Meny
Resor

Att åka ekonomiskt eller hitta en bra deal och skillnaden dem emellan

Jag brukar ganska ofta yttra orden ”smålänningen i mig tyckte det var bra” i de sammanhang när jag eller någon annan hittat en deal som är fördelaktig på ett eller annat sätt. Det känns lite extra bra att betala mindre än man behöver. Men är det därmed samma sak att åka ekonomiskt eller hitta en bra deal? Gunilla på 4000mil.se har skrivit en riktig bra artikel på ämnet. ”Vill man verkligen alltid resa så billigt som möjligt” Och nu har jag äntligen formulerat klart mina tankar om det samma.

Från en fine dining restaurang på Bryssels flygplats med utsikt över det bästa jag vet, flygplanen, och med ett glas vitt bredvid datorn. Här kommer den inte så snåla smålänningens tankar om att resa ekonomiskt vs hitta en bra deal.

Spara eller snåla?

När jag bestämde mig för att göra resan med Trip me up till okänt resmål hade vi precis bestämt oss för att ta det lugnt med resandet ett tag och spara pengar. Spara för att lägga lite på hög. Inte så att vi har det dåligt på något sätt, bara så det inte uppstår någon oro i lägren.

Då är det ganska dålig tajming att boka en weekendresa som inte heller var den billigaste i sitt slag. Man betalar lite för själva överraskningsmomentet, vilket i och för sig inte är mig emot. Som kompensation bestämde jag mig istället för att resa och bo så ekonomiskt smart som möjligt på Arlanda. Tiderna jag angav i bokningen krävde en natt på Arlanda kvällen innan.

Åk billigt till Arlanda

Det billigaste alternativet för mig att resa från Linköping till Arlanda var med FlixBus. I vanliga fall åker vi bil och parkerar på Arlanda, men när jag reste ensam kändes det inte som det smartaste valet. En biljett med FlixBus kostar mellan 129 och 299 kronor beroende på avgångstid och hur tidigt du bokar. Själv lade jag till plats och klimatkompensation och hamnade på 169 kronor. Som hittat, absolut. Och jag kom fram till slut. Möjligen fanns inte platsen jag hade bokat och möjligen körde chaufförerna fel ett par gånger på resan. Kan också vara så att de rökte i utrymmet där vi hade våra väskor och stank rök när de sedan kom in i bussen. Men jag kom fram. Jag reste bra mycket billigare än om jag hade åkt bil eller tåg och som sagt, fram kom jag.

Bo billigt på Arlanda

I samma anda bokade jag inte rum på något av hotellen på Arlanda som jag brukar bo på. Clarion Hotel Arlanda må vara mitt absoluta favorithotell men att bo där på vardagar kan ruinera den rikaste. Istället bestämde jag mig för att testa något jag inte testat förr. Något jag hört många andra somt testat, inte minst alla utländska resebloggare och resevloggare som kommer till Stockholm. Jumbo Stay Hostel, den ombyggda Boeing 747 som står uppställd på Arlanda och är ombyggd till ett hostel.

Och inte bara testade jag detta hostel. Jag bokade ett av de absolut billigaste alternativen. En sovsal med fyra platser. Jag har inga problem att sova i samma utrymme som tre andra kvinnor så för mig var inte detta utmaningen. Att däremot inte känna sig bekväm med att gå upp i ottan vid 4:15 och röra sig så försiktigt det bara går för att inte störa. Att inte ha någonstans att slappna av kvällen innan före sömnen. Och att minutiöst behöva tänka ut var du ska placera kläderna för att kunna göra dig redo nästa morgon i totalt mörker. Det var min utmaning.

Båda dessa bokningar och upplevelser landar för mig under kategorin åka ekonomiskt. Det vill säga medvetet leta efter det billigaste alternativet och välja det.

Att hitta en bra deal då? Vad är det?

Jag tänker inte slå mig för bröstet och säga att det är jag som de allra flesta gångerna ligger bakom de deals jag får ta del av. Det är min kära sambo och för det är jag honom evigt tacksam. Smålänningen i mig är överlycklig.

Bra deal #1 – Dubai

Låt mig ge dig några exempel. Vår resa till Dubai. En bra deal. Flyg med Norwegian bokade vi och nyttjade cashpoints och kom billigt undan. Hotellet bokade vi via Secret Escapes (klicka på länken och ta del av erbjudanden du också) och fick en riktigt bra deal. Dessutom blev vi uppgraderade till ett bättre rum helt utan extra kostnad. Bra deal! Inte den billigaste resan som gick att hitta. Men bra deal.

Bra deal #2 – Thailand

Vår resa till Thailand och Khao Lak. Åtta dagar med Tui till deras Family life hotell Mai Khao Lak. Inklusive frukost och transfer. Då tyckte vi att det var ett kap. Dryga 18 000 kr. Inte den billigaste resan. Men till det hotellet och med de förutsättningarna -en kanondeal. Att vi sedan blev ett dygn försenade och fick tillbaka nästan alla pengarna i förseningskompensation gjorde ju absolut inget heller men kan kanske inte räknas som en bra deal.

Bra deal #3 – Gran Canaria

Vår resa till Gran Canaria nu i september. Medan övriga resor till samma hotell låg på mellan 18-21 tusen betalade vi 4500 riksdaler. Vi hade säkert kunnat komma undan billigare. Men detta var en riktigt bra deal.

Så summa summarum, var vill jag komma? Jag återgår till smålänningen i mig. Hon gillar att hitta bra deals. Men jag erkänner att jag gillar att ha det bra när jag reser. Jag vill kunna slappna av och känna mig bekväm. Ha en viss standard. Men jag vare sig vill eller kan betala hur mycket som helst för det.

Om jag måste välja?

Så om jag var tvungen att välja. Resa ekonomiskt eller inte resa alls. Då hade jag valt att inte resa alls eller resa mer sällan. De må låta otacksamt. Men jag är ingen lyxresenär som kan lägga obegränsat med pengar på en resa. 

Att resa ekonomiskt och välja det billigaste alternativet i alla lägen kommer inte bli min grej. Att hitta bra deal, samla poäng och kunna boka ett hotellrum kostnadsfritt en natt eller spendera timmarna mellan Los Angeles och Stockholm i Business Class, det däremot. Det är inte bara lyxigt i sig, det är dessutom lyxigt att veta att du troligen betalat bara en spottstyver av vad de andra på samma resa har gjort. Det är en bra deal och smålänningen i mig tycker att det är briljant.


Hur tänker du? Vad innebär det för dig att åka ekonomiskt eller hitta en bra deal? Let me know.


Och så till sist, en liten uppmaning att följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer bilder och tankar. Tack för att du läser mina tankar.

No Comments

    Leave a Reply