske inte ens detta inlägget hade funnits. Låt mig förklara. Det var för ungefär ett år sedan vi besökte Nora och testade deras berömda glass. Det var den glassen som fick mig att ställa frågan var just Du hade ätit den godaste glassen i en Facebook-grupp. Och det var den frågan som fick mig att skriva inlägget om Sveriges godaste glass. Och utan det inlägget hade jag aldrig kommit på att nu göra ett inlägg om Sveriges godaste våffla.

Så tack Selma G – att det dessutom när jag gör lite research visar sig att glassen till en början bara var ett tillbehör i Nora är ju liksom på något vis ännu roligare, som att cirkeln sluts. Såhär står det på Selma G:s hemsida.

I begynnelsen var Wofflan.

1923, i början av historien om NoraGlass, var det våfflan som spelade huvudrollen och glassen var blott ett tillbehör. Grundarinnan till glassfabriken, Selma Gerdin, gräddade “wofflor” och rullade dem till glasstrutar. Vi har blåst liv i den traditionen och serverar nu NoraGlass i hembakt våffelstrut (i mån av tillgång, de har blivit populära och tar tyvärr slut ibland). En smakupplevelse utöver det vanliga! Men vi tycker också att glass smakar väldigt gott på en våffla som äts på tallrik, så därför gräddar vi även maffigt matiga våfflor, som serveras antingen söta med glass och andra godsaker eller matiga med olika spännande tillbehör. 

Så tack Selma. För glassen, våfflan och idén om inläggen om de båda.

Såhär hittar du till Selma G i Nora.

Wåffelbaren Björngården

Min bloggkollega Sanna tipsade för en tid sedan om detta ställe utanför Västerås. Sedan dess har jag suktat och glädjen var stor när vi i början av mars gjorde oss ett ärende till Västmanland och jag skulle få besöka Wåffelbaren.

Döm om min besvikelse när Wåffelbaren just denna lördag tvingades ha stängt. Nåväl. Jag ger inte upp. Jag ska till Wåffelbaren. Här serveras bubbelvåfflorna i fantastiska omgivningar och i galna kreationer. Här görs även Langosvåfflor som jag aldrig hade hört talas om innan jag började skriva på denna lista.

Wåffelbaren mina vänner. Ja ni förstår va? Och ni hittar dit såhär.

Godaste våfflan i Västerbotten

Eljest

Vi åker till Umeå för en våffla i Västerbotten. På Eljest utlovas fika med norrländsk prägel. Däribland våffla.

Eljest hittar du till såhär.

Godaste våfflan i Västergötland

Brobacka Kaffestuga

Brobacka kaffestuga utanför Alingsås får flera tips och hjortronsylten är återkommande. Så här beskriver de sig själva:

”Vår Brobackavåffla är verkligen retro! Den är också numera certifierad enligt Eldrimners mathantverk, enligt dom den första våfflan i Sverige som är certifierad! En kvalitetssäkring för er kunder på att vi använder bra råvaror utan tillsatser. Detta certifikat gäller även vårt hembakta fika samt brödet! Dessa våfflor har gräddats i kaffestugan sedan 50-talet, receptet vi använder idag har modifierats lite men härstammar från begynnelsen och Anna-Greta Alströmer som öppnade kaffestugan. De är randiga, serveras med sylt och grädde!”

Det där gör i alla fall mig nyfiken. Och såhär hittar du till Brobacka om du också blir nyfiken.

Krokens Alpacka

Har ni lusläst listan hit så vet ni att vi vid detta laget inte enbart fått oss våfflor till livs utan även alltså bergsbestigning, älgsafari och second hand. Nu kommer vi till nästa. För här hamnar vi på Krokens Alpacka i Lidköping som också har en liten våffelstuga.

Jag blev ju ganska förälskad i Alpackor vid förra sommarens besök på Visingsö så hit kommer jag gärna för att hälsa på både djuren och äta en våffla.

