Meny
Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

3 tips på höstresor i Sverige

Höst betyder återhämtning för mig. Jag kanske inte lyckas fullt ut med det lugnare tempo jag alltid föreställer mig att jag ska landa i under hösten men jag försöker. Tänk en brasa, en rogivande atmosfär och ja – återhämtning. Väldigt ofta har höstarna för mig inneburit att jag mött upp någon av mina vänner runt om i landet för en övernattning någonstans i vårt avlånga land. En välkommen paus i vardagen. Kanske den bästa du kan få. Här kommer 3 tips på höstresor i Sverige som ger just det.

Två av dem kan jag gå i god för själv. Den tredje återstår ännu för mig att uppleva men tipset har jag fått från min resebloggarkollega Sanna och Sara Rönne och det är källor som inte går av för hackor. Jag inväntar spänt ett inlägg från Sanna på bloggen för hennes Instagram vittnar om att platsen jag syftar på var alldeles alldeles underbar.

Mina 3 tips på höstresor i Sverige

Husby Säteri i Östergötland

Checka in på slott för en helg. Ja ingen blir väl förvånad att jag tipsar om slott men denna lilla pärla i Östergötland är inte överdådigt utan bara pittoreskt, mysigt och hemtrevligt. Välj om du vill bo i huvudbyggnaden eller i en av flyglarna. Kryp ner i relaxen. Avnjut den godaste mat och kom ner i tempo i de rogivande miljöerna strax utanför Söderköping. Stanna på slottet eller passa på att upptäcka Söderköping eller lite mer av Sankt Annas skärgård i höstskrud.

I höst finns möjlighet till fler olika typer av weekends som slottsweekend och julbordsweekend bland annat. Spana in mer detaljer på Husby säteris hemsida här.

Ästad vingård och Sinnenas spa i Halland

Checka in och koppla ner på Ästad vingård och Sinnenas spa i Halland, mitt i den halländska bokskogen. Jag får ganska ofta frågan vilken årstid som är bäst att åka till Ästad och jag vet faktiskt inte. Dels för att jag själv hittills bara upplevt det en somrig helg i juni och dels för att jag tror att det inte finns någon årstid som är bäst. Av allt att döma och berättelser jag hör är Ästad unikt och värt att uppleva årets alla månader. Det är bara lite annorlunda varje gång. Med snö på bastutaken, med sprakande höstfärger eller vårens skira grönska. Och jag hoppas snart få uppleva fler årstider.

När vi besökte Ästad åt vid på Logen och var mycket nöjda men nästa gång måste man ju nästan testa på Äng som belönats med en stjärna hos Guide Michelin. Ästad brukar bli uppbokat ganska snabbt men spana in vilka möjligheter som finns på deras hemsida här. Eller följ dem på Instagram där brukar de lägga upp på stories när de får återbud om du kan vara spontan.

Sävenfors Lodge i Bergslagen

Högt, högt, högt på min önskelista står ett besök på Sävenfors lodge i Bergslagen. Jag följer deras konto på Instagram slaviskt och njuter av uppdateringar från de som varit där för inte så längesedan. Som Sanna och Sara som jag nämnde ovan. Hade jag fått bestämma hade bilderna härifrån dykt upp i topp vid en googling på höstmys. Eller vintermys, eller sommarmys. Ja ni fattar. Den enda risken jag tar med att tipsa om detta är att ni alla blir lika sugna som jag och bokar upp så jag inte kan. Men det får det vara värt.

Sävenfors lodge hemsida hittar ni här och en varm rekommendation är att följa dem på Instagram. Men jag varnar er. Det är beroendeframkallande.

Fler tips på höstresor i Sverige?

Har du någon plats som passar in på listan för höstmys i Sverige? Berätta gärna i en kommentar.

Omslagsbilden är från Hagaparken en oktobermorgon efter en annan övernattning. Då på Stallmästaregården i Stockholm. Läs gärna mer om vår upplevelse där i detta inlägg. En plats som också skulle kunna få en plats på denna lista.

2 Comments

Leave a Reply