Meny
Förträffliga Östergötland / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

Alvastra klosterruin – den vackra klosterruinen vid Ombergs fot

Vid foten av Omberg på väg upp mot Ekoparkcenter ligger en av Sveriges absolut mest kända klosterruiner och bäst bevarade fornminnen. Alvastra klosterruin. Fler än en gång men färre än jag egentligen hade velat har vi stannat och vandrat runt i historiens vingslag på Östgötaslätten.

Tanken jag slås av varje gång jag åker förbi, och det har blivit några gånger nu när vi varit och vandrat på Omberg, är att det är så märkligt att det bara ligger där. Så lättillgängligt. Precis vid sidan av vägen. Ruinerna av ett en gång så blomstrande kloster. Ett kloster där Heliga Birgitta började sin bana.

Alvastra klosterruin
Alvastra klosterruin med Omberg i bakgrunden

Klostret grundades 1143 av franska munkar och på den tiden var trakten kring Alvastra ett område med stor betydelse för det Sverige. Bland annat fanns här den mäktiga Sverkerätten. Alvastra kloster var i full drift i 400 år innan reformationen.

Den Heliga Birgitta på Alvastra

Det var i Alvastra kloster Den Heliga Birgitta fick flera av sina uppenbarelser innan hon begav sig ut i Europa. Det var här hon fick kände sig kallad till det uppdrag hon åtog sig och blev Den Heliga Birgitta med numera hela världen.

Förfallet

Med reformationen omvandlades Alvastra kloster till Alvastra kungsgård. Men ganska snart övergavs kungsgården av de munkar som fortsatt ändå fick vara kvar och verka där. När kungsgården övergivits hände det som ofta hände med liknande platser på den tiden. Då fanns inte några Kulturminnesmärkningar att ta hänsyn till. Klostret började användas som stenbrott och bland annat finns några av klostrets stenar nu i Vadstena slott som började byggas 1544. Några andra stenar finns i ett slott på Visingsö.

Det kanske är märkligt att säga att en ruin är välbevarad för egentligen är den ju just precis inte det. Men Alvastra klosterruin är välbevarad i sin form som ruin. I flera delar går det fortfarande att gå in i rum som numera ligger halvt under jord. Och det behövs inte mycket fantasi för att tankarna ska vandra iväg och man kan föreställa sig hur det var någon gång på Den Heliga Birgittas 1300-tal.

Ta tillfället i akt och besök en av Sveriges bäst bevarade fornminnen.

Fakta om Alvastra klosterruin

  • Såhär hittar du hit: Alvastra Klosterruin (öppnas i Google maps)
  • Det kostar inget att gå in i ruinen.
  • Alvastra klosterruin är öppen året runt dygnets alla timmar men ibland sker det guidade visningar, bröllop eller festligheter som besökare behöver ta hänsyn till.
  • I närheten av Alvastra hittar du även andra sevärdheter och utflyktsmål såsom exempelvis Rökstenen med världens längsta runskrift

Detta är ett inlägg i serien Förträffliga Östergötland. En inläggsserie som är en hyllning till mitt nuvarande hemlandskap och allt fantastiskt som finns att se och göra här. Här kan du bland annat läsa om En lördag på Östgötaslätten  och besök på några av våra slott som LjungLöfstad och Husby Säteri.


Missa inte nästa inlägg. Följ mig gärna på Instagram eller på Facebook för fler bilder och tankar. Klicka bara på ikonerna här nedan. Tack för att du läser mina tankar.

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

No Comments

    Leave a Reply