Meny
. / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

Monteliusvägen – Stockholms kanske vackraste utsikt och mest okända plats

Hur många gånger har du kommit med tåg till Stockholm söderifrån och inte kunnat slita dig från utsikten när du närmar dig centralen? När tåget tuffar ut ur tunnlarna och du ser Gamla Stan på ena sidan och Söders höjder på andra. Har du funderat på hur det skulle se ut om du stod där uppe på höjden och blickade ut över vattnet och stadshuset? I så fall kan jag berätta det för dig. Men ännu hellre vill jag att du själv tar en tur upp till Söders höjder. Till Mariaberget och till Monteliusvägen.

Högt över Söder Mälarstrands promenadstråk men så långt ut på Mariabergets kant att du nästan tror att du inte kan komma längre. Där ligger Monteliusvägen. 416 meter med Stockholms kanske vackraste utsikt och något jag inte tycker att du ska missa när du besöker vår huvudstad.

Beslutad 1977 invigd 1998

Vi är faktiskt lika gamla Monteliusvägen och jag kan man säga. Detaljplanen där Monteliusvägen var en del fastslogs nämligen 1977 samma år som jag föddes. Detaljplanen gällde för hela Mariaberget och kom till efter att Stockholms stad beslutat att bevara Mariabergets historiska bebyggelse. Ett riktigt bra beslut. Mariaberget är kanske Stockholms absolut mysigaste område om du frågar mig. Så mysigt att det är värt ett helt eget inlägg.

Tjugo år senare påbörjades bygget av Monteliusvägen och 1998 invigdes den.

Monteliusvägen börjar vid Kattgränd i väster, där trappor ansluter till Torkel Knutssonsgatan och Bastugatan. Och slutar i öster vid Bastugatan nr 16 i höjd med Cederborgska villan.

Stockholms vackraste utsikt

Stockholm har många vackra utsiktspunkter och kanske går det inte att utse den bästa men Monteliusvägen konkurrerar i alla fall kraftigt om en topp-placering.

Utmed promenadstråket finns flera terrasser och sittplatser för att slå sig ner och njuta lite extra. Och även om utsikten över Riddarholmen, Stadshuset och Mälaren är vacker dygnets alla timmar så är det något alldeles extra i solnedgång och soluppgång.

Skriv upp Monteliusvägen på listan över platser att besöka nästa gång du är i Stockholm.

Läs mer från våra dagar i Stockholm

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

1 Comment

Leave a Reply