Meny
. / Förträffliga Östergötland / Resor / Svenska resmål

Questropolis Vadstena – en nyckeljakt i historiens hjärta

Minns ni att vi testade appen Questropolis här i Linköping i våras? Lite som en skattjakt där man letar nycklar i de historiska kvarteren och jag var såklart lyrisk. Hittade till och med nya delar av Linköping jag inte sett förr. Gissa om jag då blev än mer lyrisk när jag i slutet av sommaren fick veta att det skulle komma en ny version av appen – för Vadstena! Vadstena som jag vid något tillfälle helt självsvådligt utsett till Östergötlands historiska centrum och då är Östergötland fullt av historia. Questropolis Vadstena var som gjort för att blir riktigt lyckat.

Den första lördagen i oktober åkte vi de dryga fem milen från vår hemstad Linköping till Vadstena och parkerade vid slottet för att gå den lilla biten mot Rådhuset och Rådhustorget där Questropolis Vadstena startar.

På jakt efter nycklar i Questropolis Vadstena

Första ledtråden hittar man inte på just Rådhuset men det är ändå dit man ska bege sig. 1411 får Vadstena sina stadsprivilegier och det är även då det första gången nämns ett rådhus i staden. Det nuvarande rådhusets äldsta delar är något yngre men inte mycket. 1436 är de daterade till.

Rådhuset i Vadstena

Det är historietätt runt Rådhustorget och vi rör oss runt för flera ledtrådar här. Och i torgets ena hörn hittar man Udd Jönssons hus. Udd levde på 1500-talet och blev sedemera borgmästare i Vadstena. Men inte bara det, i huset vi ska leta oss fram till drev han Sveriges första varuhus.

Runt Vadstenas vackra gator

Trots kända historiska personer som både Gustav Vasa och Den heliga Birgitta får vi följa i hela andra historiska fotspår genom Vadstenas vackra kvarter.

Vi beskådar vackra fasader och letar detaljer för att få våra nycklar i Questropolis-appen. Och pausar för att njuta av bland det härligaste hösten har att erbjuda.

Klosterkvarteren och Den heliga Birgitta

Vi närmar oss klosterkvarteren och för första gången dyker Vadstenas stolthet Den heliga Birgitta upp i appen och även framför oss. Det är något speciellt med den där damen.

Några kvarter bort passerar vi det Gamla Hospitalet och nu får vi även höra lite lätt om Gustav Vasa, det var han som anlade hospitalet 1532. Dess nuvarande form fick byggnaderna 1860. Men kanske ännu mer anmärkningsvärt för dem som känner mig är att detta är platsen där jag faktiskt varit tyst i två dygn.

I november 2011 var jag med på ett retreat här i Vadstena som Pilgrimscentrum anordnade. Ett tyst retreat. Och detta var lokalerna vi bodde i. Jag lyckades vara tyst i två dygn och jag skulle gärna göra om det.

Mårten Skinnares hus

Alldeles intill det gamla hospitalet hittar man Mårten Skinnares hus och det här byggnadsverket är väl värt att titta till.

Huset kan ha byggts redan 1520 men såg då inte ut som det gör idag. Arkitekturen i Mårten Skinnares hus är ovanlig och det finns inget liknande hus i Sverige. Däremot har man hittat liknande i Europa. Förklaringen till det är troligen att det var europeiska byggherrar som byggde det nya hospitalet i Vadstena i slutet av 1500-talet.

Klosterkyrkan och klostret

Alldeles intill hittar man sedan klosterkyrkan och det gamla klostret som idag är Vadstena Klosterhotell och nu leder appen oss hit. Delar av klostret ligger i ruiner och dessa kan man upptäcka med hjälp av stegar. Här hör man historiens vingslag nästan bokstavligt. Det var ett mäktigt verk hon fick en uppenbarelse att bygga Birgitta.

Via strandpromenaden längs med Vättern tar vi oss sedan tillbaka mot Rådhustorget där skattjakten avslutas på samma ställe som den började. Vid Rådhuset.

Och det visar sig därmed att Vadstenas kanske mest kända historiska monument – slottet – inte fick vara en del av appen. Hur kommer det sig måntro? Men inget Vadstenabesök utan lite slott och vi tar en egen promenad runt herr Vasas verk från kvart i fyra. Kvart i fyra tänker du. Jajamen säger jag. Det var tipset guiden på slottet gav barnen efter att de gått på skattjakt i slottet på påsklovet. Kvart i fyra. 1545. Vilket hack!

Summa summarum Questropolis Vadstena

På samma sätt som i Linköping hittade jag här i Vadstena platser jag troligen inte hade hittat om jag inte gått efter Questropolis-appen. Och det är just det som är det fina med Questropolis. Du hittar platser och får reda på fakta som du aldrig fått annars. Perfekt att gå tillsammans med barn. Men jag ska väl vara helt ärlig och säga att jag lätt hade kunnat göra det även utan dem. Men efter Linköpingsvarianten var de sugna på att testa Vadstenas och jag är ju inte sämre än att jag låter dem följa med.

Appen Questropolis laddar du ner här:
Linköping för iPhone (40 kr)
Linköping för Android (40 kr)
Gamla Stan Stockholm för iPhone (69 kr)
Gamla Stan Stockholm för Android (69 kr)
Vadstena för iPhone (59 kr)
Vadstena för Android (59 kr)

Har du testat Questropolis? Berätta! Har du inte testat Questropolis? Då är det dags!

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

2 Comments

  • Isabella
    22 april, 2021 at 12:14

    Hej! Hur lång tid tog det att promenera det varvet?
    Mvh

    Reply
    • Cornelia
      16 maj, 2021 at 13:20

      Hej Isabella, tror att jag svarade dig i en kommentar på FB. Jag tog inte tiden så och vi stannade till och gjorde annat på vägen. Sparkade i höstlöv och så. Men totalt 2h (mellan första bilden och den sista) och då gick vi verkligen i vår egen takt.

      Reply

Leave a Reply