Meny
Resor / Vandring / Vandringsleder i Östergötland

Viggebyleden – vandring på norra och södra slingan

Efter ett tips i en av de Vandringsgrupper jag är med i på Facebook begav vi oss i söndags efter ganska många dagar utan vandring till Viggeby naturreservat och Viggebyleden. Och det blir med ens så tydligt hur mycket vackert vi har runt oss som vi inte känner till. Viggeby ligger en halvtimme med bil från vårt hem. Jag har åkt förbi skylten otaliga gånger men inte sett den. Idag gick vi norra och södra slingan, totalt blev det 7,4 kilometer i väldigt blandad terräng.

Du når Viggeby naturreservat när du åker väg 34 mellan Linköping och Rimforsa. Vandringslederna tar dig sedan runt på Viggebyhalvön och passerar flera omåttligt vackra platser.

Viggebyleden – Östra parkeringen

Vi gick efter kooridinaterna på Naturkartan och hamnade då på den Östra parkeringen. Därifrån påbörjade vi vandringen på Norra slingan ner genom en hage på ganska nylagd stenstig. Men närmare vattnen blev stigen både mer behaglig och smalare.

Viggebyleden, både södra och norra slingan, är markerad med blå märkning och även skyltar vid vägskäl och intressanta platser.

Norra slingan

Norra slingan som passerar vid Östra Parkeringen och som vi började gå är den kortare av de båda. 3,6 kilometer enligt skyltarna. Den går mestadels längs med vattnet. Och det är en fördel att det inte är några rekordtider man är ute efter när man vandrar för här blir det fotostopp i parti och minut.

Väl nere vid sjön med skjul och grillplats kom första skuren. Det var varierande väder vi bjöds på. Men ni vet hur det är, det finns inget dåligt väder och så vidare… Och med tanke på ovan nämnda fotostopp skapar det ju bara ytterligare dimensioner. Eller vad säger ni?

På Norra slingan passerar man bland annat Stora Stormfältet med spår från stormarna Gudrun 2005 och Per 2007.

Södra slingan

Efter 2,5 kilometer enligt Funbeat och 3,3 kilometer om man ska tro skyltarna öppnar stigen upp sig. Här finns valet att svänga vänster och följa Norra slingan mot Östra Parkeringsplatsen men vi ville ha mer och svängde istället höger och anslöt på den Södra slingan som vi då inte alls visste hur lång den var.

Den Södra slingan tar oss direkt ner till Viggeby strand. En mysig liten badplats med flera platser för grillning och käk och fina bryggor. Vädret som hade varit fint en stund växlade återigen och det både regnade och haglade från sidan när vi kryssade oss vidare upp på klipporna ledda av de blå markeringarna. Den första delen av leden efter Viggeby strand går på klipphällar högt över vattnet med vidunderlig utsikt men också med ett visst mått av hindrande terräng. Klipphällarna var hala efter regnet och det gällde se efter var man satte fötterna.

Läs också: Tre kortare vandringar i Östergötland

Naturvårdsbränning

Viggebyleden
Naturvårdsbränning på Viggebyleden

En bit upp i skogen stötte vi på ett område som naturvårdsbränts. Naturvårdsbränning är helt enkelt kontrollerad brand inom avgränsat område. Här i Viggeby hade man naturvårdsbränt i början av april och det luktade fortfarande bränt. Eld är ett naturligt element i naturen och har alltid varit. Det är precis som vind och vatten viktiga element för förändring och förnyelse i naturen.

Bränderna utförs för att berika den biologiska mångfalden. Och även om det nu låter som att jag hade stenkoll på detta så hade jag aldrig hört talas om det. Men naturligtvis fanns det skyltar uppsatta som berättade vad som hänt i området. Förutom lukten så var det tydligt att det varit en brand och det var ganska surrealistiskt att se det svarta och gröna så nära varandra. Naturens vidunder hand i hand.

Mariestadsudden och Jaktstugan

Södra slingan passerar sedan flera fina platser med picknick och grillmöjligheter. Mariestadstudden och Jaktstugan bjuder båda på magiska vyer. En stund efter Jaktstugan går Viggebyleden utmed Östgötaleden och här har vi åter igen möjlighet att välja att ta en kortare väg till parkeringen. Vi väljer att fortsätta södra slingan och svänger höger. Pass upp om du gör detsamma, efter bara en kort bit står en ganska oansenlig skylt som visar att vi ska avvika från Östgötaleden och åter igen bege oss ner mot vattenbrynet.

En stund senare öppnar skogen upp sig och den sista delen av Södra slingan passerar vi genom gles skog, öppna fält och förbi den lilla småbåtshamnen i Viggeby innan vi svänger upp på den lilla grusvägen vi kom med bilen och närmar oss Östra Parkeringen igen.

Dryga två timmar var vi ute för att ta oss de 7,4 kilometerna runt inklusive lite blandad terräng och fotostopp.

Fakta: Viggebyleden
– norra och södra slingan

  • Viggebyleden ligger i Viggeby naturreservat i Östergötland
  • Det finns två olika delar av leden. Norra och södra slingan. Norra slingan är 3,6 kilometer och södra slingan är 5,2 kilometer.
  • Du kan parkera vid Östra Parkeringen där Norra slingan passerar. Vill du välja någon av slingorna ska du ta dig till parkeringen vid Viggeby strand, där kan du välja vilken av lederna du vill gå om du inte som vi vill gå båda.
  • Leden är bitvis lite utmanande med mindre stigningar, smal stig och klipphällar. Och det är en fördel att ha bra skor för att inte råka trampa snett.
  • Mer Viggeby naturreservat kan du läsa här
  • Viggebyleden går genom flera olika typer av terräng, skog, strandstig och öppna fält. En härlig variation.

Detta är ett inlägg i serien Förträffliga Östergötland. En inläggsserie som är en hyllning till mitt nuvarande hemlandskap och allt fantastiskt som finns att se och göra här. Här kan du bland annat läsa om En lördag på Östgötaslätten  och besök på några av våra slott som LjungLöfstad och Husby Säteri.


Följ gärna Lite mera rosa på Instagram och Facebook för att inte missa någon uppdatering och för ännu mer tips och inspiration på upplevelser. Klicka på ikonerna nedan.


Senaste inläggen på Lite mera rosa

2 Comments

Leave a Reply