Meny
Förträffliga Östergötland / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål / Östergötland

Glasbruket Vandrarhem & Café – fikatips i Östergötland

Det har stått på önskelistan i runt ett år och så den allra mest perfekta sommardagen när semesterkänslan var som störst och vädret så där alldeles alldeles underbart – då åkte vi. Inte speciellt långt. Men till en liten oas i hjärtat av Östergötland. Till Glasbruket Vandrarhem & Café i Borensberg.

Det går alldeles utmärkt att köra hela vägen dit men vi valde att promenera den sista biten. För bara det är i sig en upplevelse. Glasbruket Vandrarhem & Cafe ligger i den lilla orten Borensberg ungefär mitt emellan Linköping och Motala. Och där ligger det vackert placerat på en liten halvö mitt emellan Motala ström och Göta kanal. Precis förbi passerar både Östgötaleden och Birgittaleden.

1800-talsanor på Glasbruket

Byggnaderna som nu bildar Glasbruket har anor från slutet av 1800-talet. I början av 1900-talet var detta bostäder åt arbetarna på Glasbruket som låg en bit bort. Glasblåsarna kom till Östergötland från bland annat Småland och med sig hade de sina familjer. Som mest bodde det över 100 personer här ute. Glaset som blåstes här var framför allt buteljglas.

Tillverkningen upphörde 1952 och sedan början av 2000-talet är det nu en plats för turister att komma och njuta av Borensberg och allt som finns i närheten.

Sugen på fler tips i Östergötland? Här hittar du fler tips i vårt landskap.

Mer än bara fika på Glasbruket Vandrarhem & Café

Vi kommer till Glasbruket för lunch men det finns så mycket mer än bara lunch och fika här.

Glamping Glasbruket Borensberg

I de gamla arbetarbostäderna som renoverades 2000-2002 finns så som namnet antyder vandrarhem men det finns också ställplatser på området. Utöver det finns det även möjlighet att testa på Glamping. Något jag berättade om redan i våras när jag listade Östergötlands bästa glampingställen.

Aktiviteter på Glasbruket

Här på Glasbruket finns det också en mängd olika aktiviteter du kan hitta på och inte bara om du bor över här.

Perfekt såhär intill kanalen finns möjligheten att hyra cykel. Vill du ta dig an vattnet på annat sätt kan du hyra kanot eller kajak. Eller så bestämmer du dig för att bara koppla av och hyra bastu och badtunna.

Langosvåffla på Glasbruket Vandrarhem & Café

Men för egen del hade vi alltså fokus på caféet och en alldeles speciell anrättning – langosvåfflan. Jag älskar både langos och våfflor så hej, vad kunde gå fel. Inget alls visade det sig.

Rasande gott och utöver det en helt fantastisk miljö. Ett besök här är snarast en order.

Detta är en riktig sommarpärla med begränsade öppettider i caféet när det inte är högsäsong. Vandrarhemmet som är en del av STF är dock öppet året runt. Vill du ha ett större evenemang går det bra att hyra ett helt hus eller till och med hela anläggningen. Mer info på Glasbrukets hemsida här.

Sugen på fler fikatips i Östergötland? Här hittar du fler tips i vårt landskap.


Följ mig gärna på Instagram för dagliga uppdateringar

5 Comments

Leave a Reply