Meny
Hotelltips / Resor / Svenska resmål

Freys hotel i Stockholm – som att landa bland takåsarna i Paris

Freys hotel ligger bara ett par kvarter från Centralstationen i Stockholm ändå hade jag aldrig sett det för när vi möttes första gången och då var det ett rent misstag. Jag tycker mig hitta ganska bra i Stockholm. Riktigt bra till och med. Med ett undantag. Om jag råkar gå upp fel uppgång från tunnelbanan vid Centralen då är det kört. Som det var den där gången när jag första gången stod öga mot öga med Freys hotel och undrade var tusan jag var.

Min första tanke var att jag hade råkat gå in i någon typ av portal och landat i Paris. Det kändes lite som Moulin Rouge. Men sen insåg jag att det naturligtvis inte var möjligt. Frågan var jag var kvarstod dock fortsatt obesvarad och gjorde så i några minuter till innan jag letat mig fram på Stockholms gator och till någon typ av bekant plats. Men innan dess hade jag hunnit lägga den vackra och pampiga entrén till Freys på minnet och bestämt mig att en vacker dag skulle jag testa på att bo där. I veckan som gick blev det verklighet när ett tidigt morgonevent gjorde att en hotellövernattning var att föredra.

Freys hotel – med krypavstånd till Centralen

Det är bokstavligt talat krypavstånd till stationen från Freys. En av tunnelbaneuppgångarna ligger bara några meter från entrén. Ändå är det en lugn liten bakgata som inte stör friden. I bottenplan ligger den populära Belogbaren där även hotellets frukost serveras.

Freys hotell är familjeägt och har också ett systerhotell som heter Lilla Rådmannen. Men nu är fokus på Freys på Bryggaregatan. Ett 20-tal anställda jobbar alla efter Freys motto som också är som den del av deras varumärke – Where the heart is. Det handlar om att bry sig om sina medmänniskor och tänka med hjärtat. Och ja, det är naturligtvis något som ligger mig varmt om hjärtat.

Och det märks. Välkomnandet av den gulliga receptionisten när jag anländer är hjärtligt och genuint. Jag känner mig sedd. Vi är lite ”old school” säger hon och ger mig min nyckel. En riktig nyckel. Nyckelringen är ett hjärta.

Mera att läsa om Stockholm : Monteliusvägen – Stockholms kanske vackraste utsikt och mest okända plats

På plan sju bland Stockholms takåsar

Mitt rum ligger på våning sju. Ett stort rymligt rum med en liten köksdel. Men det jag fastnar allra mest för är balkongen som löper hela vägen utanför mitt rum. Det är absolut fel tid för att kunna nyttja den. Men av hotellets egna bilder att döma är det precis så ljuvligt som jag kan tänka mig sommartid. Nu njuter jag istället av en tidig morgon och att se solen börja färga Stockholmshimlen svagt ljusblå innan jag kilar in i rummet igen och värmer mig. Att se Stockholm från ovan bland takåsarna ger lite utlandsfeeling. Så är det bara.

Superiorrum Plus med balkong

Mitt rum är rymligt med en soffa en vacker fåtölj ett skrivbord och stor och rasande skön dubbelsäng. Eleganta detaljer finns runt om i rummet som är allt annat än stilistiskt clean. Lite som att färdas bakåt i tiden till det tidiga 1900-talets magnifika våningar.

Belgobaren på Freys hotel

I hotellets entréplan ligger Belgobaren och det är här morgonens frukost serveras. Min plan på att äta en bit mat här på kvällen grusas dock. Det är ett populärt ställe och jag har inte bokat. Det är måndagkväll i Stockholm men det hjälper inte. Kanske hade jag kunnat få plats lite senare. Men jag vågar inte ta risken. Jag får helt enkelt komma tillbaka och testa.

Om (eller kanske när) jag återbesöker Freys hotel

Förutom Belgobaren vill jag nämligen gärna uppleva den där sommarkänslan på min balkong. Inte heller hann jag testa på relaxavdelningen som också finns på Freys. Det finns helt enkelt anledning att göra ett återbesök på Freys. Och läget, jag säger läget. Så nära centralen och ändå i lugnet på den där lilla gatan jag kom upp på när jag trodde jag landat i Paris.

Hitta till Freys hotell (kartan öppnas i googlemaps) eller varför inte boka din egen övernattning på Freys hotel i Stockholm här.

2 Comments

Leave a Reply