Till Krokens alpacka hittar du såhär.

Café Skogshyddan

Nästa västgötastopp gör vi i Vänersborg vid Café Skogshyddan. Precis vid brofästet och här serveras våfflor till bland annat quiz och trubadurer sommartid.

Såhär hittar du till Café Skogshyddan

Tiveds kafferosteri

Ett annat tips i Västergötland leder oss till Tiveds kafferosteri där det talas om matvåfflor. Tipsaren gillar särskilt en stort med fetaost och tomat på och den är jag benägen att skriva under på att jag vill testa.

Såhär hittar du till Tiveds kafferosteri

Västra Tunhems Prästgård

Det var inte Carl von Linné himself som tipsade om våfflorna men han har en gång i tiden 1746 skrivit gott om prästgården de nu serveras i.

Just intill foten av Hunneberg. Där hittar du dem

Ådalens café

Västergötlands sista stopp gör vi på Ådala café i Nitta mellan Borås och Ulricehamn. Här serveras våfflor med lite annorlunda tillbehör utlovas det av tipsaren.

Undersök saken själv och sväng förbi. Såhär hittar du till Ådalens café.

Godaste våfflan i Stockholm

Kina slottscafé

Listans enda riktigt kungliga våffla. Som kanske till och med skulle kunna räknas som ett världsarv. Nja, det var kanske att ta i. Men Kina slott och Drottningholms slott är ju faktiskt ett världsarv, Sveriges första till och med. Och våfflan som serveras i källarvalven på Kina slottscafé kan jag skriva under på själv är ljuvlig.

Ta en tur, hälsa på kungen och käka en våffla. Till Drottningholm tar du dig såhär.

Älskade traditioner

Retrocafé på Södermalm med ett vitt och brett rykte om sig att servera stadens godaste våfflor.

Detta är vägen till Älskade traditioner.

Godaste våfflan på Öland

Edith & Julias B&B

Listans första Ölandsvåffla får vi tips om att åka till Rälla för att äta. Här på Edith & Julias kan man få både söta våfflor och matvåfflor och hallon/lakritssylten ska vara något utöver det vanliga.

Du hittar till Edith & Julias B&B såhär.

Godaste våfflan i Östergötland – kika in på min guide på Instagram här

Borghamns strand

Borghamnsvåfflan på Borhamns strand

Så är vi framme vid mitt hemlandskap. Och vi startar vid Ombergs norra fot och fantastiska Borghamns strand. Deras specialté är våffla med ramslök och rökt sik från Vättern. Och den smakade gudomligt efter att vi vandrat Marialeden på Omberg förra våren.

Såhär hittar du till Borghamns strand

Borkhult-Lapphem

En plats jag upptäckte förra året när jag skrev om Fem unika boenden i Östergötland är Borkhult-Lapphem. Här kan man boka in sig på ”Göra-ingenting-paketet”. Hur underbart låter inte det ändå. Och nu står det klart att det även serveras våfflor här. Jag är såld.

Är du också det så hittar du till Borkhult-Lapphem mitt i djupaste Östergötland såhär.

Färgargården

Lite mer centralt i grannstaden Norrköping hittar vi Färgargården där allt såväl våfflor som annan fika görs från grunden på plats.

Till Färgargården hittar du såhär.

Mallbodens café och vandrarhem

Mallboden är ännu ett ställe som många har tipsat om. Idylliskt beläget precis vid Göta kanal i Motala och med de galnaste kreationerna. Inte många mil hemifrån mig och ändå har jag ännu kvar att besöka Mallboden. Hur är det man brukar säga, ibland ser man inte skogen för alla träd.

Ett hett tips är att besöka Mallboden i sommar och du hittar hit såhär.

