Meny
Reseberättelser / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

Tre utflyktsmål i södra Skåne – Ales stenar, Ystad och Smygehuk

Ska på roadtrip i Skåne, vad får jag inte missa? Den frågan ställs ganska ofta i olika forum. Att svara på det är inte det lättaste. Skåne är fullt av saker man inte ”ska” missa och lite beroende på intresse går det såklart att modifiera. Jag som gillar historia har en hel del att se om jag vill uppleva det mesta i den kategorin i Skåne. På vår senaste roadtrip tog jag med mig Andreas till tre utflyktsmål i södra Skåne som man kanske ändå ska ha sett om man åkt förbi. Jag är lite emot att säga ”måste”-platser. Men i detta fallet är det en stor del av den svenska historien och kulturarvet. Jag pratar om Ales stenar, Ystad och Smygehuk.

Ska du till de allra sydligaste delarna av Skåne är detta ett litet utflyktspaket att anamma. Ales stenar, Ystad och Smygehuk ligger som på ett litet pärlband på rad på Skånes sydkust.

Från Lund till Ales stenar

Vi startar vår roadtrip från Lund denna gång. Och det är ingen dum idé att göra just det. Mot Ales stenar tar vi väg 11 mot Skånes södra inland. Och hade det inte varit för att vägarna är smala utan möjlighet att direkt stanna till hade jag nog varit mer utanför än i bilen. Här får du de typiska sydskånska vyerna med vida sädesfält och alléerna i fjärran. Strax innan Tomelilla svänger vi söderut på väg 19 och snart är vi på plats i Kåseberga där Ales stenar ligger.

Det kan vara runt trettio år sedan jag var där senast. Runt om oss tornar regnmolnen upp sig. Men just i Kåseberga är det uppehåll. Och att Ales stenar är ett populärt turistmål är det ingen tvekan om. Här finns det organiserade parkeringsplatser med parkeringsvärdar likt en större konsert. Vägen upp till själva platsen för Ales stenar är sedan väl utmärkt. Det är knappt en kilometer att gå från parkeringen och ganska bra lutning. Ales stenar är placerade på en höjd med mäktig vy ut över Östersjön och dit upp kör man inte bil.

Tre utflyktsmål i södra Skåne:
#1 – Ales stenar och Kåseberga

När jag flåsande tar mig upp på höjden blir det ännu tydligare vilken bedrift det måste varit att få upp de gigantiska stenblocken hit. Efterforskningar visar att vissa av blocken kommer från stenbrott i närheten av Simrishamn, tre mil bort. Tänk att få göra en tidsresa och få en glimt av hur stenarna en gång i tiden kom till platsen där de nu står och har gäckat arkeologer genom historien. För vissa delar av Sveriges Stonehenge är fortfarande höljt i dunkel. Bokstavligt talat. Utgrävningar har visat att de 1500 år gamla stenarna ovan mark kan vara ett relativt nytt påfund. Under jord finns ännu äldre stenar som kan ha utgjort en ännu tidigare skeppssättning.

Det blåser i stort sett alltid vid Ales stenar. Och det bidrar till att det känns ännu mäktigare där uppe på höjden. När du plåtat och upplevt färdigt föreslår jag att du tar vägen runt Kåseberga hamn tillbaka till bilen. Nere vid vattnen finns mängder med restauranger och små butiker men framför allt vidunderlig utsikt och söta små vägar och hus att beundra. Idyll. Punkt. Skrev jag på min story från Kåseberga på Instagram. Detsamma skriver jag här.

Mellan himlen och Österlen – eller var det mellan Ales stenar och Ystad

Dansbandsfantast som jag är kan jag inte åka på den Skånska sydöstslätten utan att dra mig till minnes Danne Stråheds ”Mellan himlen och Österlen”. Vem kan åka genom det Skånska landskapet utan att känna sig lite närmre himlen? För egen del sitter känslorna utanpå när vi åker vidare från Kåseberga och drar västerut mot Ystad.

Här följer väg 9 kusten. Vi ser vandrare som följer Skåneleden. Här gäller det att gå där det är tillåtet. Skyltarna som vittnar om de militära områdena och varnar för att beträda marken sitter tätt. Mer om den militära aktiviteten går att läsa här. Och det bör läsas för här är det övningar varje månad.

Tre utflyktsmål i södra Skåne:
#2 – Ystad

Det där med att regnmolnen följde efter oss är bokstavlig talat

Vad tänker du på när jag säger Ystad? Många säger nog Wallander. Andra säger Ystad Saltsjöbad. Vid vårt besök såg jag inte till någotdera. Och det var inte heller meningen. Jag ville på vårt ganska snabba besök visa Andreas hjärtat av Ystad. De gamla kullerstensgatorna och korsvirkeshusen. Och jag tror att jag lyckades. Dessutom lyckades jag använda mitt eget inlägg om Sveriges bästa glass och besökte Ystad bidrag i listan.

Vi började med lunch på toppstället på Tripadvisor – Maltes mackor. Mitt på gågatan hittar du det lilla haket som gör de ljuvligaste mackorna. Och med lite mat i magen var det sedan dags att fortsätta vårt upptäckande. Trots ganska många besök i Ystad så hittar jag inte som i min egen fick direkt.

Med googlemaps och fotoappen i telefonen i växelvis användning styrde vi kosan mot kvarteren runt Mattorget och Lilla Västergatan. Här trängs de små husen i de smala gränderna ligger vackert flankerade av Sankta Maria kyrka.

Lilla Västergatan i Ystad
Lilla Västergtan i Ystad med Sankta Maria kyrka i bakgrunden

Det är lätt att tappa uppfattning om både tid och rum när man vandrar runt mellan gränderna i Ystads gamla kvarter. Efter en glass på Glassmakeriet styrde vi kosan mot det gamla klostret men valde att beskåda det endast från utsidan då dagen hade ytterligare en sevärdhet på schemat.

Tre utflyktsmål i södra Skåne:
#3 – Smygehuk

Sveriges sydligaste plats – Smygehuk

Gränser har alltid fascinerat mig. Så till den milda grad att jag till och med skrivit ett helt inlägg om det. Tio geografiska gränser på min bucketlist heter det och publicerades i juni 2019 när ordet Corona fortfarande bara var namnet på en öl för mig.

Ändå fanns det en plats i Skåne som jag trots att jag bott i landskapet i sammanlagt nästan tio år, ännu inte besökt. Smygehuk. Sveriges sydligaste punkt. Längre söderut än såhär kommer du inte i Sverige. Här ligger Östersjön framför dig med endast vatten i horisonten så långt ögat kan nå.

Och jo då, visst blåste det även här. Så till den milda grad att jag faktiskt ännu inte stått på den där absolut sydligaste punkten. Väldigt väldigt nära. Men tillräckligt långt bort för att att inte bli sjöblöt.

Här i hamnen finns glasskiosk, café och fiskrökeri och flera möjligheter till en stunds avkoppling. Något vi absolut hade nyttjat om inte regnvädret vi undvikit hela dagen hade kommit ifatt oss och hotade att ge sig till känna å det bestämdaste.

Istället fortsatte vi västerut mot Malmö på vår roadtrip genom södra Sverige. Vill du läsa mer om våra sex dagar och fem nätter på resande fot från Linköping via Lund, Malmö och Göteborg med slutdestination Selma spa i Sunne? Då klickar du dig vidare hit.

Hoppas att mina Skånetips inspirerat till en egen roadtrip. Har mina tips kommit till nytta. Berätta gärna i en kommentar.

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

No Comments

    Leave a Reply