Skönfärgaregården i Gamla Linköping

I ett hus från 1700-talet i Gamla Linköping hittar vi ännu en våffelstuga. Gamla Linköping är en stadsdel i Linköping tillika ett friluftsmuseum och gården är känd för sina takmålningar från 1720-talet. Huset stod ursprungligen granne med min nuvarande arbetsplats mitt i Linköping men plockades ner 1972 och var färdigmonterat i Gamla Linköping 1978.

Jag kan varmt rekommendera att du passar på att se lite mer av Gamla Linköping när du besöker Skönfärgaregården på denna adressen.

Stebbarps gård på Torpön

Här har vi ett resmål som står på min önskelista för sommaren 2021. Och det är Torpön. En liten ö i sjön Sommen i södra Östergötland. Torpön har sitt eget Naturum och hit tar man sig förslagsvis med vägfärja söder om Boxholm.

På Torpön finns Stebbarps gård och där serveras bland annat matig våffla med handskalade räkor med stenbitsrom.

Vägbeskrivning till Stebbarpsgård hittar du här.

Godaste våfflan i Sverige – har vi missat det bästa?

53 våfflor senare. Har vi fått med din favorit? Eller har vi glömt någon? Kommentera gärna nedan så kompletterar jag listan.

Och blir du så sugen att du måste besöka någon av platserna i listan? Berätta gärna vad du tyckte. Öppettider varierar mycket så passa på att klicka in på respektive våffelcafés egen sida för senaste info.

Stort tack för alla tips och hoppas nu att ni får nytta av listan under din roadtrip i vårt vackra land.

11 Comments

 • Cornelia
  28 mars, 2021 at 18:11

  Oh jag, verkligen. Vi testade den efter en mils vandring på Marialeden i somras. Galet gott.

  Reply
 • Hanna
  18 juli, 2021 at 09:23

  Ösjöstugan vid Ramundberget har otroligt goda våfflor! ????

  Reply
  • Cornelia
   28 juli, 2021 at 09:04

   Det var ett nytt namn för mig, tack snälla för tipset
   Allt gott
   Cornelia

   Reply
 • Kim W V
  13 mars, 2022 at 18:36

  Västerås har nu ett nytt våffelställe. Våffelbruket i Saluhallen Slakteriet. Hälsn. Kim W V

  Reply
  • Cornelia
   20 mars, 2022 at 20:16

   Tack för tipset 🙂 Våffelbruket har verkligen expanderat till många platser på senare tid. Det är poppis med våfflor 🙂

   Reply
 • Karin
  25 mars, 2022 at 13:49

  Liljenäs gård ca 10-15 min väster om Karlstad. Rätt nytt med våfflor. Väl värt ett besök

  Reply
  • Cornelia
   31 maj, 2022 at 14:57

   Va kul, stort tack för tips.

   Reply
 • Elle
  11 juni, 2022 at 18:25

  Varmt välkommen att besöka S:t Anna Våffleri i Östergötland. Vi får mycket beröm för våra Belgiska våfflor som vi gör själva från grunden. Mat och dessert. Fullständiga rättigheter som ger lyxen att ta en Belgisk våffla med en belgisk öl.

  Reply
  • Cornelia
   12 juni, 2022 at 20:04

   Hej hej, tack snälla för meddelande. Ert våffelcafé står högt upp på önskelistan att besöka och jag hoppas att jag ska kunna komma ut redan i sommar. Häftigt med kombinationen av både våffla och öl som är belgisk. Då får sambon köra 🙂 Hoppas vi ses i sommar. Hälsningar Cornelia

   Reply
 • […] Vill du läsa hela listan över Sveriges alla landskap och de godaste våfflorna? Då hittar du den här. […]

  Reply
 • Nina Haeggman
  22 mars, 2024 at 22:37

  Ninas bakery shop i varberg, Halland. XXL våfflor både dessertvåfflor och Matvåfflor!! Otroligt goda o de snålas inte med toppingen ? kolla in bilderna på Facebook! Gudomligt??
  Dessutom har vi varbergs största kak och tårtbuffé, alltid minst 30 sorter fika!

  Reply

Leave a Reply